Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Απέτυχε η γερμανική συνταγή και στην «υπάκουη» Ιρλανδία που δήθεν είχε σωθεί




Μόνη της αποφασίζει, μόνη της σχεδιάζει, μόνη της εκτελεί. Ο λόγος για τη Γερμανία, η οποία, όπως φαίνεται, έχει αποφασίσει να ανακοινώνει η ίδια τα έκτακτα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν στις χώρες της ευρωζώνης, προφανώς επειδή κρίνει πλέον περιττά τα εθνικά κοινοβούλια, και η οποία, όπως όλα δείχνουν, έχει επαναφέρει, με διάφορους τρόπους, και όλους τους γκεμπελικούς μηχανισμούς παραπληροφόρησης, που ανέπτυξε κατά τον Β΄ Παγκόσμιο, για να εμφανίζει και την εικόνα που επιθυμεί. Τις παραπάνω διαπιστώσεις μπορεί εύκολα κανείς να εξαγάγει μετά το τελευταίο περιστατικό που είχε θύμα τη «δημοκρατία στην Ιρλανδία», στη διάρκεια του οποίου διέρρευσε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών η πληροφορία ότι καταγράφονται μεγάλες αποκλίσεις στον ιρλανδικό προϋπολογισμό που απαιτούν τη λήψη νέων, δραστικών μέτρων. «Η Γερμανία είναι ο νέος αφέντης» έγραφε η ιρλανδική εφημερίδα «Irish Mirror», τη στιγμή που ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Εντα Κένι αναγκαζόταν να παραδεχτεί στο Κοινοβούλιο της χώρας του την είδηση και να ανακοινώσει, στη διάρκεια μιας θυελλώδους συνεδρίασης, τα νέα μέτρα που περιλαμβάνουν αύξηση του ΦΠΑ στο 23%, νέες περικοπές δημόσιων εξόδων, αύξηση φόρων και περαιτέρω μείωση των κοινωνικών παροχών. Εκτός, όμως, από την ανορθόδοξη δημοσιοποίηση των στοιχείων μέσω του Βερολίνου, ένα ακόμη σοβαρό θέμα που προκύπτει από την είδηση είναι το γεγονός ότι μέχρι πρότινος η Ιρλανδία παρουσιαζόταν από τις Βρυξέλλες σαν το πειθήνιο παιδί που βάζει σε τάξη τα δημοσιονομικά της.

Το επιχείρημα αυτό στήριζε τη θεωρία της Μέρκελ που έλεγε ότι η απείθαρχη και ανοργάνωτη Ελλάδα αποτελεί «μία ξεχωριστή και μοναδική περίπτωση». Οπως όμως τελικά αποδεικνύεται, η χώρα μας δεν αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση, απλά η πολιτική που εφαρμόζεται έχει ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα σε όλες τις χώρες. Αναλυτές ανέφεραν στην Deutsche Welle ότι η ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων δείχνει ξεκάθαρα ότι «η περίφημη ανάκαμψη της ιρλανδικής οικονομίας ήταν πυροτέχνημα». Πρόσφατα στοιχεία αποδεικνύουν, εξάλλου, την κατάρρευση του εμπορικού ισοζυγίου της Ιρλανδίας, μετά την ανάκαμψη τον Σεπτέμβριο. Αιτία γι’ αυτό θεωρείται η κρίση στην ευρωζώνη, όπου εξάγεται το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων στα οποία εξειδικεύεται η χώρα.


Μαρία Παναγιώτου







Το Δ' Ράιχ απαιτεί: Υποταχθείτε αλλιώς θα καταρρεύσετε!

Με την κρίση να εξαπλώνεται με ρυθμούς πανδημίας σε ολόκληρη την Ευρώπη, το εκβιαστικό δίλημμα που προωθείται είναι Δ' Ράιχ ή οικονομική κατάρρευση για τους αδύναμους κρίκους της ευρωπαϊκής αλυσίδας.

