Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Οι αγορές προετοιμάζονται για τα χειρότερα - Προειδοποιήσεις για επερχόμενη γενικευμένη οικονομική καταστροφή



Οι αγορές προετοιμάζονται για τα χειρότερα


Με την Ελλάδα «πρώτη είδηση» στα διεθνή μέσα ενημέρωσης ξεκίνησε και ο Οκτώβριος. Και η αίσθηση που αποκομίζει κανείς παρακολουθώντας να επαναλαμβάνεται το ίδιο θλιβερό μοτίβο της επικαιρότητας είναι ότι μήνα με το μήνα, ίσως και εβδομάδα με την εβδομάδα, τα χρονικά περιθώρια αντίδρασης για την αποτροπή της καταστροφής στενεύουν. Για την Ελλάδα σίγουρα. Πιθανώς και για τη ζώνη του ευρώ. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν οι εξελίξεις στις διεθνείς αγορές, που «προεξοφλούν» τα χειρότερα για την Ευρώπη και το ευρώ, ενώ προετοιμάζονται και για μια νέα παγκόσμια οικονομική ύφεση. Και αναμένουν εναγωνίως τα αποτελέσματα του σημερινού Eurogroup.


Η πτώση του ευρώ και των τιμών του πετρελαίου στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ μηνών και η νέα μαζική μεταφορά επενδυτικών κεφαλαίων στα ασφαλή καταφύγια του δολαρίου, του γεν, των ομολόγων και του χρυσού προοιωνίζονται νέα βουτιά της παγκόσμιας οικονομίας στην ύφεση εξ αιτίας της κρίσης χρέους της ευρωζώνης. Οι φόβοι ότι η κρίση δεν θα περιοριστεί στην ευρωζώνη (πόσω μάλλον στην Ελλάδα) αλλά θα είναι διεθνής, είναι διάχυτη σε όλες τις πρωτεύουσες της υφηλίου.
Είναι χαρακτηριστική η συνέντευξη του βρετανού πρωθυπουργού που φιλοξενεί σήμερα ο γαλλικός Figaro, όπου ο Ντέιβιντ Κάμερον εκφράζει την αγωνία του για τα επερχόμενα δεινά και καλεί τους ομολόγους του της ευρωζώνης να δράσουν τάχιστα για να εκτονώσουν την κρίση. «H ευρωζώνη αντιπροσωπεύει σήμερα μιαν απειλή για την ίδια, αλλά επίσης μιαν απειλή για τη βρετανική οικονομία και μιαν απειλή για την παγκόσμια οικονομία», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Κάμερον.
Από ειδησεογραφικής απόψεως τις χθεσινές εξελίξεις στην ελληνική κρίση (συνεδρίαση και αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου) θα έλεγε κανείς ότι ο διεθνής τύπος τις προβάλλει μέσα από δύο οπτικές. Το BBC, η Wall Street Journal, οι New York Times, η Sueddeutsche Zeitung προτάσσουν την παραδοχή της ελληνικής κυβέρνησης ότι «χάνει» τον εφετινό στόχο που είχε βάλει για το έλλειμμα, προβλέποντας ότι αντί για μείωσή του στο 7,6% θα μειωθεί στο 8,5% του ΑΕΠ «λόγω της βαθύτερης από την αναμενόμενη ύφεση της οικονομίας».
Οι Financial Times, ο Monde, ο Figaro προτάσσουν το κοινωνικώς επαχθές σχέδιο περικοπών των δημοσίων δαπανών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, το οποίο περιλαμβάνει τη μείωση κατά 30.000 του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.
Εν τω μεταξύ μιλώντας στην ισπανική εφημερίδα El Pais ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑΑνχέλ Γκουρία παρατήρησε ότι η Ευρώπη βρίσκεται ήδη σε μια ιδιότυπη ύφεση. «Η σημερινή οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη δεν διαφέρει πολύ από μια ύφεση, παρότι από τεχνικής απόψεως δεν έχει βυθιστεί στην ύφεση, δεν εμφανίζει δηλαδή συρρίκνωση του ΑΕΠ της κατά δύο συνεχόμενα τρίμηνα». Ειδικότερα αναφερόμενος στην ελληνική κρίση, ο Γκουρία είπε ότι λύση δίχως «κούρεμα» του χρέους δεν υπάρχει.
