Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Δίψα και απαίτηση για δικαιοσύνη


Tου Νικου Γ. Ξυδακη


Τι θα θέλαμε να φέρει το 2012 πρώτο πρώτο; Να αποκατασταθεί το αίσθημα δικαίου. Αυτό πρώτα. Κι ύστερα ανοίγει ο δρόμος για όλα τα υπόλοιπα: εμπιστοσύνη στους θεσμούς, εύρυθμη λειτουργία του κράτους, ανακούφιση των αδυνάτων, παραγωγική ανασυγκρότηση...
Γιατί το λέμε; Διότι τις τελευταίες μέρες του δυσβάστακτου 2011, η Δικαιοσύνη έστειλε ηχηρά, καίτοι αντιφατικά, μηνύματα προς την κοινωνία. Κατ’ αρχάς με την προφυλάκιση του ηγουμένου Εφραίμ και κατόπιν με την εντυπωσιακή παραίτηση των δύο οικονομικών εισαγγελέων. Τα δύο περιστατικά, τυπικώς, δεν είναι ίδια. Κι όμως, μοιάζουν: και τα δύο σχετίζονται με έρευνες για οικονομικά εγκλήματα, για αξιόποινες πράξεις που ζημίωσαν το ελληνικό Δημόσιο και, κατ’ επέκτασιν, τους φορολογούμενους πολίτες, αυτούς που τώρα υποφέρουν από την ύφεση και επωμίζονται διαρκώς επαχθέστερα βάρη.
Ο ηγούμενος Εφραίμ κρίθηκε προφυλακιστέος από το Συμβούλιο Εφετών για την υπόθεση των ανταλλαγών ακινήτων μεταξύ της Ι. Μονής Βατοπεδίου και του Δημοσίου. Κρίθηκε επικίνδυνος για τέλεση περαιτέρω εγκληματικών πράξεων. Ενόσω η διαδικασία προχωρεί, είναι αθέμιτο και επιζήμιο να σχολιάσουμε την απόφαση αποφυλάκισης καθ’ εαυτήν. Εντούτοις, στη σκέψη μας η ταχύτατη και αυστηρότατη δικαστική απόφαση συνδέεται αναπόφευκτα με την αντιστρόφως ανάλογη επιείκεια ή και ολιγωρία που επεδείχθη προσφάτως κατά τη σύλληψη του περιώνυμου Μάκη Ψωμιάδη. Ο ερευνώμενος για οικονομικά και άλλα εγκλήματα κατά συρροήν κ. Ψωμιάδης, φυγόδικος και κρυπτόμενος, εκρίθη από τον ανακριτή μη προφυλακιστέος και μη ύποπτος φυγής. Ο κ. Ψωμιάδης, συνεπής προς εαυτόν, απέδρασε στα Σκόπια, όπου και συνελήφθη μήνες αργότερα. Η απόφαση, βεβαίως, του ανακριτή είχε αναιρεθεί από το Συμβούλιο Εφετών, αλλά, εν τω μεταξύ, η κοινή γνώμη είχε σοκαριστεί αρκούντως από τις, τουλάχιστον αντιφατικές, δικαστικές αποφάσεις.
Ο υπερφορολογούμενος νομοταγής πολίτης, που ακούει καθημερινώς για εκατομμυριούχους φοροφυγάδες κατόχους βρώμικου χρήματος, αυτομάτως συνδέει την αυστηρή προφυλάκιση του μοναχού Εφραίμ με τη χαλαρή αποφυλάκιση του περίφημου κ. Ψωμιάδη· ακόμη και με τις θορυβώδεις συλλήψεις άλλων επώνυμων φοροφυγάδων και την εν συνεχεία αθόρυβη απελευθέρωσή τους. Τι συμβαίνει; Πότε η Δικαιοσύνη εφαρμόζει τον νόμο; Οταν εξαντλεί την επιείκειά της ή όταν εξαντλεί την αυστηρότητα; Επί ποίων προσώπων και με ποια κριτήρια;
Παρόμοιες οι απορίες από την ηχηρή παραίτηση των οικονομικών εισαγγελέων. Το κείμενο της παραίτησης βρίθει βαρύτατων υπαινιγμών και ατεκμηρίωτων καταγγελιών για παρεμβάσεις ισχυρών στο έργο τους. Οι δύο εισαγγελείς οφείλουν να τεκμηριώσουν τις πυρετικές καταγγελίες τους ενώπιον του εισαγγελέως του Αρείου Πάγου πάραυτα, διότι οι υποθέσεις που χειρίστηκαν αφορούν μεγάλα ονόματα και τεράστια ποσά και διότι στην παρούσα δραματική συγκυρία απαιτείται διαφάνεια, ισονομία και τιμωρία ενόχων, περισσότερο από ποτέ. Είναι ιστορικό χρέος και ζήτημα τιμής για τους Ελληνες δικαστικούς να αποκαλύψουν τα εγκλήματα και να απονείμουν δικαιοσύνη. Το ζητούν διψασμένοι και εξουθενωμένοι οι πολίτες. Το απαιτεί η κλονισμένη υγεία της δημοκρατίας.


http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_2_30/12/2011_1297225
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs