Η αντιπρόταση από τις τράπεζες απέναντι στο ενδεχόμενο έκδοσης κοινών μετοχών
Oι εταίροι προσπαθούν να αποφύγουν την εκταμίευση της 6ης δόσης και σχεδιάζουν να προχωρήσουν κατευθείας στην εκατμίευση των 80 δις. ευρώ συν των 30 δις. ευρώ που απαιτούνται για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών,ακόμα κιαν αυτό ερμηνεύεται σαν κρατικοποίησή τους. Χθεσινοβραδυνές πληροφορίες από την Ουάσινγκτον, όπου βρίσκεται και η έδρα του ΔΝΤ, επειδή χάνεται πολύτιμος χρόνος κι επειδή υπάρχει φόβος να ακολουθήσει και η Ιταλία στο Μηχανισμό Στήριξης της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, δεν αποκλείεται να ζητηθεί από τους δανειστές, τις τράπεζες, τους ιδιώτες και γενικότερα τους κατόχους ελληνικών ομολόγων να προχωρήσουν σε μεγαλύτερο κούρεμα. Ήδη, Societe Generale και Credit Agricole έχουν προχωρήσει σε διαγραφές ελληνικών ομολόγων άνω του 60%. Η Γερμανία χθες απέκλεισε το «τύπωμα» χρήματος από την ΕΚΤ, υπό την έννοια μαζικής αγοράς ομολόγων των εκτεθειμένων σε υψηλό χρέος χωρών της Ε.Ε., οπότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Σε κάθε περίπτωση, οι τραπεζίτες στην Ελλάδα είναι ανήσυχοι για τις εξελίξεις. Χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλος συναντήθηκε με την εκπρόσωπο της ένωσης των τραπεζών διεθνώς (IIF) κ. Τσαρλς Νταλάρα συζήτησε μαζί του όλα τα ενδεχόμενα. Από σήμερα πάντως, και τυπικά με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, αναμένεται να ασχοληθεί διεξοδικότερα ο νέος πρωθυπουργός κ. Λ. Παπαδήμος.Στα επιτελεία των τραπεζών οι συσκέψεις είναι διαρκείς προκειμένου να ετοιμάσουν αντιπρόταση ενόψει του κουρέματος, το οποίο τελικά μπορεί να είναι και πάνω από 50%. Η Τράπεζα που θέλει να βελτιώσει την κεφαλαική της ισχύ, προβαίνει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με ιδιαίτερα χαμηλή-ελκυστική τιμή, απευθυνόμενη σε όλους τους μετόχους της με τη συμμετοχή εξ αρχής του Ταμείου, εν είδει εγγύησης (κάτι σαν underwriting). Αυτό είναι πολύ σημαντική παράμετρος τόσο για τους ισχύοντες μετόχους της Τράπεζας, όσο και για άλλους νέους που θα ήθελαν να μπουν αγοράζοντας μετοχές και οι οποίοι θα αποκτήσουν μετοχές στην ίδια ακριβώς τιμή με το Ταμείο (άρα δεν θα νιώθουν «ριγμένοι» ότι πλήρωσαν περισσότερο...). Στην περίπτωση στην οποία η τιμή αυτή- την οποία σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα την υπαγορεύσει το ίδιο το Ταμείο - κριθεί ιδιαιτέρως χαμηλή από τους μετόχους, το Ταμείο μπορεί να μην αγοράσει καμία μετοχή, αφήνοντας τους παλαιούς και νέους μετόχους να καταβάλλουν οι ίδιοι όλα τα απαιτούμενα κεφάλαια με την χαμηλή αυτή τιμή, έχοντας όλο τον έλεγχο στα χέρια τους.
Τα πλεονεκτήματα της παραπάνω συνδυασμένης πρότασης συνίστανται στα εξής:
1. Υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για νέους μετόχους να μπουν στις τράπεζες ( αρκετοί εφοπλιστές που έχουν άπλετη ρευστότητα φαίνεται να ενδιαφέρονται)
2. Δίνεται η δυνατότητα στους σημερινούς μετόχους των τραπεζών να αγοράσουν σε πολύ χαμηλές αποτιμήσεις νέες μετοχές και να διευρύνουν τη συμμετοχή τους
3. με την εγγύηση της επιτυχούς κάλυψης της αύξησης κεφαλάιου καθώς αν υπάρξουν τυχόν αδιάθετα θα τα αγοράσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ)
4. με ίδια τιμή διάθεσης για τους μετόχους και για το Ταμείο, ώστε να μην υπάρξει άνιση σχέση και κατ' επέκταση έλλειψη ενδιαφέροντος.
Η διαφορά της πρότασης αυτής από το ισχύον πλαίσιο, είναι μόνο διαδικαστική. Αντί να ξεκινήσει η αύξηση με μια τιμή συγκεκριμένη και όταν αποτύχει να ολοκληρωθεί, να κληθεί το Ταμείο να συμμετάσχει με τιμή πολύ χαμηλότερη, η αύξηση γίνεται ταυτόχρονα και από κοινού (joint). Δύο βήματα, αντί ένα βήμα και ένα επόμενο.
Πρόταση ΣΜΕΧΑ
Plan B προτείνουν οι χρηματιστές ως προς το ενδεχόμενο το PSI να γίνει με κοινές μετοχές. Σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο ΣΜΕΧΑ θεωρεί ότι η καλύτερη περίπτωση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι οι προνομιούχες μετοχές. Αν δε γίνει αυτό, θα πρέπει να δίνεται το δικαίωμα αγοράς στους παλιούς μετόχους στην τιμή κτήσης του ΤΧΣ πλέον μιας εύλογης αμοιβής. Ο ΣΜΕΧΑ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αν τελικά υπάρξει κρατικοποίηση των τραπεζών, κάτι που θα σημάνει την καταστροφή της αγοράς. Στη μετοχική σύνθεση των Ελληνικών Τραπεζών, αναφέρουν οι χρηματιστές, μετέχουν άνω των 600 χιλ. (με 1.100.000 κωδικούς) μικρομέτοχοι Έλληνες φυσικά πρόσωπα και αντίστοιχες ελληνικές οικογένειες και περίπου 1000 Συνταξιοδοτικά Ταμεία, Ασφαλιστικές Εταιρείες κλπ., καθώς και πάνω από 5000 θεσμικοί επενδυτές του εξωτερικού που κινδυνεύουν να απωλέσουν πλήρως τις επενδύσεις τους. Οι μετοχές των Τραπεζών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, ακόμα καις τις τωρινές συνθήκες απαξίωσης των τιμών τους, αντιπροσωπεύουν τα 2/3 των συναλλαγών, ενώ η συμμετοχή των ξένων επενδυτών αντιστοιχεί στο 54% της ανακεφαλαιοποίησής τους.
Στ.Κ.Χαρίτος
sxaritos@reporter.gr
http://www.reporter.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.