«Η διαδικασία επίλυσης της κρίσης χρέους στην Ελλάδα δεν μπορεί να εξαιρεί τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών, διότι η συσσώρευση μεγαλυτέρου χρέους δεν αποτελεί λύση», είπε χαρακτηριστικά ο μεξικανός επικεφαλής του ΟΟΣΑ που εξαρχής, άλλωστε, είχε ταχθεί υπέρ του κουρέματος του ελληνικού χρέους - αυτό είχε υποστηρίξει σε συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ το Μάρτιο του 2010.
Η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ, ωστόσο, μιλώντας στη γερμανική Die Welt είπε ότι ομάδα ειδικών της ευρωζώνης μελετά τρόπους ενίσχυσης του προσωρινού μηχανισμού διάσωσης των υπερχρεωμένων κρατών (EFSF). «Ειδικοί αναζητούν τρόπους για να ενισχυθεί το EFSF μέσω της μόχλευσης ή άλλων μέτρων», δήλωσε χαρακτηριστικά η Φέκτερ, αποφεύγοντας, όπως μεταδίδει το Bloomberg, να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες αναφορικά με το τι εννοεί «μόχλευση». Σημειωτέον ότι η Γερμανία αλλά και άλλες χώρες αντιτίθενται σε αύξηση των κονδυλίων του Ταμείου πέραν των 440 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε επισήμως την περασμένη εβδομάδα. Η Φέκτερ είπε, άλλωστε, στην Die Welt ότι δεν συζητείται η αύξηση των εγγυήσεων στο EFSF.
Οι επιφυλάξεις και κυρίως οι διαφορετικές προσεγγίσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης ερμηνεύονται βεβαίως ως ένδειξη αδυναμίας και έλλειψης πολιτικής βούλησης από τις αγορές, που διαπιστώνουν ότι τα χρονικά περιθώρια για την εξεύρεση μιας πειστικής λύσης τελειώνουν. Αυτό επισημαίνει ο διάσημος κήρυκας της καταστροφής (οποιουδήποτε διεθνούς θεσμού δεν καθοδηγείται από τις ΗΠΑ)Νουριέλ Ρουμπινί σε συνέντευξη που έδωσε στο Bloomberg από το Ντουμπάι.
Ο Ρουμπινί θεωρεί ότι η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει την κρίση χρειάζεται ένα «Ταμείο-Μπαζούκα» των 2 τρισ. ευρώ. «Φοβάμαι ότι τα πράγματα ξεφεύγουν από τον έλεγχο των Ευρωπαίων. Εκείνο που χρειάζονται για να πολεμήσουν την κρίση χρέους είναι ένα τεράστιο μπαζούκα τουλάχιστον 2 τρισ. ευρώ, αλλά δεν έχουν τον χρόνο να περιμένουν τρεις μήνες για να το κατασκευάσουν... πρέπει να το ετοιμάσουν τις επόμενες λίγες εβδομάδες», δήλωσε συγκεκριμένα ο επονομαζόμενος δρ. Καταστροφή.
Τέτοιες δηλώσεις τρομοκρατούν, όπως είναι φυσικό, τις αγορές, γι' αυτό και αναμένεται νέα αιμορραγία των μετοχών σήμερα στις διεθνείς αγορές. Στην Ευρώπη οι ρευστοποιήσεις τίτλων είναι και σήμερα ομαδικές. Επειτα από μισή ώρα συναλλαγών στο Λονδίνο ο FTSE-100 υποχωρούσε περίπου κατά 2,50%, στο Παρίσι ο CAC-40 έχανε περίπου 3% και στη Φραγκφούρτη οι απώλειες του DAX ξεπερνούσαν το 3,50%.
Το ευρώ υποχωρούσε στα 1,3314 δολάρια το πρωί στην αγορά του Λονδίνου, όπου καταβαραθρώθηκε και η τιμή του Brent στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου οκταμήνου (101,12 δολάρια το βαρέλι). Στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού υποχωρούσε το πρωί κατά περίπου 2 δολάρια στα 77,36 δολάρια το βαρέλι, που είναι η χαμηλότερη που παρατηρείτα από τις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου.

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs