Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Σωτηρία με την ίδια καταστροφική συνταγή;


Χρήστου Δημήτρης

Όταν ο κ. Λουκάς Παπαδήμος ολοκλήρωσε τις προγραμματικές δηλώσεις, δεν μου έμεινε -πλέον- καμία αμφιβολία για το πείραμα. Το πείραμα που συνεχίζεται με τον πλέον ανάλγητο και εθελόδουλο τρόπο, αναζητώντας όλες τις πιθανές και απίθανες εναλλακτικές λύσεις που θα επιτρέψουν τον έλεγχο της πολιτικής διαχειριστικής διαδικασίας που απειλείται από τις αντιδράσεις και τις προθέσεις του ελληνικού λαού. Ήδη από τις πρώτες ομιλίες στη Βουλή, προκύπτουν πολιτικές διαφορές στο ΠΑΣΟΚ, με κάποιους να θέλουν τη συγκεκριμένη κυβέρνηση να υπερπηδά τα όρια της πολιτικής συμφωνίας που την δημιούργησαν και να παρατείνει τη θητεία της ως πιλότο για μετά τις εκλογές, αν πετυχαίνει τους στόχους της (π.χ. Νάσος Αλευράς) και κάποιοι να ντρέπονται για αυτό το πολιτικό και ιδεολογικό συνονθύλευμα, το οποίο αποδέχονται προσωρινά ως αναγκαίο κακό (π.χ. Οδ. Βουδούρης).
ΠΡΟΣΠΕΡΝΩ τα διεθνή δημοσιεύματα για τις στρατεύσεις του κ. Παπαδήμου στην Trilateral του Ροκφέλερ και τις αποκαλύψεις της “Monde” για τις task force που μαζί με τον Μάριο Μόντι, εντολοδόχο πρωθυπουργό της Ιταλίας, και τον νέο πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, είχε συγκροτήσει ο αμερικανικός επενδυτικός κολοσσός Goldman Sachs. Τι μας υποσχέθηκε τη Δευτέρα ο νέος μας πρωθυπουργός;
Πιστή εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχει επιβάλει η τρόικα στην Ελλάδα. Δηλαδή εφαρμογή της ίδιας καταστροφικής συνταγής που εφάρμοσε ο κ. Παπανδρέου. Μιας πολιτικής που προκαλούσε την οργή του κ. Πρετεντέρη, του ίδιου ακριβώς ανθρώπου που η συνέχιση της ίδιας πολιτικής από τον κ. Παπαδήμο περιμένει να αποδεχτεί σωτήρια!
ΑΠΑΙΤΟΥΝ υπογραφές οι εταίροι και δανειστές μας. Δεν είναι προσβολή, σημείωσε ο νέος πρωθυπουργός. Είναι η ελάχιστη υποχρέωση έναντι της αλληλεγγύης των εταίρων και πιστωτών μας, είπε. Δεν είπε το ετήσιο κόστος πληρωμής τοκοχρεωλυσίων αυτών των “δανείων αλληλεγγύης”, που αγγίζει και συχνά υπερβαίνει τα 20 δισ. ευρώ τον χρόνο πλούτο, στους... ενοικιαστές κεφαλαίων. Πριν αναλάβει την πρωθυπουργία ο κ. Παπαδήμος, διαφωνώντας με το βαθύ “κούρεμα” του χρέους, υπολόγισε, σε άρθρο του στο “Βήμα”, ότι το πραγματικό όφελος από το “κούρεμα” που αποφασίστηκε στη σύνοδο της 26ης Οκτωβρίου για τα ομόλογα που κατέχουν οι τράπεζες δεν υπερβαίνει τα 65 δισ. ευρώ, τη στιγμή που ο κ. Βενιζέλος είχε επιλέξει το στρογγυλό 100 δισεκατομμύρια!
ΑΣ ΕΙΝΑΙ. Ο νέος πρωθυπουργός μας περιέγραψε τη συνέχιση της ίδιας καταστροφικής πολιτικής με τεχνοκρατική αναλγησία, μοιάζοντας εκπρόσωπος των δανειστών και όχι εκπρόσωπος μιας κυβέρνησης που καθήκον έχει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των πολιτών και του τόπου. Στις προγραμματικές δηλώσεις ο κ. Παπαδήμος, αφού δεσμεύτηκε για όλες τις δανειακές συμβάσεις και τα μέτρα που συνεπάγονται (οριζόντιες περικοπές, απολύσεις, ξεπούλημα δημοσίου πλούτου, ύφεση), έκανε απόπειρα να περιγράψει μια μεσοπρόθεσμη πορεία πέρα από τα όρια της 19ης Φεβρουαρίου, με αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για αφέλεια. Πρόκειται για παραπλάνηση. Όταν θεωρείς τη μείωση των αμοιβών και των συνθηκών εργασίας στα επίπεδα της Ασίας ως στρατηγικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ομολογείς πως δεν έχεις κανένα όραμα και φιλοδοξία για να αξιοποιήσεις τα τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα της πατρίδας σου, ενός τόπου εξαιρετικά προικισμένου από τη φύση και τον πολιτισμό που άφησαν αυτοί που κατοικούσαν στα ίδια χώματα, πριν χιλιάδες χρόνια.
ΣΕ ΜΙΑ σύγχρονη ανταγωνιστική οικονομία της Ευρωζώνης, με προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, τα πλεονεκτήματα δεν προκύπτουν από το κόστος εργασίας, όταν, πολύ περισσότερο, τα τελευταία 20 χρόνια δεν έχει υπάρξει η παραμικρή ξένη εξωστρεφής επένδυση. Θα υπάρξει τώρα, λόγω χαμηλού κόστους εργασίας; Περιμένουμε λοιπόν να δούμε τις 20 μεγάλες επενδύσεις ύψους 5,5 δισ. ευρώ που ανήγγειλε ο κ. Παπαδήμος. Να μάθουμε πόσες θέσεις εργασίας δημιουργούν και πού θα καταλήγει ο παραγόμενος πλούτος.
d.xristou@avgi.gr

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs