Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Αγωνιώδες farewell μήνυμα Τρισέ: Εστίες φωτιάς στις τράπεζες...



 
ZEZA ZHKOY


Οι νέες ενέσεις ρευστότητας στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα που ανακοίνωσε ως αποχαιρετιστήριο δώρο ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ και οι εκκλήσεις του προς τις Βρυξέλλες και προς όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες για την ανάγκη στήριξης του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος χαρακτήρισαν το αγωνιώδες farewell μήνυμα του απερχόμενου προέδρου της ΕΚΤ. Ολοκληρώνοντας το έργο της κατάσβεσης μιας πυρκαγιάς, οι πυροσβέστες είναι υποχρεωμένοι να σιγουρευτούν ότι δεν υπάρχουν εστίες που συνεχίζουν να σιγοκαίνε. Με τις φλόγες της τραπεζικής κρίσης να ελέγχονται στις περισσότερες πλούσιες οικονομίες, οι ιθύνοντες «πούλησαν» στους λαούς ότι δεν κινδυνεύουν πλέον οι τράπεζες. Ωστόσο, οι καπνοί από τις «μαύρες τρύπες» που διακρίνονται εξανάγκασαν το Ζαν-Κλοντ Τρισέ να απευθύνει τη δραματική έκκληση.
Τέσσερα χρόνια πέρασαν από τη χειρότερη χρηματοπιστωτική κρίση που ξέσπασε στην Αμερική από το 1930, με πρωτοφανείς συνέπειες στο τραπεζικό σύστημα και στην πραγματική οικονομία σε ολόκληρο τον κόσμο. Το αμερικανικό τραπεζικό κραχ μεταλλάχθηκε σε εφιαλτική κρίση χρέους με δεινές κοινωνικές επιπτώσεις στην Ευρώπη. Τα ρήγματα στις τράπεζες της Ευρωζώνης και τις οικονομίες είναι τεράστια από τις παρενέργειες της «κρίσης χρέους» και οι λαοί θα υποφέρουν για αρκετά χρόνια με στυγερή λιτότητα.
Οι ίδιοι οι κεντρικοί τραπεζίτες δείχνουν να φοβούνται. Ο κίνδυνος νέας τραπεζικής κρίσης, από τον φαύλο κύκλο του υψηλού κρατικού χρέους, των εμποδίων που συναντούν οι τράπεζες στην άντληση ρευστού και των υποτονικών έως αρνητικών επιδόσεων στις οικονομίες, είναι έκδηλος στα λόγια του Τρισέ. Οι φόβοι για ένα νέο κύμα απωλειών, αυτή τη φορά από διαγραφές δισ. ευρώ στην αξία κρατικών ομολόγων, έχουν οδηγήσει στην απομόνωση τις ευρωπαϊκές τράπεζες από τις αγορές χρήματος. Οι 17 χώρες της Ευρωζώνης αντιμετωπίζουν «τον κίνδυνο ενός φαύλου κύκλου κρατικού χρέους, κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών των τραπεζών και αρνητικής ανάπτυξης». Καθώς το καλοκαίρι ενισχύθηκαν οι εντάσεις στις αγορές κρατικού χρέους και αυξήθηκαν οι κίνδυνοι κάλυψης των αναγκών χρηματοδότησης των τραπεζών, υπήρξε μετάδοση της κρίσης σε όλες τις αγορές και τις χώρες και η κρίση έγινε συστημική.
Το μήνυμα Τρισέ είναι απαισιόδοξο. Θεωρεί ότι τα σωσίβια διάσωσης για τις τράπεζες είναι ξανά απαραίτητα! Υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ECB), με συντονισμένες κινήσεις, ήδη έχει προχωρήσει στον εφοδιασμό των ευρωπαϊκών τραπεζών με αμερικανικά δολάρια. Νέα δέσμη μέτρων για ενίσχυση των τραπεζών εξήγγειλε χθες, με στόχο την αναχρηματοδότηση των τραπεζών, ώστε να αποφευχθεί η μετατροπή της κρίσης χρέους σε τραπεζική κρίση, όπως ανακοίνωσε. Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες ο κ. Τρισέ, είπε ότι η ΕΚΤ σκοπεύει να υποβοηθήσει τη ρευστότητα των τραπεζών εισάγοντας δύο προγράμματα Πράξεων Μακροπρόθεσμης Αναχρηματοδότησης (LTRO), διάρκειας 12 μηνών. Ο κ. Τρισέ τόνισε ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με «μεγάλη αβεβαιότητα», προσθέτοντας ότι ο τραπεζικός τομέας πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα.
Επίσης, η ΕΚΤ αποφάσισε να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολογιών, ύψους 40 δισεκατομμυρίων ευρώ, από την πρωτογενή και τη δευτερογενή αγορά, από τον Νοέμβριο μέχρι τον Οκτώβριο του 2012. Οι ενέργειες αυτές θα διασφαλίσουν ότι οι τράπεζες της Ζώνης του Ευρώ δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα ρευστότητας, διαβεβαίωσε ο Τρισέ. Επίσης, ο πρόεδρος της ΕΚΤ κάλεσε τις τράπεζες να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες για να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις τους, να στηρίξουν τον ισολογισμό τους και να αποφύγουν να χορηγούν υψηλές απολαβές στα στελέχη τους.
Η κρίση κυρίως του ελληνικού χρέους έχει διαλύσει τις τράπεζες της Ευρωζώνης και η Κριστίν Λαγκάρντ, επίσης, προειδοποίησε ότι ο χρόνος κυλά επικίνδυνα για τη νέα δανειακή βοήθεια προς την Ελλάδα. Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) δήλωσε πως «η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σε μια νέα επικίνδυνη φάση». «Ακριβώς τρία χρόνια έπειτα από την κατάρρευση της Lehman Brothers, το οικονομικό τοπίο μοιάζει ταραγμένο και ασταθές, καθώς η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνεται και οι κίνδυνοι μιας νέας ύφεσης αυξάνονται», υπογράμμισε η κ. Λαγκάρντ.


Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs