Η Τρίτη 01 Νοεμβρίου 2011 ονομάστηκε στις διεθνείς αγορές ως "Βουτιά Παπανδρέου" (Papandreou Plunge), εξαιτίας της κατάρρευσης των χρηματιστηριακών αγορών στην ανακοίνωση του προγραμματισμού διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην Ελλάδα. Δεν έχει υπάρξει άλλη περίπτωση στη χρηματιστηριακή ιστορία που ένας Έλληνας πρωθυπουργός να έδωσε το όνομα του σε ημέρα κατάρρευσης των χρηματιστηριακών αγορών.
Το 1996, οι διεθνείς αγορές είχαν βουλιάξει όταν ο τότε διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Νέας Υόρκης είχε προειδοποιήσει για τη δημιουργία μίας μεγάλης χρηματιστηριακής φούσκας. Απότομη βουτιά είχαν καταγράψει οι αγορές, μεταξύ άλλων, όταν χτυπήθηκαν οι δίδυμοι πύργοι και όταν η Lehman Brothers ανακοίνωσε την πτώχευση της.
Την Τρίτη, βέβαια, δεν προκλήθηκε παγκόσμιος σεισμός μόνο στις αγορές μετοχών αλλά και στις αγορές συναλλάγματος, όπου το ευρώ βούλιαξε έναντι του δολαρίου και τα 'αμυντικά' νομίσματα απογειώθηκαν, ενώ δραματικές ήταν οι κινήσεις των σπρεντ στην Ευρώπη, με αυτά της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, του Βελγίου, της Πορτογαλίας και φυσικά της Ελλάδας να εκτοξεύονται υψηλότερα αποτυπώνοντας το φόβο των επενδυτών για πιθανή διάσπαση της ευρωζώνης. Ταυτόγχρονα, τα επιτόκια των γερμανικών και αμερικανικών ομολόγων μειώθηκαν κάνοντας το δανεισμό, σχεδόν, ιστορικά φθηνό για τις ΗΠΑ και Γερμανία, ενώ καταγράφηκαν εκροές κεφαλαίων από τις χώρες της Νότιας Ευρώπης προς τη Γερμανία και τις ΗΠΑ στην προσπάθεια των επενδυτών να βρουν ασφαλές καταφύγιο για τα χρήματα τους. Επιπλέον, οι τιμές των CDS αυξήθηκαν κατακόρυφα όχι μόνο για μία σειρά κρατών αλλά και για τις περισσότερες τράπεζες της Ευρώπης ενώ, όπως ήταν αναμενόμενο, το ελληνικό χρηματιστήριο υπέστη άλλη μία καταστροφική πτώση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.