Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Εξέγερση στη ΔΕΗ για το χαράτσι - Να πάμε όλοι εκεί και να συμπαρασταθούμε στους καταληψίες


«Εμείς δεν θα κόψουμε το ρεύμα κι ας μας βάλουν φυλακή», έγραφε το πανό που είχαν αναρτήσει από τις 5 χθες το απόγευμα εργαζόμενοι της ΔΕΗ στο κτήριο, όπου εκδίδονται οι μηχανογραφημένοι λογαριασμοί στην οδό Πειραιώς.
Το κτήριο της ΔΕΗ στην οδό Πειραιώς κατέλαβαν χθες το απόγευμα οι εργαζόμενοιΤο κτήριο της ΔΕΗ στην οδό Πειραιώς κατέλαβαν χθες το απόγευμα οι εργαζόμενοιΟι εργαζόμενοι, βέβαια, δεν περιορίστηκαν μόνο στην ανάρτηση πανό, αλλά προχώρησαν και σε συμβολική κατάληψη του κτηρίου, στους χώρους του οποίου ξεκίνησε από χθες -και σταμάτησε όπως ήταν φυσικό- η έκδοση των νέων λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος που, ως γνωστόν, περιλαμβάνουν το νέο χαράτσι της κυβέρνησης.
Η kατάληψη ξεκίνησε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα, όταν αντιπροσωπεία εργαζομένων της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ πέρασε το κατώφλι του κτηρίου στην οδό Πειραιώς, διακόπτοντας τις εργασίες των υπαλλήλων της εταιρείας που έχει αναλάβει τη μηχανογράφηση. Πολύ σύντομα, ο χώρος μπροστά από το κτήριο γέμισε από κόσμο, εργαζόμενους με τα διακριτικά πορτοκαλί καπελάκια της ΔΕΗ, μέλη του ΠΑΜΕ, νέους από τον ευρύτερο αριστερό χώρο και δημοσιογραφικά συνεργεία.
Αν μη τι άλλο, η πρώτη μάχη για τους εργαζόμενους, αυτή δηλαδή της επικοινωνίας με τον πολίτη που καλείται σύντομα να πληρώσει ακριβά τις παραγγελίες κυβέρνησης/τρόικας, είχε κερδηθεί. Σε αυτό συνετέλεσε και η πολύ προσεκτική -και αποδοτική, όπως αποδείχθηκε- κίνηση των εργαζομένων να αφήσουν ανοικτή τη μία λωρίδα της οδού Πειραιώς επιτρέποντας την κυκλοφορία των οχημάτων. Τα κορναρίσματα των οδηγών και το σήμα της νίκης που πολλοί από αυτούς σχημάτιζαν με τα δάχτυλά τους, διερχόμενοι από το σημείο έδειχναν πως αυτή η πρώτη φάση μιας διαρκούς (σύμφωνα με τον κ.Φωτόπουλο, πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ) κινητοποίησης είχε ανταπόκριση στους πολίτες.
«Στη σημερινή εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία κανείς δεν δικαιούται να παίζει παιχνίδια που μπορεί να κοστίσουν ακριβά στη χώρα», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος παράλληλα έδωσε «ρητές εντολές στη διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε. να ζητήσει εισαγγελική παρέμβαση», καλώντας τους καταληψίες «να αποχωρήσουν από το κτήριο». Αν βέβαια βρίσκονταν στον τόπο της χθεσινής συγκέντρωσης θα αντιλαμβάνονταν πως η αποχώρηση δεν θα είναι εύκολη υπόθεση αφού, σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου του συνδικαλιστικού οργάνου των εργαζομένων κ. Φωτόπουλου, «πολλά θα εξαρτηθούν από τη δυναμική που θα προσλάβει η κινητοποίηση αλλά και από άλλους παράγοντες που θα συνεκτιμηθούν στην πορεία».
Οπως άφησε να εννοηθεί, πάντως, ο κ. Φωτόπουλος, η κατάληψη θα συνεχιστεί περίπου... επ' αόριστον. Ακόμη κι αν, όπως άφηναν να εννοηθεί κύκλοι της εταιρείας, «υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να εκδοθούν οι νέοι λογαριασμοί», χωρίς ωστόσο να προκύπτει από πουθενά το πώς θα γίνει αυτή η έκδοση και πού.
«Αυτό που επιχειρείται είναι η απαξίωση της ΔΕΗ που πουλάει το πιο φθηνό ρεύμα στην Ευρώπη και αυτό είναι κάτι που δεν γνωρίζει ο πολύς κόσμος», τόνισε ο γραμματέας του σωματείου «Σπάρτακος» Θανάσης Μάστορας, που υποστηρίζει πως το νέο εισπρακτικό μέτρο «είναι μεν σωστό, αλλά μόνο υπό την προϋπόθεση της επιλεκτικής φορολόγησης, των εχόντων και κατεχόντων, δηλαδή, οι απλοί πολίτες θα στενάξουν».
Οι εργαζόμενοι τώρα ζητούν τη στήριξη του κόσμου, από την οποία άλλωστε, όπως προκύπτει, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η πορεία της κινητοποίησης. Η παρουσία της αστυνομίας ήταν διακριτική -δυο-τρία περιπολικά βρίσκονταν επί τόπου- και ασχολήθηκε περισσότερο με τη ρύθμιση της κυκλοφορίας επί της οδού Πειραιώς. Για χθες τουλάχιστον...

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs