Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Συντριπτικό πλήγμα σε εμπόριο και υπηρεσίες




της Αλεξάνδρας Γκίτση


Τζίρο 10 δισ. ευρώ αποχαιρετά η αγορά την επομένη της εφαρμογής του νέου πακέτου μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση, εκτιμά το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών. Ανεβάζει το μέσο κόστος για τα νοικοκυριά σε δύο τουλάχιστον μισθούς. Βλέπει ως φυσικό αποτέλεσμα μεγαλύτερη συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης, η οποία θα αποτελέσει ταφόπλακα για την πραγματική οικονομία.

Το νέο πακέτο εισπρακτικών μέτρων οδηγεί αναπόφευκτα σε ύφεση. Ήδη χθες έκθεση τηςΕθνικής Τράπεζας ανεβάζει το ποσοστό πτώσης του ΑΕΠ στο 5,9% για φέτος και στο 2,7%για το 2012, εξέλιξη που θα ολοκληρώσει, όπως επισημαίνει, έναν καθοδικό κύκλο 4,5 ετών κατά τον οποίο η σωρευτική συρρίκνωση του ΑΕΠ θα υπερβεί το 14%. Πρακτικά, δηλαδή, απώλεια «εσόδων» για τη χώρα που θα υπερβαίνει τα 30 δισ. ευρώ…
Από την έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών προκύπτει ότι η συνολική επιπρόσθετη δημοσιονομική επιβάρυνση για το 2011 ανέρχεται στα 10,086 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για απώλεια η οποία, αν διαιρεθεί με τον αριθμό των απασχολουμένων κατά το β΄ τρίμηνο του 2011, δηλαδή με 4.156.336 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, προκύπτει ότι κάθε Ελληνίδα και Έλληνας που εργάζεται είτε ως μισθωτός (στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα) είτε ως ελεύθερος επαγγελματίας καλείται να πληρώσει επιπλέον φέτος κατά μέσο όρο 2.246,66 ευρώ.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης προσθέτει ότι το ποσό αυτό ισοδυναμεί κατά προσέγγιση με τις καθαρές αποδοχές δύο τουλάχιστον μηνών ενός μέσου εργαζομένου και αποψιλώνει ακόμη περισσότερο την ήδη περιορισμένη αγοραστική του δύναμη εξαιτίας της επιβολής ολοένα και επαχθέστερων μέτρων χρόνο με τον χρόνο.

Συγκεκριμένα, για έναν ελεύθερο επαγγελματία, φορολογούμενο, παντρεμένο, ο οποίος έχει δύο παιδιά και ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ η μείωση του εισοδήματός του υπολογίζεται στα 3.032 ευρώ και στα 2.180 ευρώ εάν πρόκειται για μισθωτό.

Στο νέο μαχαίρι που πέφτει στα εισοδήματα και κατ’ επέκταση στην αγορά αναφέρθηκε χθες και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Γεώργιος Κασιμάτης, ο οποίος σημείωσε ότι τα μέτρα για τη μείωση της νόμιμης φοροαποφυγής (δηλαδή των φορολογικών απαλλαγών και εκπτώσεων) θα πλήξουν κυρίως τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα, οδηγώντας σε αφανισμό τη μεσαία τάξη όπου ανήκουν και οι περισσότεροι επιχειρηματίες.

Σημείωσε, παράλληλα, ότι οι εισοδηματικές μειώσεις που επιβάλλονται άκριτα και ισοπεδωτικά καθιστούν την αγοραστική δύναμη των εισοδημάτων τους από πολύ μικρή έως μηδενική, γεγονός που θα επιδράσει συντριπτικά στον ήδη πολύ μειωμένο κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων, ενισχύοντας τις τάσεις για απολύσεις εργαζομένων και λουκέτα επιχειρήσεων.

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις της χώρας, και ιδίως οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις, δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τον ρυθμό ανατροπής των δομών και των λειτουργιών της πραγματικής οικονομίας που προκαλεί η πολιτική της κυβέρνησης.

Από φόρους τα 8,1 δισ. ευρώ 
Σημειώνεται ότι με βάση τους υπολογισμούς του ινστιτούτου από τα 10,086 δισ. ευρώεπιπρόσθετη δημοσιονομική επιβάρυνση για το 2011 το μεγαλύτερο μέρος, ήτοι τα 8,177 δισ. ευρώ, προέρχεται από τη μείωση των απαλλαγών και την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων.

Αντίστοιχα, από τα «μέτρα που αφορούν στην περικοπή συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων καθώς επίσης και στις διαρθρωτικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση» η επιβάρυνση ανέρχεται, σύμφωνα με το ινστιτούτο, στο 1,225 δισ. ευρώ. Από την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής αναμένονται 684 εκατ. ευρώ.

Υπάρχει βέβαια και συνέχεια. Από μέτρα που έχουν βεβαιωθεί μέσα στο 2011, αλλά θα εισπραχθούν το 2012 ο λογαριασμός αβγατίζει με επιπλέον 3,3 - 3,5 δισ. ευρώ… 



http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/661684/Article.aspx
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs