Βρυξέλλες, ανταπόκριση Αγγελική Παπαμιλτιάδου
Μπαράζ αντικρουόμενων πληροφοριών και δηλώσεων δημιουργούν ανησυχίες για το κατά πόσο οι ευρωπαίοι ηγέτες που συναντώνται σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής θα καταφέρουν να καταλήξουν σε αποφάσεις που θα δίνουν πειστικές απαντήσεις στη κρίση χρέους.
Μέχρι αργά χθες το βράδυ οι ηγέτες της Ευρωζώνης ανέμεναν την βελτιωμένη πρόταση των τραπεζιτών για το κούρεμα του ελληνικού χρέους.
Οι τραπεζίτες εκτιμώντας ότι οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να προκαλέσουν «πιστωτικό γεγονός» και άρα η απειλή για υποχρεωτική συμμετοχή τους στο κούρεμα του ελληνικού χρέους ακόμα και 60% είναι εν πολλοίς μπλόφα, υιοθέτησαν διπλή γραμμή.
Από την μία, ο επικεφαλής του IIF και πρόεδρος της Deutsche Bank, Γιοζέφ Ακερμαν, άφηνε περιθώριο για συμβιβαστική λύση στο 50%. Από την άλλη, ο Γενικός Διευθυντής Τσαρλς Νταλλάρα, διεμήνυε ότι υπάρχουν όρια για το πόσο θα υποχωρήσουν οι τράπεζες και επέμενε για εθελοντικό κούρεμα, 42%.
Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, που κατέφθασε στην Βελγική πρωτεύουσα χθες το απόγευμα, προσπαθούσε να αποκωδικοποιήσει ποιες ήταν οι τάσεις και κατά πόσο προστάτευαν τα ελληνικά συμφέροντα. Στις Βρυξέλλες βρίσκονται εδώ και μέρες ο υπουργός οικονομικών Ε. Βενιζέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Φ. Σαχινίδης και στρατιά νομικών συμβούλων.
Οι διαπραγματεύσεις είναι συνεχείς και δεν αφορούν μόνο το ελληνικό θέμα, αλλά κυρίως τις αυξημένες αρμοδιότητες του προσωρινού μηχανισμού ΕFSF, τον ρόλο της ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (κυρίως των γαλλικών).
Και κάπου εκεί χάθηκε η μπάλα. Η κάθε κυβέρνηση διοχέτευε στα ξένα πρακτορεία ειδήσεων αυτό που τη συνέφερε:
- Η Γερμανία ότι το κούρεμα κλείνει τελικά στο 60%. Η καγκελάριος διεμήνυσε παράλληλα από την γερμανική βουλή ότι δεν συμφωνεί με προσχέδιο συμπερασμάτων που καλούσε την ΕΚΤ να συνεχίσει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων χωρών της περιφέρειας.
- Η Ολλανδία ότι ενδέχεται να μην υπάρξει τελική συμφωνία σήμερα και ότι η Βρετανία ήταν αυτή που ανέβασε τις προσδοκίες των αγορών για τελεσίδικο αποτέλεσμα.
- Η Γαλλία διέρρεε ότι ενδέχεται να ακυρωθεί η σύνοδος των ηγετών της Ευρωζώνης. «Καλύτερα ακύρωση παρά να μην έχουμε θετικό αποτέλεσμα» φέρεται να είπε ο γάλλος πρωθυπουργός Φ. Φιγιόν.
- Η Αυστρία ότι δεν θα δεχθεί να αυξήσει την χρηματοδότηση προς την Ελλάδα πέραν της Συμφωνίας της 21ης Ιουλίου και τα 109 δισ. ευρώ
- Το ΔΝΤ ότι σκέφτεται να συμμετέχει με κεφάλαια στην αύξηση των κονδυλίων του EFSF που μέσα από ένα ενδιάμεσο εργαλείο, ένα SPV, θα μπορεί να αγοράζει ομόλογα των υπερχρεωμένων χωρών από την δευτερογενή αγορά.
- Οι χώρες με πιστοληπτική ικανότητα ΑΑΑ (πλην της Γαλλίας) διέρρεαν δεν θέλουν να αυξηθούν άμεσα τα κονδύλια του EFSF αλλά να βρεθεί ενδιάμεση φόρμουλα με εγγυήσεις.
