Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Διαπιστώσεις καταστροφής




Tου Νικου Γ. Ξυδακη

Oι προχθεσινές δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Β. Βενιζέλου έδωσαν αφορμή για ποικίλα σχόλια. Ας πούμε, ότι διαπιστώνει εκ των υστέρων και σαν παρατηρητής το ατελέσφορο όλου του μνημονιακού σχεδίου, ενώ ήταν ενεργό μέλος της μνημονιακής κυβέρνησης, χωρίς να προχωρεί σε καμία αυτοκριτική. Αυτός ο διαπιστωτικός, αποστασιοποιημένος λόγος από υπουργούς που πρωτοστάτησαν στην εφαρμογή της εσωτερικής υποτίμησης δείχνει βεβαίως πόσο τερατωδώς ισχυρό είναι το ένστικτο επιβίωσης των πολιτικών, τόσο ισχυρό που τους οδηγεί σε τερατώδεις πράξεις οπορτουνισμού, κυνισμού και αυτογελοιοποίησης.
Οι διαπιστώσεις εντούτοις του κ. Βαγγέλη Βενιζέλου, προχθές, ήταν εξόχως πολιτικές. Αγγίζουν την πραγματικότητα, αντλούνται από την πραγματικότητα. Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι το ελληνικό πρόβλημα είναι πολιτικό και το εντόπισε σε κοινωνικά πεδία όπου κατ’ εξοχήν υποφέρει σήμερα η Ελλάδα: στη μεσαία τάξη, στους νέους, στους όρους διαβίωσης. Η μεσαία τάξη πρέπει να πεισθεί ότι εξακολουθεί να υπάρχει και οι νέοι να πεισθούν ότι δεν είναι υποψήφιοι μετανάστες, είπε· το κράτος να εγγυηθεί ένα ελάχιστο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης. Δεν θυμόμαστε άλλον υπουργό να έχει μιλήσει τόσο ευθύβολα, ωμά, για τα θύματα και τους όρους της κρίσης. Διαπιστώσεις κάνει ασφαλώς, δεν εκδηλώνει δράση, αλλά τουλάχιστον κάνει ουσιαστικές διαπιστώσεις, φαίνεται να αντιλαμβάνεται το πρόβλημα στις ιστορικές διαστάσεις του, και όχι σαν τεχνικό πρόβλημα που θα επιλυθεί με τεχνοκρατικούς χειρισμούς.
Αναγνωρίζει, έστω με μεγάλη καθυστέρηση, ότι υπάρχει έλλειψη αξιοπιστίας: οι πολίτες δεν πείθονται ότι η κυβέρνηση, το κράτος, φροντίζει γι’ αυτούς, ότι μπορεί να ενεργήσει για την προστασία τους. Αναγνωρίζει ότι υπάρχει έλλειψη πολιτικής. Αναγνωρίζει ότι το κόμμα του που κυβέρνησε, και κυβερνά, και ο ίδιος δεν σκέφτηκαν και δεν έπραξαν πολιτικά κατά την εκδήλωση της κρίσης, ότι απέδρασαν από την πολιτική, ότι πρόδωσαν την εμπιστοσύνη και την εντολή των πολιτών. Ο επικεφαλής οικονομικός υπουργός αναγνωρίζει ότι συντελείται καταστροφή στη ραχοκοκαλιά και στους πνεύμονες της Ελλάδας, στη μεσαία τάξη και στους νέους. Μια τέτοια καταστροφή καθιστά εξαιρετικά δυσχερή την επανεκκίνηση.
Διότι το κυρίαρχο ήθος, το γούστο, τη φυσιογνωμία, τον πολιτισμό μιας δυτικής χώρας τα διαμορφώνουν τα αστικά-μεσαία στρώματα - ούτε οι ελίτ του χρήματος ούτε τα κατώτερα στρώματα. Και διότι τη ζωτική ορμή, το ελεύθερο πνεύμα, την έφεση προς την καινοτομία τα εισφέρουν οι νέοι. Μια κοινωνία γερασμένη και φοβισμένη, χωρίς ελευθερόφρονες και τολμηρούς νέους, χωρίς προοδευτική, καλλιεργημένη μεσαία τάξη, είναι κοινωνία προορισμένη να βαδίσει σε σκοτεινά μονοπάτια, παρακμής και ανελευθερίας. Αυτά αναμασούν προβλέψιμα οι αρθρογράφοι. Με τεράστια καθυστέρηση τα αντελήφθη και ένας υπουργός.


http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_16/12/2011_1297106
Bookmark and Share

1 σχόλιο:

  1. Οσοι Το Χάλκαιον Χέρι Βαρύ Του ΦΟΒΟΥ Αισθάνονται, Ζυγόν Δουλείας Ας Εχωσι ! Θέλει ΑΡΕΤΗ Και ΤΟΛΜΗ η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs