Ύστερα από μία σχετικά επιτυχημένη θερινή σεζόν - δεδομένων πάντα των οικονομικών συνθηκών υπό τις οποίες "φυτοζωεί" η Ελλάδα - ο φετινός χειμώνας εκτιμάται ιδιαίτερα "κρύος" ως προς την τάση του τουρισμού. Αιτία αποτελεί σαφώς η κρίση που "μαστίζει" τη χώρα μας, αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη, γεγονός που περιορίζει εις το έπακρον τις δευτερεύουσες ανάγκες, όπως η ανάγκη της χαλάρωσης και της ψυχαγωγίας, αφενός του Έλληνα ταξιδιώτη και αφετέρου του Ευρωπαίου ταξιδιώτη.
Παράγοντες της τουριστικής αγοράς αναφέρουν ότι το χειρότερο χειμερινό χρονικό διάστημα για τον ελληνικό τουρισμό θα είναι το δίμηνο Νοέμβριος - Δεκέμβριος, καθώς από τον επόμενο μήνα ξεκινάει το ισχυρό pressing για τους φορολογουμένους Έλληνες, μέσω της μείωσης του αφορολόγητου, ενώ το Δεκέμβριο, το μήνα των Χριστουγέννων, οι γιορτές μάλλον θα έχουν χρώμα μαύρο, αφού η πλειοψηφία των Ελλήνων θα προτιμήσει να περάσει τη χειμερινή του άδεια σε σπίτια φίλων και συγγενών στην πόλη του.
Συν του ότι από τον Οκτώβριο έχουν ξεκινήσει τα "χαράτσια" με το ειδικό τέλος των ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, ενώ οι φορολογούμενοι προετοιμάζονται, κάνοντας αυστηρή αποταμίευση, των όσων δεδουλευμένων έχουν εισπράξει, προκειμένου να τα φέρουν εις πέρας με την υψηλή φορολογία που θα μπει σε ισχύ από το 2012.
Κύκλοι από τον τουριστικό κλάο, πάντως, επισημαίνουν για ακόμη μία φορά ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα του ελληνικού τουρισμού έγκειται στον εσωτερικό τουρισμό και όχι στους τουρίτες εκ του εξωτερικού, με τους Άγγλους, Ρώσους, Γερμανούς να κρατούν καλά τα ηνία των πρώτων θέσεων.
Σύμφωνα με τους αρμόδιους του χώρου, το πράγμα φάνηκε από το καλοκαίρι, καθώς οι περισσότεροι Έλληνες προτίμησαν πρώτον την ολιγοήμερη διαμονή τους σε κάποιο από τα νησιά της χώρας μας, δεύτερον επέλεξαν να κινηθούν με βάση τις προσφορές που παρείχε στους πελάτες του η κάθε ξενοδοχειακή μονάδα και τρίτον, περιόρισαν εξαιρετικά την καταναλωτική τους διάθεση εν μέσω απόδρασης από την καθημερινότητα.
Αθήνα και Θεσσαλονίκη, λένε παράγοντες της αγοράς, θα "πεινάσουν" το φετινό χειμώνα, πάντα μιλώντας τουριστικά, καθώς θα δεχθούν το ισχυρό πλήγμα της ανεργίας, γεγονός το οποίο θα έχει δραματικό αντίκτυπο και σε όλα τα επαγγέλματα που εξαρτώνται άμεσα από τον τουρισμό.
Σύμφωνα με στοιχεία, ο αριθμός των επιβατών με πτήσεις εσωτερικού σε όλα τα ελληνικά αεροδρόμια στο διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου σημείωσε πτώση της τάξης του 10% (απώλειες 437.675 επιβατών) σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2010 φθάνοντας τους 3.918.025.
Οι πρώτες προβλέψεις, πάντως, αφορούν το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, για το οποίο κύκλοι του τουριστικού κλάδου, αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να κουνηθεί "ούτε μύγα". Σαφώς, μεγάλη θα είναι η απώλεια των ευκατάστατων οικονομικά ομάδων, οι οποίες φοβούμενες τι θα ξημερώσει την επόμενη μέρα, κόβουν τις σπατάλες και ξοδεύουν σε φυσιλογικούς ρυθμούς σε σύγκριση με παλαιότερα.
Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ολοένα και μεγαλύτερη "χασούρα" στα έσοδα του τουρισμού, λόγω της αυξανόμενης οικονομικής ύφεσης, αλλά και της ολοένα και εντονότερης δυσφίμισης της Ελλάδας στο εξωτερικό λόγω επεισοδίων κατά τη διάρκεια των συχνών απεργιακών κινητοποιήσεων, καθώς και λόγω ισχυρών ανησυχιών για ενδεχόμενο "κούρεματος" άνω του 50%.
Σταυρούλα Μαλαίνου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.