«Πριν από τη γερμανική εισβολή, ο ελληνικός χρυσός είχε φυγαδευθεί με μουλάρια και καράβια νύχτα για το Κάιρο. Οταν ήρθε η απελευθέρωση, η Βρετανία αρνήθηκε την επιστροφή του με τη δικαιολογία ότι χρησιμοποιήθηκε για τα έξοδα του ελληνικού στρατού στη Μέση Ανατολή».
Ο Ν. Ανδρεάδης είναι 80 χρόνων. Μας εξομολογείται ότι βρίσκεται στην τράπεζα για να σηκώσει τα ελάχιστα χρήματα που του απέμειναν: «Δεν εμπιστεύομαι κανέναν. Ολοι τους είναι αρουραίοι. Η ιστορία επαναλαμβάνεται, το περιτύλιγμα άλλαξε· όχι η ουσία. Οι άνθρωποι δεν βιώνουν τρόμο αλλά τρέλα. Τότε τους θέριζαν οι σφαίρες, τώρα τους θερίζει το στρες. Οι πολιτικοί μας είναι ανθρωποφάγοι, τρέφονται με την κατάντια μας. Ούτε ένας δεν παραιτείται, για να μη χάσει το κομπόδεμα».
Εδώ και ενάμιση χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ έχουν μεταναστεύσει στις ευρωπαϊκές και ελβετικές τράπεζες. Κανείς όμως δεν γνωρίζει την πορεία των χρημάτων, όταν εγκαταλείψουν την τράπεζα. Αλλα φυλάσσονται σε τσιμεντόλακκους στους κήπους, άλλα στην κατάψυξη, άλλα στα καζανάκια μέσα σε πλαστικές σακούλες, άλλα σε σεντούκια και άλλα κτίζονται με πλακάκια στους τοίχους. Στην καλύτερη των περιπτώσεων καταλήγουν στις τραπεζικές θυρίδες.
Καθημερινά οι ιστορίες τρέλας που διαδραματίζονται στις τράπεζες θα μπορούσαν να γράψουν ολόκληρο βιβλίο. «Η ανασφάλεια έχει γονατίσει την αξιοπρέπεια ενός λαού» εξηγεί ο Ηλίας, τραπεζικός υπάλληλος: «Προσπαθούμε να εξηγήσουμε ότι οι καταθέσεις δεν κινδυνεύουν, όμως οι μπουρδολογίες και τα πολιτικά ριάλιτι, που κτυπούν κόκκινο κάθε βράδυ, τους τρελαίνουν. Με κάθε γιουρογκρούπ σημαίνει συναγερμός. Στο κούρεμα και το δημοψήφισμα έγινε επιδρομή. Την περασμένη Δευτέρα, που φάνηκε ότι θα υπάρξει συμφωνία, επικράτησε ηρεμία. Μετά άρχισαν να αλληλοτρώγονται ποιον θα κάνουν πρωθυπουργό και η φυγάδευση των ευρώ επέστρεψε».
Οπως μας εξηγούν, για καταθέσεις και αναλήψεις μεγάλων ποσών είναι υποχρεωμένοι να ρωτούν το πόθεν έσχες και για ποιον λόγο σηκώνουν τα χρήματα. Οι δικαιολογίες ποικίλλουν: Πότε αγοράζουν οικόπεδα, πότε πληρώνουν φόρους για ημιυπαίθριους, πότε χειρουργείται συγγενής, πότε πρέπει να εξοφλήσουν υποχρεώσεις στο εξωτερικό. Οπως αναφέρει διευθυντής σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, οι αναλήψεις γίνονται περισσότερο από ηλικιωμένους, από γυναίκες και από αλβανούς μετανάστες: «Ο κόσμος επηρεάζεται τρομερά από την τηλεόραση σε σχέση πάντα με το μορφωτικό του επίπεδο. Οι Αλβανοί έχουν σηκώσει όλοι τα χρήματά τους. Οι γυναίκες φοβούνται περισσότερο από τους άντρες. Πολλοί είναι αυτοί που ετοιμάζονται να τζογάρουν. Μαζεύουν ευρώ και σε περίπτωση που έρθει η δραχμή να κερδίσουν από τη διαφορά συναλλάγματος».
«Συνάδελφος από υποκατάστημα της Εμπορικής ενοικίασε τρεις θυρίδες και έχει φυλάξει εκεί τα όλα τα χρήματα του, ενώ γνωρίζει πολύ καλά τι χάνει από τόκους» συμπληρώνει.
Οι τραπεζικές θυρίδες είναι μια άλλη πικρή ιστορία. Οσοι φοβούνται τα κλεφτρόνια νοικιάζουν θυρίδες. Το ποσό της ενοικίασής τους ποικίλλει από τράπεζα σε τράπεζα.
Οπως εξηγούν οι υπάλληλοι, με την εμφάνιση του Γεωργίου Παπανδρέου στο Καστελόριζο η ζήτηση θυρίδων έχει τριπλασιαστεί, το ίδιο και η τιμή τους. Και βέβαια είναι πλέον δυσεύρετες, ενώ τηρείται λίστα αναμονής... Ομως για την «αιμορραγία» των τραπεζών δεν ευθύνεται μόνο ο φόβος ή η ανεργία που αναγκάζει τον κόσμο να τρώει τα έτοιμα. Είναι και οι ξένοι που δεν εμπιστεύονται τις ελληνικές συναλλαγές.
Ο Θανάσης εργάζεται σε υποκατάστημα της Πειραιώς: «Χρόνια τώρα εξυπηρετώ έναν πελάτη που κάθε μήνα κατέθετε ένα μικρό ποσό. Μία δεκαετία από τον συγκεκριμένο λογαριασμό δεν είχε σηκώσει ούτε ευρώ. Προχθές τον λυπήθηκα. Σήκωσε ολόκληρο το ποσό, 30.000 ευρώ, γιατί ο γιος του, που σπουδάζει στο Παρίσι, πρέπει να προκαταβάλει μισθώματα για έναν ολόκληρο χρόνο. Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού δεν εμπιστεύεται τους Ελληνες».
Με την Ελένη ανοίξαμε κουβέντα μέσα στην τράπεζα. Οπως μας λέει, ζει στην Ξάνθη με την οικογένειά της. Πριν από λίγες ημέρες έμειναν και αυτή, και ο σύζυγός της, άνεργοι. Κατέβηκε στην Αθήνα για να πάρει χρήματα από τους γονείς της: «Ευτυχώς είναι και αυτοί, έχω σκεφθεί πού θα τα φυλάξω. Φοβάμαι πολύ και έχω δύο παιδιά να ζήσω. Το 60% των σπιτιών στην Ξάνθη φέτος σταματούν τον καυστήρα πετρελαίου. Για να ζεσταθούμε καταφεύγουμε στους Βούλγαρους, που κάνουν χρυσές δουλειές στη βόρειο Ελλάδα, αφού μας προμηθεύουν, παράνομα, φθηνά καυσόξυλα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.