Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Δώρον... άδωρον




Καταβάλλεται αντί για την εκκαθάριση Νοεμβρίου, από όλο και περισσότερες επιχειρήσεις, που αντιμετωπίζουν ταμειακό πρόβλημα. Τραγικές οι επιπτώσεις στην αγορά λιανικού εμπορίου
.
Αυξάνονται γεωμετρικά οι περιπτώσεις εργαζομένων που βλέπουν να καταβάλλεται στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς το Δώρο Χριστουγέννων νωρίτερα από την καταληκτική προθεσμία της 21ης Δεκεμβρίου. Σε άλλες εποχές, θα μιλούσαμε για καλό νέο που θα ενισχύσει τη χειμαζόμενη Χριστουγεννιάτικη αγορά. Δυστυχώς όμως, ο λόγος που καταβάλλεται το Δώρο αντί των οφειλόμενων μισθών προηγούμενων δεκαπενθημέρων ή και μηνών, είναι ότι η μη καταβολή του συνεπάγεται βαρύτατα χρηματικά πρόστιμα, ποινή φυλάκισης και αυτόφωρη δίωξη για τους εργοδότες, κάτι που δεν ισχύει με τους μισθούς.

Έτσι, οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν ταμειακό πρόβλημα, είτε λόγω κρίσης, είτε λόγω εγκληματικής κακοδιαχείρισης των διοικήσεών τους, προτιμούν να καταβάλλουν το Δώρο και να γλιτώσουν έτσι τα χειρότερα, παρά να προσπαθήσουν να εξοφλήσουν προηγούμενους μισθούς. Πρόκειται ουσιαστικά για εσωτερικό δανεισμό των επιχειρήσεων από τους εργαζομένους τους, καθώς οι στρόφιγγες της πίστωσης από το τραπεζικό σύστημα είναι ερμητικά κλειστές και δεν έχουν άλλο τρόπο να καλύψουν τις αυξημένες ταμειακές ανάγκες του τέλους του χρόνου.

«Στις 10 Δεκεμβρίου, πληρωθήκαμε, αλλά η αιτιολογία στην κατάθεση της τράπεζας έλεγε «Δώρο Χριστουγέννων», αντί για μισθοδοσία Νοεμβρίου. Ο μισθός του Νοεμβρίου δεν έχει ακόμη πληρωθεί», λέει στο «R» o Σπύρος Κ., ιδιωτικός υπάλληλος. «Πληρωθήκαμε νωρίς το δώρο, αλλά μας είπαν να μην περιμένουμε τη μισθοδοσία Δεκεμβρίου πριν από τις 15 Γενάρη», σημειώνει από την πλευρά του ο Κώστας Κ., εργαζόμενος σε επιχείρηση οπτικοακουστικών μέσων.

Η καταβολή δώρου αντί μισθοδοσίας αποτελεί μία ακόμη ένδειξη ότι ο 13ος και ο 14ος μισθός αποτελούν βαρύ φορτίο για τις επιχειρήσεις στη δεδομένη χρονική συγκυρία. Η Τρόικα εξάλλου πιέζει για την περαιτέρω μείωση του μισθολογικού κόστους στην Ελλάδα, μέσω της περικοπής του κατώτατου μισθού, αλλά και των δώρων Πάσχα, Χριστουγέννων και αδείας στον ιδιωτικό τομέα. Τα στελέχη της το διεμήνυσαν ξεκάθαρα στους υπουργούς που διαχερίζονται οικονομικά χαρτοφυλάκια, κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στην Ελλάδα. Εντούτοις, μετά την ουσιαστική κατάργηση των δώρων στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, ανάλογη κίνηση και στον ιδιωτικό τομέα θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα στην ιδιωτική κατανάλωση και τα ασφαλιστικά ταμεία. Από την πλευρά τους, οι όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι που βλέπουν καθυστερήσεις στους μισθούς τους, μπορούν να προσφύγουν στην Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία είναι συνήθως εξαιρετικά αυστηρή, μετά από καταγγελίες. Πάντως, δεν είναι βέβαιο αν στην προκειμένη περίπτωση, η απειλή της Επιθεώρησης θα δουλέψει. Είναι εξάλλου γνωστό ότι «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος»....

malevitis@reporter.gr

reporter.gr
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs