Σύμφωνα, μάλιστα, με την έκθεση, το 2010 χορηγήθηκαν νέες εγγυήσεις συνολικού ύψους 49,9 δισ ευρώ κυρίως προς το τραπεζικό τομέα, παρά το ότι σύμφωνα με τον νόμο οι νέες εγγυήσεις δεν μπορούσαν να υπερβούν τα 2,8 δισ ευρώ!
Στην έκθεση του το Ελεγκτικό Συνέδριο διαπιστώνει, επίσης, σημαντικές αποκλίσεις τόσο στο πεδίο των δαπανών όσο και στο πεδίο των εσόδων, γεγονός που θα επέβαλε την υποβολή συμπληρωματικού ή διορθωτικού προϋπολογισμού από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, κάτι που ως γνωστόν δεν έγινε, όπως άλλωστε δεν έγινε ποτέ στο παρελθόν όταν καταγράφηκαν ανάλογες αποκλίσεις μεταξύ στόχων και πραγματοποιήσεων.
Ειδικά όσον αφορά στα έσοδα, αίσθηση προκαλεί το ότι ενώ το 2010 είχαν βεβαιωθεί 98 δισ ευρώ, τελικά εισπράχθηκαν 53,9 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να μένει ένα υπόλοιπο ανείσπρακτων οφειλών ύψους 38,7 δισ ευρώ, τα οποία σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο θα συνέβαλαν στη μείωση του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού. Αν συνυπολογίσει, δε, κανείς και τα ανείσπρακτα των τελωνείων που υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ, μιλάμε για έναν «κουμπαρά» περίπου 42 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το υπουργείο Οικονομικών δεν γνωρίζει στη πραγματικότητα πόσα είναι εισπράξιμα.
Αυτό που θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί είναι ότι το 2010 -πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου Μνημονίου- το βάρος των φορολογικών εσόδων, που υστέρησαν περίπου 3,6 δισ ευρώ έναντι των στόχων, έπεσε πάλι στους έμμεσους φόρους, δηλαδή πάλι πλήρωσαν ακόμα και τα χαμηλά εισοδήματα, καθώς ως γνωστόν η έμμεση φορολογία δεν έχει κοινωνικά κριτήρια. Είναι ενδεικτικό ότι το 2010 οι έμμεσοι φόροι ανήλθαν στο 60,57% του συνόλου των φόρων έναντι 56,88% το 2009, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι για κάθε 1 ευρώ άμεσου φόρου εισπράχθηκαν 1,54 ευρώ από έμμεσους φόρους, όταν το 2009 η αναλογία ήταν 1,32....
Γίωργος Παππούς
http://www.iefimerida.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.