Η επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ κυριαρχεί στις συνεντεύξεις στελεχών του κόμματος στον κυριακάτικο Τύπο. Οι «πράσινες» φωνές που ζητούν αλλαγές στο κόμμα φαίνεται να πληθαίνουν, ενώ δεν λείπουν κι εκείνοι που συνιστούν ψυχραιμία και στηρίζουν τον Γ. Παπανδρέου.
Σε συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", ο Ηλίας Μόσιαλος τονίζει ότι "το σχήμα άλλος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και άλλος υποψήφιος πρωθυπουργός είναι μια πρόταση εκτός τόπου και χρόνου. Είναι προϊόν μηχανιστικών προσεγγίσεων". Απαντώντας σε όσους τον κατηγορούν ότι "πρόδωσε" τον Γ. Παπανδρέου δηλώνει ότι δεν υπάρχει καμία ρήξη και σημειώνει: "δεν χρειάζομαι τα εύσημα παιδιών του κομματικού σωλήνα, ανθρώπων που δεν γνωρίζουν τι σημαίνει κοινωνία, αν και ορκίζονται συνεχώς στο όνομά της". Αφήνει να εννοηθεί ότι διαφωνεί με το δημοψήφισμα, τονίζοντας ότι θέματα στρατηγικής όπως η συμμετοχή στο ευρώ πρέπει να κρίνονται στα Κοινοβούλια.
Μιλώντας στην "Ημερησία του Σαββάτου", ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ερωτηθείς για το αν υπάρχει θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ αναφέρει: "Κάνουν μεγάλο λάθος όσοι βιαστικά θέτουν σήμερα ζήτημα ηγεσίας. Και δεν εννοώ εδώ απλώς τον αυτονόητο σεβασμό και αναγνώριση σε έναν άνθρωπο που κατάφερε να κρατήσει τη χώρα όρθια τα τελευταία δύο χρόνια και θυσίασε το αξίωμά του για να ξεμπλοκάρει την πολιτική κατάσταση". Προσθέτει δε: "όταν καίγεται το συλλογικό μας «σπίτι» η κοινωνία δεν θα μας συγχωρήσει την ομφαλοσκόπηση περί φυσιογνωμίας και ηγεσίας. Πόσο αλήθεια ευφυές είναι τη στιγμή που όλοι οι προβολείς και η προσπάθεια πρέπει να εστιάζουν στη νέα κυβέρνηση, εμείς να αναλωνόμαστε αυτή τη στιγμή σε μία εσωτερική συζήτηση;".
Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης δηλώνει στο "Πρώτο Θέμα" ότι ο Γ. Παπανδρέου θα πρέπει να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές, ενω απαντώντας σε όσους θέτουν θέμα ηγεσίας αναφέρει: "Ο κ. Παπανδρέου είχε εκλεγεί πρωθυπουργός μέχρι το 2013. Ας μην το ξεχνάμε όλοι μας. Τα συμφέροντα που επενδύουν στο διαμελισμό του πολιτικού συστήματος , στον κατακερματισμό της παράταξης και της κυβέρνησης, προκειμένου να λαθροβιούν μεταξύ ασύδοτου και ανεξέλεγκτου, είναι πλέον γνωστά και αντιληπτά".
Σε συνέντευξή του στο "Έθνος της Κυριακής", ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου σημειώνει ότι οι φιλοδοξίες των ηγετικών στελεχών είναι θεμιτές αλλά πρέπει να εκδηλώνονται στην ώρα τους. "Η ενότητα του ΠΑΣΟΚ δεν είναι συνάρτηση των φιλοδοξιών και των επιθυμιών των ηγετικών στελεχών του", υπογραμμίζει.
Για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ μίλησε στη "Real News" o Ανδρέας Λοβέρδος. "Μετά την εξασφάλιση της 6ης δόσης και, συνεπώς, την αποφυγή της χρεοκοπίας, υπάρχει χρόνος για την ανάληψη των αναγκαίων και χρήσιμων πρωτοβουλιών", τονίζει.
Μιλώντας στη ίδια εφημερίδα, ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης τονίζει ότι η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτικής και κοινωνίας έχει διαρραγεί και επισημαίνει: "Έχουμε χρέος να διαφυλάξουμε το κεκτημένο της πολιτικής συναίνεσης για το καλό της πατρίδας, ώστε όλοι μαζί ενωμένοι να καταφέρουμε να βγούμε στο ξέφωτο και να κερδίσουμε την παραμονή μας στο ευρώ. Ταυτόχρονα να χτίσουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για δίκαιες αλλαγές παντού. Χωρίς ενοχές, χωρίς ιδεοληψίες, χωρίς στερεότυπα. Μόνο έτσι μπορούμε να πετύχουμε την ανασύνθεση και αναβάπτιση της δημοκρατικής παράταξης".
Από την πλευρά του, ο Χάρης Καστανίδης σημειώνει σε συνέντευξή του στη "Real News": "Υπάρχει κανείς που βάσιμα πιστεύει ότι πρέπει να τεθεί θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ εν μέσω θυέλλης; Τις επόμενες ημέρες πρέπει να υπάρξει συμφωνία κορυφής μέσα στο ΠΑΣΟΚ να συμφωνήσουμε ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αγωνιζόμαστε για την επιβίωση της χώρας χωρίς να ασχολούμαστε άκαιρα με εσωκομματικά θέματα και εσωκομματικές διαφωνίες που συνιστούν απαράδεκτη ομφαλοσκόπηση".
Τη θέση του να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνει ο Κώστας Σκανδαλίδης. "Πιστεύω ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα πάρει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να εγγυηθεί αυτές τις κρίσιμες προϋποθέσεις. Έχει εθνικό και ιστορικό χρέος να οδηγήσει την παράταξη στη νέα εποχή. Και αυτό πρέπει να ξεκινήσει αμέσως", αναφέρει στην ίδια εφημερίδα.
Από την πλευρά του ο Γιάννης Ραγκούσης, και πάλι στην ίδια εφημερίδα, τονίζει πως το ΠΑΣΟΚ είναι σε οριακό σημείο και πως κρίνεται η πολιτική του υπόσταση. "Αλλά είναι πολύ βαθύτερο και συνολικότερο από το θέμα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Είναι πρόβλημα , τελικά , πολιτικής ταυτότητας , είναι ζήτημα ανανοηματοδότησης των αξιών του. Είναι η ανάγκη της πολιτικής και ιδεολογικής επαναθεμελίωσης της σύγχρονης δημοκρατικής παράταξης".
Ο Πάνος Μπεγλίτης υπογραμμίζει ότι "η ανασυγκρότηση είναι αναγκαία και οι αλλαγές επιβεβλημένες, χωρίς το φόβο μιας επίπλαστης, όπως αποδεικνύεται, ενότητας", ενώ ο Χρήστος Πρωτόπαπας αναφέρει ότι ο Γ. Παπανδρέου θα αναλάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες.
Τέλος, ο Γιάννης Παναγόπουλος δηλώνει ότι η ΠΑΣΚΕ δεν θα ενταχθεί πίσω από κανέναν επίδοξο αρχηγό και τονίζει πως "δεν προσφέρεται για υιοθεσία σε οποιονδήποτε".
http://www.enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.