Σε last resort για την ανάκτηση των χαμένων εσόδων αντιμετωπίζει την περιουσία η κυβέρνηση.
Σε χώρο που «καίει» έχει μετατραπεί η αγορά ακινήτων την τελευταία τριετία, ανατρέποντας την ανοδική τάση δεκαετιών. Μάλιστα, την ώρα που τα ακίνητα έχουν μετατραπεί στο ύστατο καταφύγιο (last resort) της κυβέρνησης για την άντληση εσόδων, η απουσία προγραμματισμού τείνει να δώσει τη χαριστική βολή σε έναν κλάδο που συνέβαλλε τα μέγιστα στην ανάπτυξη της χώρας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έφερε στη δημοσιότητα ο ΠΟΜΙΔΑ οι φόροι στην περιουσία στο διάστημα 2010 - 2012... επταπλασιάζονται! Συγκεκριμένα, από 500 εκατ. ευρώ που ήταν το 2009 και το 2010, θα φτάσουν εφέτος στο 1,1 δις. ευρώ και το 2012 με την επιβολή του «έκτακτου» τέλους ακινήτων και την αύξηση των αντικειμενικών αξιών στα 3,8 δις. ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνεται σ΄αυτά ο φόρος εισοδήματος που πληρώνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων και μάλιστα με συντελεστή μεγαλύτερο της κλίμακας, λόγω του συμπληρωματικού φόρου, ούτε το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, ούτε οι λοιπές νεώτερες επιβαρύνσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις κατά τη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών έχει υιοθετηθεί σειρά νέων επιβαρύνσεων ή ελαφρύνσεων (όπως π.χ. η μη υποχρέωση υποβολής «πόθεν έσχες» για την απόκτηση ακινήτου έως το 2013). Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζει η επάνοδος του φόρου μεταβίβασης ακινήτων με συντελεστή που ξεκινά από 8% και σταδιακά διαμορφώνεται σε 10% επί της αξίας τού προς μεταβίβαση ακινήτου. Ο εν λόγω φόρος είχε καταργηθεί και στη θέση του είχε θεσπιστεί ο φόρος υπεραξίας με συντελεστές από 0 έως 20% που υπολογίζονταν με βάση τη διαφορά της αντικειμενικής αξίας κτήσης και της αντικειμενικής αξίας πώλησης, ανάλογα με τον χρόνο κατοχής του ακινήτου από τον πωλητή. Επίσης, είχε εισαχθεί και το τέλος συναλλαγής 1% επί της μεταβιβαζόμενης αξίας, που επίσης καταργήθηκε.
Επιπλέον, το 2010 επιβλήθηκε έκτακτη εισφορά στους φορολογούμενους που είχαν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ, κλιμακωτά με συντελεστές από 0,1% έως και 0,9%. Αντίστοιχα, το ΕΤΑΚ αντικαταστάθηκε πέρσι από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ), ο οποίος αρχικά αφορούσε τους κατόχους ατομικής ακίνητης περιουσίας αξίας 400.000 ευρώ και πάνω με συντελεστές που ξεκινούσαν από 0,1% (για ακίνητα από 400.000 έως 500.000 ευρώ). Ο ΦΑΠ φέτος εκτοξεύτηκε και πλέον υπολογίζεται με συντελεστή 0,2% σε κατόχους ακινήτων αντικειμενικής αξίας από 200.000 έως και 500.000 ευρώ, ενώ ο συντελεστής αυξάνεται κλιμακωτά για ακίνητα μεγαλύτερης αξίας. Από τη διαφοροποίηση αυτή εκτιμάται ότι η πρόσθετη επιβάρυνση θα αγγίξει έως και τα 500 ευρώ, σε σχέση με το πρότερο καθεστώς του ΦΑΠ. Επόμενο είναι οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές κατοικίας να αναβάλουν επ' αόριστον κάθε απόφαση.
Η φορολογία των ακινήτων αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο και το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς η κυβέρνηση εξετάζει μια σειρά από σενάρια. Να αυξήσει τις αντικειμενικές αξίες, να επιβάλει έκτακτες εισφορές και να διευρύνει τη σημερινή φορολογική βάση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας μέσα από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου. Σε ό,τι όμως αφορά τις προθέσεις της κυβέρνησης για τις αντικειμενικές αξίες, χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη δήλωση του υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου ότι «το γεγονός ότι δεν αυξήσαμε τις αντικειμενικές αξίες, είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους πήραμε τα πρόσθετα μέτρα το 2011. Ένας από τους λόγους που πήραμε τα πρόσθετα μέτρα του 2011 είναι ότι δεν αυξήσαμε τις αντικειμενικές αξίες και επίσης το ότι δεν επιβάλλαμε αυξημένο ειδικό φόρο κατανάλωσης στα αναψυκτικά».
Η ΠΟΜΙΔΑ τονίζει ότι όποιος έχει στοιχειώδη επαφή με την αγορά και την πραγματικότητα της χώρας αυτής αντιλαμβάνεται τα έσοδα αυτά είναι ουσιαστικά ανέφικτα, αφού η πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων θα «σηκώσει τα χέρια ψηλά», αδυνατώντας να πληρώσει και το ετήσιο ειδικό «τέλος» και το ετήσιο ΦΑΠ 2010-2011 και το ΕΤΑΚ 2009 και το ετήσιο ΤΑΠ, και το φόρο εισοδήματος, και την «εισφορά αλληλεγγύης», και τα πρόστιμα για αυθαίρετα/ημιυπαίθριους και τις αμοιβές μηχανικών για τακτοποιήσεις, υπογραφές σε συμβόλαια και υποχρεωτικές επιθεωρήσεις και ενεργειακά πιστοποιητικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.