Η στάση της Ελλάδας
Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στον ελληνικό πρόβλημα. Σίγουρα, η κυβέρνηση θα κληθεί σήμερα να δώσει διασφαλίσεις στους ηγέτες της Ευρωζώνης για μια σειρά απόεκκρεμότητες, προκειμένου να εξασφαλίσει το δεύτερο πακέτο σωτηρίας:
1. Ότι είναι έτοιμη να λάβει πρόσθετα μέτρα ύψους 1,9 δισ. ευρώ φέτος και του χρόνου για να κλείσει η δημοσιονομική απόκλιση, όπως αυτή καταγράφεται στην εμπιστευτική έκθεση της Κομισιόν.
2. Ότι η νέα δανειακή σύμβαση θα περάσει από την Βουλή και ότι δεν θα προκηρυχθούν εκλογές μέχρι την άνοιξη του 2012, όπως αναφέρουν ορισμένες πληροφορίες.
3. Ότι θα διευρυνθεί το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης όλης της δημόσιας περιουσίας, υπό την αιγίδα της ΕΕ.
4. Ότι θα απολέσει την κυριαρχία της δημοσιονομικά και θα εγκατασταθούν spending controllers σε όλα τα υπουργεία.
Ακόμα όμως και με αυτές τις δεσμεύσεις, τα αποτελέσματα της σημερινής Συνόδου κρύβουν παγίδες.
Όπως ανέφερε Ολλανδός αξιωματούχος, το δάνειο των 109 δισ. ευρώ, λόγω της επιδείνωσης των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων και των χαμηλότερων στόχων στα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, πρέπει να αυξηθεί.
Η Κομισιόν, σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, προτείνει αύξηση στα 138 δισ. ευρώ,συνυπολογίζοντας μάλιστα κούρεμα 50-60%.
Ωστόσο αργά χθες το βράδυ, Φιλανδία, Ολλανδία και Αυστρία διεμήνυσαν ότι δεν προτίθενται να δώσουν περισσότερο ρευστό στην Ελλάδα, και ότι πρέπει να βρεθούν άλλες λύσεις.
Στην αδιάλλακτη στάση των σκληροπυρηνικών της ευρωζώνης έρχεται να προστεθεί και ένας ακόμα «άγνωστος x»: το ΔΝΤ, που κρατά κλειστά χαρτιά για το ύψος της συμμετοχής του...
http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/663695/Article.aspx
Για την πληρέστερη ενημέρωσή σας, παραθέτουμε ένα ακόμη άρθρο σχετικό με το θέμα.
ΜΕ ΣΤΗΡΙΞΗ ΔΝΤ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ «ΕΝ ΧΡΩ» • ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ ΤΟ ECOFIN • ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΣΤΟΥΣ «10» ΕΚΤΟΣ
Κυκλοφορεί και οπλοφορεί με 60% η Μέρκελ
Πόσο βαθύ θα είναι το «κούρεμα» του χρέους της Ελλάδας, που αποτελεί το βασικό θέμα συζήτησης της σημερινής συνόδου κορυφής; Η Γερμανία σκλήρυνε τη θέση της, μετά τη σύνοδο της Κυριακής, και απαιτεί να ανέλθει η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο επίπεδο του 60%.
Ετσι το ύψος του ελληνικού «κουρέματος» αποτέλεσε χθες στις Βρυξέλλες αντικείμενο διαβουλεύσεων μεταξύ του Γερμανού υφυπουργού Οικονομικών Γκεόργκ Ασμουσεν και του γενικού διευθυντή του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Τσαρλς Νταλάρα. Ο Νταλάρα ενημέρωσε τον Ευάγγελο Βενιζέλο για τη θέση του Βερολίνου υπέρ του «κουρέματος» στο επίπεδο του 60%.
Ο τραπεζικός τομέας επιθυμεί 40%, όπως και η Γαλλία, αλλά πολύ δύσκολα θα καταφέρουν να κάνει πίσω το Βερολίνο, το οποίο μιλά από θέση ισχύος. Βέβαια, υπάρχει και η συμβιβαστική λύση του 50%, αλλά το 60% αρχίζει και κερδίζει έδαφος.