Οι κρίσιμες διαβουλεύσεις των επόμενων 20 ημερών αναμένονται καθοριστικές για το μέλλον το ευρωπαϊκού οικοδομήματος, που μεταμορφώνεται σε τερατούργημα: ένα υπερκράτος με χώρες-μέλη μαριονέτες, που θα λειτουργούν κάτω από τη γερμανική μπότα.

Η «Μεγάλη Λύση» ή, σύμφωνα με οικονομολόγους, ο «Μεγάλος Συμβιβασμός» έχει στόχο να επανέλθουν η σταθερότητα και η συνοχή στην ευρωζώνη - διασφαλίζοντας παράλληλα τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτήν. Οπως προβλέπει ο κορυφαίος ιστορικός του Χάρβαρντ Niall Ferguson σε άρθρο του στη «Wall Street Journal», σε δέκα χρόνια από τώρα το ευρώ μπορεί να συνεχίσει να υφίσταται ως κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, όμως οι περιφερειακές χώρες της Ευρώπης -Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία- θα έχουν μετατραπεί σε «παραθεριστική κατοικία των Γερμανών».

Η αναγκαστική λύση, που αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στις 8 και 9 Δεκεμβρίου, ενδέχεται να δίνει στις Βρυξέλλες (επί της ουσίας στο Βερολίνο) την «απόλυτη εξουσία» για τη χάραξη και άσκηση της δηµοσιονοµικής πολιτικής των κρατών-µελών που θα συνοδεύεται από την απειλή παραπομπής των «απείθαρχων» στο Ευρωπαϊκό ∆ικαστήριο. Το σχέδιο ανάγκης ενδέχεται να περιέχει τη θεσμοθέτηση του ευρωομολόγου, συνδυάζοντας τη δυναµική ενεργοποίηση της ΕΚΤ στις αγορές ομολόγων της ευρωζώνης µε την ενιαία και «αυστηρή» καθοδήγηση της δημοσιονομικής, φορολογικής και αναπτυξιακής πολιτικής των κρατών-µελών από ένα υπερδιευθυντήριο εγκατεστηµένο στις Βρυξέλλες. Θα συμπληρωθεί ακόμη από την ταχύτερη ενεργοποίηση του Μόνιµου Μηχανισµού -μια ευρωπαϊκή εκδοχή του ∆ΝΤ-, ενώ δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει και μια κοινή αµυντική πολιτική.

Οι «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης», όπως χαρακτηριστικά ονομάζει τη μελλοντική μορφή της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο Ferguson, προκρίνονται από στελέχη κυβερνήσεων και κορυφαίους παράγοντες των αγορών ως η μόνη λύση, ενώ προειδοποιούν ότι, σε περίπτωση που δεν «περπατήσει», µπορεί να είναι ζήτηµα εβδοµάδων προτού η ευρωζώνη περάσει τον «ορίζοντα των γεγονότων», έπειτα από τον οποίο δεν θα υπάρξει επιστροφή.

Ετσι όπως διαμορφώνονται τα δεδομένα στην Ε.Ε., η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο κενό. Αν ισχύει ότι χωρίς «Μεγάλη Λύση» δύσκολα επιβιώνει η ευρωζώνη, τότε η 26η Οκτωβρίου έχει ήδη ακυρωθεί, αφού είτε θα απορροφηθεί από την απόφαση που θα ληφθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 9ης ∆εκεµβρίου είτε -αν δεν υπάρξει 9η ∆εκεµβρίου- θα καταρρεύσει χωρίς να αντικατασταθεί.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, οι ισχυροί της Ε.Ε. να καθυστερήσουν εκβιαστικά την εκταμίευση της έκτης δόσης για τη χώρα μας, μέχρις ότου δοθεί το πράσινο φως από όλους για τη δημιουργία του νέου αυτού ευρωπαϊκού τερατουργήματος.


Νεκταρία Σταμούλη

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs