Το καλύτερο που έχουν να κάνουν οι χαράσσοντες πολιτική στην ΕΕ, είναι να επιτρέψουν το default της Ελλάδας, τονίζουν οι αναλυτές.
Σύμφωνα με τον Patrick Armstrong, μάλιστα, διευθυντή τηςArmstrong Investment Management, οι χαράσσοντες πολιτική πρέπει άμεσα να καταλήξουν σε μία απόφαση για την Ελλάδα, να επισπεύσουν το ελληνικό θέμα και ίσως να είναι τελικά προτιμώτερο να την αφήσουν να κηρύξει default με έναν μη ελεγχόμενο τρόπο. 'Ετσι οι πολιτικοί θα έχουν περισσότερο έλεγχο στις τράπεζες από ότι στην Ελλάδα.
Ο αναλυτής επισημαίνει πως ακόμη και η μη ελεγχόμενη χρεοκοπία θα ήταν πολύ πιο εύκολη και αποτελεσματική στο μακροπρόθεσμο διάστημα, από ότι θα ήταν οι συνεχιζόμενες και αλλεπάλληλες διασώσεις της Ελλάδας. Η τρόικα έχε ήδη δηλώσει επισήμως πως δεν έχει καν σκεφτεί να επιτρέψει να συμβεί το default της Ελλάδας, oμως τελικά ίσως χρειαστεί σύντομα να αλλάξει αυτή της τη στάση.
Ο Armstrong σημειώνει επίσης ότι δεν υπάρχει οικονομική ανάπτυξη καν στην ευρωζώνη και ηΕλλάδα δεν πρόκειται να πετύχει τον δημοσιονομικό της στόχο. Όμως αν επανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες, το μη ελεγχόμενο default της Ελλάδας θα μπορούσε να το αντέξει το σύστημα, και θα ήταν ένα πολύ πιο εύκολο σενάριο από το να προσφεύγουν οι αρχές σε συνεχείς διασώσεις της χώρας.
Ο αναλυτής τονίζει παράλληλα πως παγκόσμια ύφεση με διπλό πάτο ή η επανάληψη του 2008, θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Εάν η ΕΚΤ χαλαρώσει την νομισματική της πολιτική, προχωρήσει σε ποσοτική χαλάρωση, μειώσει τα επιτόκια, θα μπορέσει έτσι να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Wells Fargo, John Silvia, συμφωνεί στο ότι οι ευρωπαίοι θα βρούν έναν τρόπο να καταλήξουν σε μία λύση, όμως διαφωνεί στο μη ελεγχόμενο default της Ελλάδας. Οπως τονίζει, η Ευρώπη θα βρει μία καποια λύση και θα ηρεμήσει τα πράγματα, όμως ούτε η κατάρρευση του ευρώ αλλά ούτε και η χρεοκοπία της Ελλάδας, θα είναι μέρος αυτής της λύσης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Better Capital και γνωστό βρετανό μεγαλοεπενδυτή, Jon Moulton, το όλο σύστημα της Ευρώπης θα πρέπει να σταματήσει να στηρίζει ότι δεν μπορεί να σωθεί. Πρέπει να δεχθεί ότι θα υπάρξουν σοβαρές απώλειες αλλά εάν δεν το κάνει τώρα, τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα αργότερα.
Σε ότι αφορά την Ελλάδα, ο Moultin εκτιμά ότι το ελληνικό default, ελεγχόμενο η μή, είναι σίγουρο, και πως οι χαράσσοντες πολιτική πρέπει να αρχίσουν να εξετάζουν το πώς θα το διαχειριστούν, αντί να προσθετούν να το αποφύγουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.