Βρυξέλλες, ανταπόκριση της Αγγελική Παπαμιλτιάδου
Λίγες ώρες μετά τις γερμανικές διαρροές ότι η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής σήμερα και αύριο, ο οίκος αξιολόγησης S&P «απάντησε» με νέα απειλή, για υποβάθμιση της αξιολόγησης ΑΑΑ ολόκληρης της Ευρώπης και μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών.
Συνήθως, πριν από κάθε Σύνοδο, οι οίκοι υποβάθμιζαν προβληματικές χώρες (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιρλανδία) ως μοχλό πίεσης στους ηγέτες. Είναι η πρώτη φορά όμως που το "χτύπημα" ομαδοποιείται.
Παρά την αρχική αισιοδοξία της Δευτέρας, το γαλλογερμανικό σχέδιο δείχνει τώρα να μην έχει την πλήρη υποστήριξη όλων των σκληροπυρηνικών χωρών, όπως το Βερολίνο και το Παρίσι έλπιζαν.
Χθες η Φινλανδία διαφώνησε με την πρόταση οι αποφάσεις να λαμβάνονται πλέον με πλειοψηφία και όχι με ομοφωνία, βάζοντας φρένο στην σύμπνοια που υπήρχε μέχρι τώρα.
Από την άλλη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Κομισιόν και ο πρόεδρος του eurogroup Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, δείχνουν να βάζουν φρένο στην επιδίωξη του γαλλογερμανικού άξονα για αλλαγές στη Συνθήκη της Λισσαβόνας και με ενιαία πρόταση, που θα παρουσιαστεί σήμερα το βράδυ στο δείπνο των 27, επιχειρούν περιορισμένες αλλαγές, που δεν θα χρειάζονται ψήφιση από τα εθνικά κοινοβούλια και θα ενισχύουν τις εξουσίες της Κομισιόν και του eurogroup.
Στις αλλαγές της Συνθήκες βάζει φρένο και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντ. Κάμερον που απείλησε χθες με βέτο, εάν οι τελικές προτάσεις δεν διασφαλίζουν τα συμφέροντα του Citi του Λονδίνου.
Συνεπώς, όλα δείχνουν ότι οι αλλαγές ενδέχεται να αφορούν μόνο την ευρωζώνη.
Τα μπλοκ όμως δεν σταματούν εδώ. Μέρκελ και Σαρκοζί, που θεωρούσαν ότι οι προτάσεις τους θα ήταν «περίπατος», λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης φοβούνται και συμμαχίες της τελευταίας στιγμής.
Ισπανία και Ιταλία ετοιμάζονται να μιλήσουν με κοινή φωνή, ζητώντας να αυξηθούν άμεσα τα κονδύλια των ευρωπαϊκών μηχανισμών ώστε να χρησιμοποιηθούν άμεσα εάν οι αγορές συνεχίζουν το σφυροκόπημα.
Παράλληλα, οι δύο χώρες δεν φαίνονται διατεθειμένες να μπουν σε καθεστώς μνημονίου με κυρίαρχη χώρα την Γερμανία, εάν ζητηθεί πακέτο διάσωσης. Ολα αυτά την στιγμή που διαρρέεται ότι στη Σύνοδο δεν θα αποφασιστεί αύξηση των κονδυλίων του ΔΝΤ, δεν θα αποφασιστεί η έκδοση ευρωομολόγου, δεν θα συζητηθεί ο συνδυασμός δυνάμεων του EFSF και ESM και δεν θα υπάρξουν σαφείς ενδείξεις για αυξημένο ρόλο της ΕΚΤ ή για δημοσιονομική ενοποίηση.
Επιπλέον, Πορτογαλία και Ιρλανδία, ετοιμάζονται και αυτές να κατεβούν με κοινό μέτωπο και ενδεχομένως να ζητήσουν κούρεμα το χρέους με βάση το ελληνικό πρόγραμμα. Ηδη η Γερμανία γνωρίζει για τον άξονα και γι’ αυτό τον λόγο στην κοινή ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε την Δευτέρα μετά την συνάντηση στο Παρίσι, Μέρκελ και Σαρκοζί απέκλεισαν κατηγορηματικά οποιαδήποτε νέα απόπειρα PSI, χαρακτηρίζοντας την Ελληνική περίπτωση «μεμονωμένη».
Η γραμμή Παπαδήμου
Η Αθήνα επιδιώκει όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρη λύση στην Σύνοδο Κορυφής η οποία θα καθησυχάσει τις αγορές και θα επιφέρει μια σχετική ομαλότητα. Κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε στο euro2day ότι «μόνο έτσι θα προχωρήσει η διαπραγμάτευση για το PSI».
«Διαφορετικά θα έχουμε πρόβλημα και οποιαδήποτε διαφορά από μικρότερη συμμετοχή των ιδιωτών θα πρέπει να καλυφθεί από την ΕΕ. Και λόγω των συγκυριών, η Ευρώπη δύσκολα θα ξαναβάλει το χέρι στην τσέπη» ανέφερε ο αξιωματούχος.
Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος μεταβαίνει στις Βρυξέλλες σήμερα και θα έχει διμερή συνάντηση με τον κ. Βαν Ρομπέι στις 16:00 το απόγευμα. Στόχος είναι να διασφαλίσει ότι η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου θα υλοποιηθεί κανονικά. Η γραμμή της κυβέρνησης συμπλέει με την γραμμή Γιούνκερ-Μπαρόζο- Ρομπεί και όχι με τον γαλλογερμανικό άξονα.
Όμως, τα στοιχεία του προϋπολογισμού που δείχνουν σαφή εκτροχιασμό, δυσχεραίνουν την διαπραγματευτική θέση της χώρας μας, ενώ αναμένεται να ζητηθούν από την Αθήνα και επιπρόσθετα μέτρα στο σκέλος των δαπανών.
http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/670422/ArticleNewsWorld.aspx
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.