Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Ραγδαίες εξελίξεις γύρω απ' το ελληνικό πρόβλημα - Αύριο έκτακτη τηλεδιάσκεψη Παπανδρέου, Σαρκοζί, Μέρκελ


Πυρετώδεις πολιτικές διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη εντός και εκτός Ελλάδος με στόχο να αντιμετωπιστεί η μεγάλη πίεση της Τρόικα με βάση την επίσημη εκδοχή. Με βάση όμως την ανεπίσημη εκδοχή, σκοπός αυτών των διεργασιών είναι να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας η οποία φαντάζει το πλέον πιθανό σενάριο σε αυτή την χρονική συγκυρία. Οι ξαφνικές συναντήσεις του Παπανδρέου με τον Βενιζέλο και το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να έχει αύριο έκτακτη τηλεδιάσκεψη με τον Γάλλο πρόεδρο και την Γερμανίδα καγκελάριο, πυροδοτούν πλήθος σεναρίων για τη χώρα, ενώ πλέον συζητείται ευρύτατα αν θα υπάρξει ελεγχόμενη χρεοκοπία. Παράλληλα, αν και υπήρξε έντονη φημολογία για κοινό ανακοιωθέν Γαλλίας - Γερμανίας σήμερα το απόγευμα, η Αγ. Μέρκελ το διέψευσε κατηγορηματικά.
Έντονη κινητικότητα σημειώνεται στο κυβερνητικό επιτελείο, με τις τελευταίες πληροφορίες να θέλουν τον Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου να πραγματοποιεί συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο. Στη συνέχεια o υπουργός οικονομικών  αναμένεται να έχει επαφές και με τραπεζικά στελέχη. 
Επισήμως αναφέρεται ότι στην συνάντηση Παπανδρέου, Βενιζέλου  συζητώνται θέματα που θα απασχολήσουν την ελληνική κυβέρνηση στις συναντήσεις που θα έχει με την Τρόικα. Δηλαδή προετοιμασία για το πως θα αντιμετωπίσουν τις μεγάλες πιέσεις που θα ασκήσει εκ νέου η Τρόικα ενώ οι επαφές με τους τραπεζίτες έχουν να κάνουν με τα ζητήματα ρευστότητας που έχουν ανακύψει στις τράπεζες αλλά και το θέμα της Blackrock το οποίο θα απασχολήσει εκτενώς το τραπεζικό σύστημα.... 
Ανεπισήμως όμως ορισμένες πηγές θεωρούν ότι μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται είναι να βρεθεί μια φόρμουλα που θα οδηγήσει σταδιακά στην ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδος εντός του ευρώ. Ακόμη οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες και ασαφείς....
Την ίδια ώρα έγινε γνωστό ότι αναμένεται κοινή ανακοίνωση εντός της ημέρας για την Ελλάδα από τη Γερμανίδα Καγκελάριο Α. Merkel και τον Γάλλο πρόεδρο Ν. Sarkozy. Ωστόσο, η γερμανίδα καγκελάριος διέψευσε αυτή τη φημολογία, με δηλώσεις της που έκανε μετά την συνάντηση της με τον Φινλανδό πρωθυπουργό, με τον οποίο συζήτησαν το θέμα των εγγυήσεων για τη συμμετοχή της Φινλανδίας στο δεύτερο πακέτο στήριξης. 
Η Μέρκελ δήλωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει με μια λέξη άμεση λύση στην κρίση χρέους, θα πρέπει να έχουμε τα πάντα στο μυαλό μας, ακόμη και το ενδεχόμενο μίας ελεγχόμενης χρεοκοπίας. Ωστόσο, φάνηκε ιδιαιτέρως επικριτική για την έκτακτη αναχώρηση της Τρόικας από την Αθήνα, την περασμένη εβδομάδα, χαρακτηρίζοντας την ως μία «αρνητική εξέλιξη».
Η Μέρκελ δήλωσε παράλληλα ότι στα εργαλεία της Ευρωζώνης είναι η δυαντότητα του EFSF να αγοράζει ομόλογα από τις δευτερογενείς αγορές, ενώ διαβεβαίωσε ότι η απόφαση της ΕΚΤ να αγοράζει κρατικά ομόλογα ήταν εντελώς ανεξάρτητη. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι Sarkozy και Μerkel είχαν χθες έκτακτη συνομιλία και τηλεφωνικώς, στην οποία και αποφάσισαν να κάνουν ότι είναι απαραίτητο για την προστασία του ευρώ.

