Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Παιχνίδια διαφωνίας με το άρθρο 37

«Τι 'χες Γιάννη, τι 'χα πάντα...» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, οι υπεύθυνοι της οποίας έχουν επιδοθεί από χθες για ακόμα μία φορά σε μια επιχείρηση: να αποτρέψουν διαρροές στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, καθώς αρκετοί «πράσινοι» βουλευτές έχουν διαφωνήσει με το άρθρο 37 για το πάγωμα των κλαδικών συμβάσεων και προειδοποιούν με καταψήφιση. Πρώτη απ' όλους η πρώην υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη.
Το θέμα αναδεικνύεται από την ίδια την κυβέρνηση σε μείζονος σημασίας, καθώς χθες ο αντιπρόεδρός της και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στη Βουλή, είπε εν είδει απειλής προς τους «πράσινους» βουλευτές ότι για την εκταμίευση της έκτης δόσης προαπαιτούμενο είναι η ψήφιση του άρθρου 37. Στελέχη της Κ.Ο. πάντως μας έλεγαν χθες ότι μέχρι την επόμενη Πέμπτη, που θα γίνει η ψηφοφορία στην Ολομέλεια, υπάρχει ακόμα χρόνος να βρεθούν λύσεις.
«Τι 'χες είχες Γιάννη, τι 'χα πάντα...» όμως και για τον βουλευτή Θεσσαλονίκης Θωμά Ρομπόπουλο, που χθες για ακόμη μία φορά ανακίνησε θέμα παραίτησής του, πριν από μία κρίσιμη ψηφοφορία, όπως είναι αυτή για το πολυνομοσχέδιο την επόμενη εβδομάδα, όπως ακριβώς είχε κάνει και τον περασμένο Ιούνιο, παραμονή της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Ο ίδιος είπε στην «Ε» και στον συνάδελφο Νίκο Ρούμπο χθες το βράδυ ότι θα ανακοινώσει τη Δευτέρα την τελική του απόφαση και ότι δεν έχει κάποια διαφωνία με το πολυνομοσχέδιο, αλλά προσωπικοί λόγοι τον οδηγούν στη σκέψη αυτή. Σύμφωνα με πληροφορίες, επισκέφθηκε χθες το μεσημέρι τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Εξαρχο, του είπε ότι προβληματίζεται για το αν θα παραιτηθεί ή όχι και επικαλέστηκε και σ' αυτόν προσωπικούς λόγους και όχι λόγους διαφωνίας του με κάποιο άρθρο του πολυνομοσχεδίου.
Σειρά ενστάσεων
Σε κάθε περίπτωση, μια παραίτηση ενός βουλευτή, ανεξάρτητα από τον λόγο που πιθανόν να οδηγηθεί σε αυτή την πράξη, σε τούτη την κρίσιμη συγκυρία προκαλεί ακόμη ένα μεγάλο πρόβλημα στην αξιοπιστία και τη συνοχή της κυβερνητικής παράταξης.
Στο μεταξύ χθες, παρά την προειδοποίηση - απειλή του υπουργού Οικονομικών, σειρά βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που έλαβαν τον λόγο κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή πρόβαλαν σειρά ενστάσεων «κόντρα» στις επιχειρούμενες κυβερνητικές αλλαγές.
Χαρακτηριστικό της περιρρέουσας κατάστασης που επικρατεί είναι η αποχώρηση της πρώην υπουργού Εργασίας Λούκας Κατσέλη από την αίθουσα, όταν ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι η αναστολή επέκτασης ισχύος των κλαδικών συμβάσεων παρατείνεται έως το τέλος του Προγράμματος Στήριξης. Συνεργάτες της έλεγαν αργότερα στους διαδρόμους ότι η πρώην υπουργός εμμένει στην απόφασή της να μη στηρίξει τη συγκεκριμένη διάταξη. Η ίδια η κ. Κατσέλη δήλωσε στο Μέγκα την Τετάρτη ότι θα καταψηφίσει το άρθρο 37 αν δεν αλλάξει.
Την ίδια στιγμή άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υιοθετούσαν πλήρως την άποψη που εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων για μυστικές επαφές μεταξύ τρόικας και ΣΕΒ, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση του Χρ. Μαγκούφη, που ζήτησε να υπάρξει πεδίο αντίστασης στη μεθόδευση που επιχειρεί ο ΣΕΒ.
Επικριτικοί ήταν και οι Λ. Γρηγοράκος, «κάθε ημέρα λαμβάνεται και ένα μέτρο. Δεν έχει αντιληφθεί η κυβέρνηση ότι το πολιτικό σύστημα είναι σε αστάθεια και οι πολίτες σε απόγνωση», Δ. Λιντζέρης, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να προβεί στην εξυγίανση του κράτους «με τη λογική των ανθρώπων και όχι με τη λογική των αριθμών», Δ. Κουσελάς, «κάτω από άλλες συνθήκες το ενιαίο μισθολόγιο θα μπορούσε να αποτελέσει μεγάλη αλλαγή».
Οσο για τη Σούλα Μερεντίτη, αν και δεν αποσαφήνισε ποια στάση θα κρατήσει σ' ό,τι αφορά την ψήφιση της συγκεκριμένης διάταξης στην Ολομέλεια την ερχόμενη εβδομάδα, σημείωσε πως «δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα διαφύγει από εμάς (σ.σ. το άρθρο 37) και θα ανοίξουμε κερκόπορτα».
Πάντως το άρθρο 37 είναι μεγάλος πονοκέφαλος για την κυβέρνηση. Εκτός από τη Λούκα Κατσέλη και η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Σοφία Γιαννακά δήλωσε την Τετάρτη στο «Ράδιο 9» ότι «αν δεν καλυτερεύσει ή αν δεν πάρουν πίσω το άρθρο 37, δεν θα το ψηφίσω».
Δεν αντιδρούν όμως μόνον οι προαναφερόμενοι. Διαφωνίες έχουν εκφράσει ακόμη ο Χ. Πρωτόπαπας, ο Ν. Σαλαγιάννης κ.ά.
Ο Κουτρουμάνης
«Δεν καταργούμε την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας», αντέτεινε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, παραδεχόμενος όμως ότι «τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα από αυτά που νομοθετούμε τώρα. Οι εξελίξεις μάς έχουν ξεπεράσει».
Η αποστροφή του, ωστόσο, ότι «και χωρίς τρόικα κάθε θέμα που δεν το αντιμετωπίζεις στην ώρα του το αντιμετωπίζεις διπλό», προκάλεσαν την αντίδραση του Πρ. Παυλόπουλου (Ν.Δ.): «Η τρόικα έβαλε τους στόχους, αλλά τα μέτρα είναι δικά σας και είναι επιλογές αποτυχίας της κυβέρνησης», και του Ν. Τσούκαλη (Δημοκρατική Αριστερά): «Παρά την κρίση και τα δεινά, πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι παραμένουμε χώρα με Σύνταγμα και νόμους». *


Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs