Την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα για διαπραγματεύσεις προανήγγειλε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην κοινή συνέντευξη τύπου μετά το Eurogroup ζητώντας παράλληλα έγγραφη διαβεβαίωση από ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της 26ης Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τον ίδιο ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. θα κληθούν να ... υπογράψουν πως θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις του πακέτου διάσωσης. "Ζητήσαμε ενότητα στην Ελλάδα όπως σε Πορτογαλία και Ιρλανδία" πρόσθεσε ο Γιούνκερ για να ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα δεν είναι ξεχωριστή περίπτωση. "Πως να πείσουμε τους ευρωπαίους να δείξουν κατανόηση (Ολλανδούς, Γερμανούς κλπ) όταν μέσα στην Ελλάδα δεν υπάρχει συναίνεση για εργασία από κοινού" αναρωτήθηκε.
Την ίδια ώρα ο επίτροπος για θέματα Οικονομίας, Όλι Ρεν, τόνισε πως εάν η Ελλάδα δεσμευθεί για τα παραπάνω, η 6η δόση θα μπορούσε να καταβληθεί στην Ελλάδα και μέσα στο Νοέμβριο.
Παράλληλα τόνισε πως "θέλουμε να στηρίξουμε την Ελλάδα αλλά θα πρέπει και η χώρα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της" πρόσθεσε ενώ πρόσθεσε πως "πιστεύω δεν είμαι ο μόνος που εξέλαβε την ανακοίνωση για το δημοψήφισμα σαν ένα ρήγμα στην εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα".
Σε ερώτηση για το μερίδιο της αποτυχίας που αναλογεί στην τρόικα, έριξε το φταίξιμο στα στατιστικά στοιχεία που είχε για την οικονομία της Ελλάδας και δεν ήταν επαρκή αλλά και στην φοροδιαφυγή που απέτυχε να εντοπίσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. "Στο κάτω κάτω η ελληνική κυβέρνηση και κοινωνία έχει την ευθύνη για την φοροδιαφυγή" κατέληξε στις δηλώσεις του.
Η δήλωση του Ευ. Βενιζέλου
Την παροχή έγγραφων δεσμεύσεων από την κυβέρνηση επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος. Όπως δήλωσε:
«Το Eurogroup υποδέχτηκε πολύ θερμά τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και ιδίως την απόφαση των δύο μεγαλύτερων κομμάτων να στηρίξουν μια κυβέρνηση με αποστολή την εφαρμογή της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου. Από τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup προκύπτει ότι η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να εφαρμόσει στο σύνολό της την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, αρχής γενομένης από την έγκαιρη εκταμίευση της έκτης δόσης, εφόσον και μόλις η νέα κυβέρνηση και οι πολιτικές δυνάμεις που τη στηρίζουν επιβεβαιώσουν και εγγράφως τις δεσμεύσεις της χώρας που συνδέονται με την απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου. Αμέσως μετά, η Τρόικα θα έρθει στην Αθήνα για τις αναγκαίες διαβουλεύσεις που οδηγούν στο νέο πρόγραμμα. Παράλληλα, το Eurogroup αποφάσισε να κινηθούν κανονικά, από τώρα, όλες οι διαδικασίες που συνδέονται με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (PSI) στο νέο σχήμα της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους, με τη μείωσή του κατά 100 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 50 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ».
http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=324082
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.