της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου
"Για όλα υπάρχει τρόπος", διαμηνύουν πλέον ξεκάθαρα Γερμανοί αξιωματούχοι που έχουν αρχίσει να ανοίγουν τα χαρτιά τους για τα σχέδια τα οποία ετοιμάζονται αυτήν τη στιγμή στο Βερολίνο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, η Καγκελαρία επεξεργάζεται τη Συνθήκη της Ε.Ε., η οποία επιτρέπει, βάσει των άρθρων 50 και 7, την έξοδο μιας χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και μπορεί να μην υπάρχει νομικό πλαίσιο (προς το παρόν τουλάχιστον) για έξοδο από το ευρώ, όμως, εάν μια χώρα δει την έξοδο από την Ε.Ε., αυτομάτως τίθεται και εκτός της ζώνης του ευρώ.
Αρμόδιος Γερμανός παράγοντας που μίλησε στο euro2day ανέφερε ότι βάσει αυτού του νομικού πλαισίου "μπορεί να κτιστεί η αναπροσαρμογή των όρων λειτουργίας της ευρωζώνης, που εν πρώτοις θα εμπεριέχονται στα νέα μέτρα οικονομικής διακυβέρνησης" και στη συνέχεια θα θέσουν το πλαίσιο για αλλαγή της ίδιας της Ευρωπαϊκής Συνθήκης.
Η Γερμανία πλέον τραβάει το σχοινί και για το νέο πακέτο διάσωσης, με τον κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να δηλώνει και επισήμως ότι εάν δεν τηρηθούν οι ελληνικές δεσμεύσεις δεν υπάρχει νόημα να λάβουμε το νέο πακέτο διάσωσης.
Υπενθυμίζουμε ότι η Σλοβακία ετοιμάζεται να ζητήσει το νέο πακέτο της Ελλάδας να ψηφιστεί μεν, αλλά να μην εκταμιευτεί μέχρι να λήξει το υπάρχον, τον Μάρτιο του 2012, γιατί η Αθήνα πρέπει πρώτα να αποδείξει ότι έκανε τα απαραίτητα βήματα προς τη δημοσιονομική προσαρμογή. Με τις δηλώσεις Σόιμπλε, όμως, το παιχνίδι άνοιξε και δημιουργείται το ερώτημα εάν τελικά η Σλοβακία δρα σαν "λαγός" μεγαλύτερων χωρών και συμφερόντων.
Να σημειωθεί επίσης ότι οι σκληρές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών έγιναν μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον κ. Ευάγγ. Βενιζέλο, δείχνοντας έτσι τη σαφή μεταστροφή της γερμανικής στάσης προς την Αθήνα.
Τι λέει η Συνθήκη
Σύμφωνα με το άρθρο 50, "μια χώρα έχει το δικαίωμα να αποσυρθεί από την Ένωση, σε συνάρτηση με το δικό της Σύνταγμα". Πρέπει να καταθέσει αίτημα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα έρθει σε συμφωνία με την εν λόγω χώρα, ενώ για επικύρωση της εξόδου χρειάζεται πλειοψηφία (όχι ομοφωνία) των κρατών-μελών και η συγκατάθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η διαδικασία εξόδου διαρκεί περίπου δύο χρόνια.
Τι γίνεται όμως σε περίπτωση μη οικειοθελούς αποχώρησης από την Ε.Ε.;
Το άρθρο 7 αναφέρει ότι τα 4/5 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε συνδυασμό με θετική γνωμοδότηση της Κομισιόν και της ευρωβουλής, μπορούν να αφαιρέσουν όλα τα δικαιώματα από μια χώρα εάν αποφανθούν ότι λειτουργεί κατά παράβαση των κανόνων της Ε.Ε.
Εδώ ακριβώς είναι που πατάει η νομική γνωμάτευση των σκληροπυρηνικών χωρών της ευρωζώνης ώστε να αναπροσαρμόσουν τους κανόνες του ευρώ. Φαίνεται πως υπάρχει πλέον κοινό μέτωπο Γερμανίας, Φινλανδίας, Ολλανδίας και Γαλλίας ότι πρέπει να δρομολογηθούν αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη. Αυτή όμως είναι μια διαδικασία που θα διαρκέσει χρόνια, ενώ, όπως όλα δείχνουν, οι χώρες αυτές βιάζονται για άμεσες αλλαγές και για την άμεση θέσπιση κανόνων όσον αφορά στο ευρώ, είτε για πολιτικούς λόγους είτε γιατί θεωρούν ότι η Ελλάδα ακολουθεί μη αναστρέψιμη πορεία.
