Το «ύψος» του κουρέματος και το πώς θα επηρεάσει τις τράπεζες είναι μια συζήτηση που κυριάρχησε στην Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των είκοσι ισχυρών (G20).
Αυτή την στιγμή υπάρχει μέτωπο από ξένους και Έλληνες τραπεζίτες κατά ενός μεγάλου «κουρέματος», δηλαδή της τάξης του 50 -60%, με τις εγχώριες τραπεζικές πηγές να αναφέρουν ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αντέξουν το πολύ μέχρι 30% απώλειες στα ομόλογα που κατέχουν.
Καθοριστικός αναμένεται να είναι ο ρόλος του Άκερμαν , επικεφαλής τηςDeutsche Bank, για την οποία αναλυτές ανέφεραν ότι σε περίπτωση επιπλέον "κουρέματος" του ελληνικού χρέους θα χρειαστεί 9 δισ. ευρώ σε νέα κεφάλαια.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία της Ε.Ε. ασκεί έντονες πιέσεις στον επικεφαλής της Deutsche Bank και πρόεδρο του IΙF προκειμένου να υπαναχωρήσει και να δεχθεί κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50%.
Στη σύνοδο του ΔΝΤ πριν από 3 εβδομάδες και ο κ. Άκερμαν εμφανίστηκε κάθετα αντίθετος με πιθανή διεύρυνση του προγράμματος επαναγοράς ελληνικών ομολόγων πάνω από 21%.
Επίσης τα περισσότερα στελέχη της ΕΚΤ και ο επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα εμμένουν στο να εφαρμοστεί η συμφωνία της 21ης Ιουλίου.
Η ΒlackRock Solutions, που διεξάγει έλεγχο του δανειακού χαρτοφυλακίου των ελληνικών τραπεζών ως τμήμα ευρύτερης στρατηγικής για να επανακτήσουν πρόσβαση στην αγορά κεφαλαίων, τόνισε ότι ίσως ορισμένες ελληνικές τράπεζες ίσως χρειαστεί να κρατικοποιηθούν προσωρινά εάν αποφασιστεί μεγάλη περικοπή του ελληνικού χρέους.
"... μια φυσική συνέπεια είναι ότι κρατικά κεφάλαια πρέπει να δοθούν στις τράπεζες και ότι οι κυβερνήσεις θα αποκτήσουν μερίδιο σε αυτές ώστε να αποκατασταθεί η βιωσιμότητά τους και στη συνέχεια να ιδιωτικοποιηθούν και πάλι", είπε ο επικεφαλής της ΒlackRock Solutions, Craig Phillips, στο Βήμα της Κυριακής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.