Με τυμπανοκρουσίες ανακοίνωσε την Τετάρτη ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Χρυσοχοΐδης, την έγκριση με τη διαδικασία του fast track τεσσάρων μεγάλων επενδύσεων συνολικού προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ.
Ακούγοντας την είδηση κάθε καλοπροαίρετος πολίτης θα έπρεπε να χαρεί, αφού διαπιστώνει ότικάτι αρχίζει να κινείται με τις επενδύσεις και επιτέλους θα δημιουργηθούν κάποιες εκατοντάδες μόνιμες θέσεις εργασίας.
Αμ δε!
«Φάουλ» του υπουργού ότι δεν θέλησε να μιλήσει επισήμως για το τι ακριβώς αφορούν οι επενδύσεις. Δηλαδή τι είναι. Εργοστάσια; Ξενοδοχεία; Υποδομές; Κουβέντα! Μόνο γενικώς ότι οι τρεις είναι ενεργειακές και η μία εκμετάλλευσης ορυκτού πλούτου.
Ας το αφήσουμε όμως στην άκρη. Οι τρεις από τις τέσσερις επενδύσεις είναι φωτοβολταϊκά. Όχι κατασκευή φωτοβολταϊκών, που θα προσέφερε θέσεις εργασίας, τεχνογνωσία, εξαγωγές κ.λπ., αλλά εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για παραγωγή ηλεκτρικού, με προκαθορισμένες τιμές, οι οποίες επιβαρύνουν τον καταναλωτή, οικιακό και επαγγελματικό, μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού.
Η μία είναι της ΔΕΗ (ελληνικό δημόσιο 51%) για το φωτοβολταϊκό-γίγας των 200 μεγαβάτ στην Πτολεμαΐδα. Η δεύτερη μιας κοινοπραξίας με ελληνικές και ξένες εταιρίες (Δ. Παναγάκος - Solar Concept - Spes Solaris) για 39 φωτοβολταϊκά με ισχύ 131 μεγαβάτ σε διάφορες περιοχές και η τρίτη για φωτοβολταϊκό 126,82 από την εταιρία Silcio (συμμετέχει ο όμιλος Κοπελούζου), η οποία διαθέτει εργοστάσιο κατασκευής φωτοβολταϊκών πάνελ στην Πάτρα.
Το τελευταίο είναι το μόνο θετικό, καθώς η επένδυση στην πράσινη ενέργεια είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εγχώρια παραγωγή εξοπλισμού. Η επένδυση της ΔΕΗ επίσης συνδέεται με την εγχώρια παραγωγή εξοπλισμού.
Για την ώρα, όμως, μόνο θεωρητικά. Η ΔΕΗ δεν έχει επιλέξει ακόμη τον συνεταίρο της, που θα προσφέρει την τεχνογνωσία και θα κατασκευάσει το εργοστάσιο εξοπλισμού, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνιστική διαδικασία με περίπου 40 ενδιαφερομένους.
Η τρίτη επένδυση απλώς θα ενισχύσει την απασχόληση και την παραγωγή σε κάποια άλλη χώρα του κόσμου και οι Έλληνες καταναλωτές θα πληρώνουν μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού τα αυξημένα τέλη ΑΠΕ.
Όσο για την τέταρτη επένδυση, της Χρυσωρυχεία Θράκης (συμμετέχει η καναδέζικη Eldorado), από μόνη της έχει τη μεγαλύτερη προσφορά στην απασχόληση, αν και σε απόλυτα μεγέθη είναι η μικρότερη επένδυση από τις τρεις. Με μόλις 150 εκατομμύρια, θα προσφέρει πάνω από 90 μόνιμες θέσεις εργασίας και τουλάχιστον οκταπλάσιες στην κατασκευαστική φάση.
Καταληκτικά, τη στιγμή όπου η ανεργία καλπάζει και οι νέοι αναζητούν απασχόληση στο εξωτερικό, οι κομπορρημοσύνες περί επενδύσεων δισεκατομμυρίων, αν δεν συνοδεύονται απόεγγυήσεις για δημιουργία θέσεων εργασίας, μόνο ως κοροϊδία μπορούν να εκληφθούν.
http://www.euro2day.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.