Τι είπαν Μέρκελ - Μπαρόζο
Ενώ χθες ο επίτροπος κ. Όλι Ρεν διαβεβαίωνε ότι "η Κομισιόν δεν εξετάζει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ", ο προϊστάμενός του, κ. Ζοζέ Μπαρόζο, ερχόταν σε συμφωνία με την κ. Άνγκελα Μέρκελ για την αλλαγή των όρων λειτουργίας της ευρωζώνης και τις νέες αυστηροποιημένες ποινές της οικονομικής διακυβέρνησης που θα συζητηθούν στη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου.
Όπως μας ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο κύβος ερρίφθη για μια σειρά αλλαγές, "που θα είναι τέτοιες ώστε (στο έσχατο σημείο τους) να αναγκάζουν μια χώρα που θα τις υποστεί να ζητήσει την οικειοθελή αποχώρησή της από την ευρωζώνη".
"Εξετάζεται, ως αυστηρότερη ποινή, η άρση της δημοσιονομικής κυριαρχίας της προβληματικής χώρας. Εκτός από μια σειρά ήδη γνωστές ποινές, όπως το πάγωμα των κοινοτικών κονδυλίων, θα έρθουν κι άλλες, όπως το καθολικό πάγωμα των δικαιωμάτων ψήφου της χώρας σε όλο το φάσμα των αποφάσεων της Ε.Ε., και όχι μόνο για οικονομικά και αναπτυξιακά θέματα", ανέφερε ο αξιωματούχος.
Με άλλα λόγια, μια χώρα που θα βρίσκεται σε καθεστώς παγώματος για δημοσιονομικό εκτροχιασμό δεν θα μπορεί να ψηφίσει π.χ. για θέματα όπως η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. ή για στρατιωτικές επιχειρήσεις της Euroforce.
Με την άρση ουσιαστικά όλων των δικαιωμάτων της, μια χώρα θα έχει την επιλογή είτε να υποστεί το πάγωμα και τη διαχείρισή της από τον σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης είτε να αποχωρήσει οικειοθελώς. Ποια κυβέρνηση, όμως, θα λάβει απόφαση παγώματος που θα την υποβιβάζει σε εκτελεστικό όργανο χωρίς το δικαίωμα κινήσεων;
Οι κίνδυνοι, λοιπόν, για τη χώρα μας είναι πολλαπλοί και δεν μένουν μόνο στο δίλημμα "νέα μέτρα ή στάση πληρωμών".
Η ελεγχόμενη πτώχευση και το ESM
Οι διαδικασίες δημιουργίας της οικονομικής διακυβέρνησης, που θα χωρίζει την ευρωζώνη στον σκληρό πυρήνα των υγιών χωρών και στους υπόλοιπους, είναι μια πλευρά του θέματος.
Η άλλη πλευρά έχει να κάνει με τη διαδικασία της ελεγχόμενης πτώχευσης. Οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομίας, κ. Φ. Ρέσλερ, ότι τέτοιο ενδεχόμενο δεν πρέπει να αποτελεί ταμπού, αφορούν στις διαδικασίες του μόνιμου μηχανισμού ESM, οι οποίες έχουν ήδη ψηφιστεί.
Στη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου, όλες οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής, υπερψήφισαν τους κανόνες λειτουργίας του μηχανισμού, που προνοούν και το ενδεχόμενο ελεγχόμενης πτώχευσης για χώρες οι οποίες κατ’ επανάληψη παραβαίνουν τους κανόνες δημοσιονομικής προσαρμογής.
Σε έναν ήδη υπαρκτό όρο αναφερόταν λοιπόν ο κ. Ρέσλερ. Αυτό που φαίνεται πως επεξεργάζεται η γερμανική κυβέρνηση είναι η επίσπευση της εφαρμογής του ESM, που κανονικά τίθεται σε λειτουργία τον Ιούλιο του 2013.
Το Βερολίνο θεωρεί ότι η επίσπευση του ESM, σε συνδυασμό με μια ασφυκτική οικονομική διακυβέρνηση, θα θωρακίσει τα συμφέροντά του μέσα στην ευρωζώνη. Αυτό φαίνεται και από τις σημερινές δηλώσεις Μέρκελ ότι δεν θα επιτρέψει ανεξέλεκτη χρεοκοπία και ότι γι' αυτόπρέπει να τεθεί σε λειτουργία ο ESM.
Στις ραγδαίες εξελίξεις η Αθήνα αντιδρά αμήχανα και δείχνει να μην πείθει με τα επιχειρήματά της, ενώ οι Βρυξέλλες αφήνουν παράθυρο για νέα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα στο σκέλος των δαπανών.
Ο κ. Ευάγγ. Βενιζέλος πρέπει να προετοιμάζεται για ένα πολύ δύσκολο Εurogroup την Παρασκευή, στο οποίο έχουν κληθεί να συμμετάσχουν και τα υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας ώστε να καταθέσουν τι ακριβώς βρήκαν (ή δεν βρήκαν) κατά το πρόσφατο επεισοδιακό ταξίδι τους στη χώρα μας.
http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/657096/Article.aspx
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.