Ecofin γιοκ
Στο μεταξύ, η πολωνική προεδρία ανακοίνωσε την αναβολή για αύριο το πρωί της έκτακτης συνόδου των υπουργών Ecofin, που είχε προγραμματιστεί να γίνει σήμερα, πριν από τη συνάντηση των ηγετών. Η απόφαση αυτή ελήφθη χωρίς να ζητηθεί η άποψη των 10 χωρών που βρίσκονται εκτός ευρωζώνης, οι οποίες εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για την πρωτοβουλία των άλλων 17 εταίρων. Οι τριβές, λοιπόν, μεταξύ χωρών εντός και εκτός ευρώ, που εκδηλώθηκαν στη σύνοδο της Κυριακής με το φραστικό επεισόδιο μεταξύ του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί και του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, συνεχίζονται και αναμένονται εξηγήσεις κατά τη σημερινή συνάντηση των ηγετών των «27» που θα προηγηθεί αυτής των «17» της ευρωζώνης.
Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, η κατάσταση στα θέματα που θα βρεθούν σήμερα στο τραπέζι έχει ως εξής:
* «Κούρεμα»: Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο «κούρεμα» του χρέους της Ελλάδας αναμένεται να παιχθεί μεταξύ 50-60%, επί εθελοντικής βάσης, τουλάχιστον προς το παρόν. Η Γερμανία απαιτεί 60%, με συμμάχους την Ολλανδία, την Αυστρία και τη Φινλανδία. Η Γαλλία ζητεί 40%, ποσοστό που «ανέχεται» και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το 60% είναι «ρεαλιστικό» λόγω της κατάστασης του ελληνικού χρέους, αλλά επισημαίνει ότι μπορεί να θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός. Πάντως, η διευκρίνιση του Ε. Βενιζέλου ότι οι διαπραγματεύσεις για το «κούρεμα» διεξάγονται επί του συνόλου του ιδιωτικού χρέους μέχρι το 2035, δίνει άλλη διάσταση στα υπέρ και τα κατά ενός ποσοστού της τάξης του 60%.
**Επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών: Υπάρχει μία κατ' αρχήν συμφωνία, σύμφωνα με την οποία το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης θα ανέλθει σε 108 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, δεν θα υπάρξει αναφορά στα συμπεράσματα για το ποσόν των 108 δισ. ευρώ. Θα συζητηθεί στο αυριανό Ecofin, μετά την απόφαση για το ελληνικό «κούρεμα». Πάντως, οι βασικές πτυχές έχουν αποφασιστεί. Οπως στο θέμα της επιβάρυνσης, η οποία θα λειτουργήσει ιεραρχικά: πρώτα οι τράπεζες, αν χρειαστεί το κράτος και τελευταία λύση το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το επίπεδο ίδιων πόρων κάθε τράπεζας θα πρέπει να είναι από τον Ιούνιο 2012 της τάξης του 9%.
**Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF): Υπερίσχυσαν οι θέσεις της Α. Μέρκελ. Δεν αναμένεται και στο θέμα αυτό να υπάρχουν αριθμοί στα συμπεράσματα για την αύξηση των πόρων του Ταμείου. Την Κυριακή προέκυψε συμφωνία περί συνδυασμού των ακόλουθων προτάσεων: 1. Δημιουργία ενός ασφαλιστικού μηχανισμού, ώστε το Ταμείο να μπορεί να εγγυάται ένα μέρος των ομολόγων που εκδίδουν τα «αδύναμα» κράτη-μέλη, ώστε να καθησυχαστούν οι αγορές. Πρόκειται για γερμανική πρόταση 2. Δημιουργία ενός ειδικού Ταμείου (special purpose vehicule), στο πλαίσιο του ΔΝΤ.
* Ενίσχυση της διακυβέρνησης. Υπάρχει συμφωνία για τη σύγκληση συνόδων κορυφής τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο, υπό την προεδρία του Χέρμαν βαν Ρόμπαι. Επίσης, όλοι συμφωνούν να καταστεί αυστηρότερη η δημοσιονομική πειθαρχία, με άμεση επιβολή κυρώσεων στις χώρες που παραβιάζουν τους κανόνες. Το θέμα της αλλαγής της Συνθήκης που ζητεί το Βερολίνο, θα συζητηθεί στη σύνοδο του Δεκεμβρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.