http://www.bankingnews.gr/


___________________________________________________



Η "Παρέμβαση" για την πληρέστερη ενημέρωσή σας παράθέτει δύο ακόμα σχετικά ρεπορτάζ για το φλέγον αυτό θέμα



Κρίσιμη σύσκεψη Παπανδρέου-Βενιζέλου


Ανακοίνωση για την Ελλάδα πρόκειται να κάνουν σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με πηγή από τη γαλλική κυβέρνηση την οποία επικαλείται το Reuters. Κάτι τέτοιο διαψέυδεται από το γραφείο του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί.
Σε εξέλιξη βρίσκεται συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Λουκά Παπαδήμο, με αντικείμενο τις τελευταίες ευρωπαϊκές εξελίξεις και την κατάσταση στις αγορές.
Μμετά τη συνάντηση, οι κ.κ. Παπανδρέου, Βενιζέλος και Παπαδήμος θα έχουν ευρεία σύσκεψη με τραπεζίτες για να εξετάσουν από κοινού την κατάσταση.
Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, ο Πρωθυπουργός θα έχει αύριο τηλεδιάσκεψη με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.
Εν τω μεταξύ, η γαλλική προεδρία διέψευσε τηλεγράφημα του Reuters, σύμφωνα με το οποίο ο Νικολά Σαρκοζί και η Ανγκελα Μέρκελ θα έκαναν σήμερα κοινή δήλωση για την Ελλάδα.
«Δεν θα υπάρξει καμία γαλλογερμανική πρωτοβουλία σήμερα», δήλωσε αξιωματούχος του γραφείου του Σαρκοζί.
Υπέρ της ελεγχόμενης χρεοκοπίας μερίδα του γερμανικού Τύπου
Την ίδια στιγμή, επικρίσεις κατά της Ελλάδας διατυπώνονται στο γερμανικό Τύπο, ενώ ορισμένα δημοσιεύματα τάσσονται υπέρ μιας ελεγχόμενης χρεοκοπίας για τη χώρα μας.
Όταν ήλθε στο φως η άθλια κατάσταση της ελληνικής οικονομίας το ποσοστό του ελληνικού χρέους επί του ΑΕΠ έφτανε το 120%. Μέχρι το τέλος του χρόνου το εν λόγω ποσοστό θα διαμορφωθεί στο 140%, παρατηρεί η Tagesspiegel του Βερολίνου. «Με την ύφεση που συνόδευσε το πρόγραμμα λιτότητας μειώθηκαν οι φορολογικές εισπράξεις περισσότερο από όσο μειώθηκαν οι δαπάνες. Και αυτή ακριβώς ήταν η πρόβλεψη των ειδικών την άνοιξη του 2010, ζητώντας να υιοθετηθεί μια διαδικασία πτώχευσης της Ελλάδας. Έτσι θα μειωνόταν σε ανεκτά επίπεδα το βάρος του χρέους και αυτό θα καθιστούσε δυνατή μια νέα αρχή για τη χώρα» προσθέτει η εφημερίδα.
Ανάλογες επισημάνσεις κάνει και η Saarbrücker Zeitung, που επισημαίνει ότι «οι υπεσχημένες ιδιωτικοποιήσεις δεν προχωρούν, ενώ οι περαιτέρω μεταρρυθμίσεις έχουν κολλήσει στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Και για να το πούμε ανοιχτά: Εάν επιτρέψουμε αυτή την αδράνεια, τότε πράγματι θα ταΐζουμε τους Έλληνες με τα λεφτά των Γερμανών και Γάλλων φορολογουμένων. Κάτι απαράδεκτο. Εάν η κυβέρνηση της Αθήνας ποντάρει στο ότι η Ευρώπη στο τέλος θα παρέμβει προκειμένου να αποτρέψει μια χρεοκοπία της, σύντομα θα αντιληφθεί ότι πλανάται».
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung στο πρωτοσέλιδο σχόλιό της αναφέρεται στη θέση που διατύπωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρέσλερ περί ενδεχομένου μελλοντικής ελεγχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας. Σύμφωνα με την εφημερίδα, «η συζήτηση αυτή δεν προκαλεί πρόβλημα στην καγκελάριο Μέρκελ ... διότι η δημόσια διατύπωση αυτών που μέχρι τώρα αποσιωπούνταν εντείνει την πίεση προς την Αθήνα. Από την άλλη πλευρά βοηθά την κυρία Μέρκελ στο πεδίο της εσωτερικής πολιτικής. Και αυτό γιατί όποιος μιλά για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν είναι δυνατόν να αντιτίθεται στην διεύρυνση του μηχανισμού στήριξης που θα τεθεί προς ψήφιση. Ο μηχανισμός αυτός θα μπορούσε να αναχαιτίσει το κύμα πιέσεων που θα ξεσπάσει στον χρηματοπιστωτικό κόσμο μετά από ένα ενδεχόμενο κούρεμα του χρέους».
Για τη Luxemburger Wort «εάν η ηγεσία της Ευρώπης δεν θέλει να παρασυρθεί στη δίνη θα πρέπει να βρει ισορροπίες. Υπάρχει η μέση οδός μεταξύ μιας εν λευκώ εγγύησης του ελληνικού χρέους και μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα . Και η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών σε μια αναδιάρθρωση θα ήταν το πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση».
Υπέρ της ελεγχόμενης χρεοκοπίας τάσσεται και Rheinische Post. «Οι αγορές αναμένουν ότι η Ελλάδα θα κηρύξει στάση πληρωμών, παρά τα δισεκατομμύρια της βοήθειας. Οι αγορές θέλουν να γνωρίζουν πότε και υπό ποίες συνθήκες θα γίνει αυτό. Η αβεβαιότητα αυτή προκαλεί απώλειες στα χρηματιστήρια. Είναι σαφές ότι μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Αθήνας θα οδηγούσε τον κόσμο σε μια νέα χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση, όπως έγινε το 2008 με την χρεοκοπία της Lehman Brothers Όμως η Αθήνα δεν είναι Lehman, εφόσον βέβαια η χρεοκοπία προαναγγελθεί. Εάν οι πιστωτές καταλήξουν σε κούρεμα του ελληνικού χρέους και η Ευρώπη κάνει χρήση των πόρων του μηχανισμού στήριξης για να στηρίξει τις τράπεζες που απειλούνται, τότε θα αποφευχθεί μία κρίση αλά Lehman αλλά και το ντόμινο που όλοι φοβούνται».
Παρέμβαση Ομπάμα για την Ελλάδα
«Η Ελλάδα είναι προφανώς το μεγαλύτερο άμεσο πρόβλημα. Οι Ευρωπαίοι κάνουν κάποια βήματα για την επιβράδυνση της κρίσης αλλά όχι για την άρση της», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σε μια παρέμβασή του για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, ασκώντας κριτική στην ΕΕ για τη διαχείριση της κρίσης.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο εκτίμησε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τι θα συμβεί με την Ισπανία και την Ιταλία εάν οι αγορές συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις σε αυτές τις πολύ μεγάλες χώρες.
Υπογράμμισε ακόμη τους κινδύνους για τη διεθνή οικονομία από την κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Όπως υποστήριξε, η παγκόσμια οικονομία θα παραμείνει αδύναμη μέχρι να επιλυθεί η κρίση χρέους στην ευρωζώνη.
«Είναι δύσκολο να υπάρξει συντονισμός όταν έχεις τόσες πολλές χώρες, με διαφορετικές πολιτικές και διαφορετικές οικονομικές πραγματικότητες, που προσπαθούν να συμφωνήσουν σε μια κοινή πορεία. Κι έτσι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε, νομίζω, αδυναμίες στην παγκόσμια οικονομία όσο αυτό το ζήτημα δεν επιλύεται», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τόνισε παράλληλα ότι η κρίση έχει «τεράστιες συνέπειες για την Αμερική, ολόκληρο το ημισφαίριο, όχι μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να προσθέσουν στο ενιαίο νόμισμα ένα «πιο αποτελεσματικό σύνολο συντονισμένων δημοσιονομικών πολιτικών».
Όπως είπε, «εάν οι αγορές είχαν εμπιστοσύνη στο ότι... οι χώρες εντός της Ευρώπης προτίθενται να υποστηρίξουν τους εταίρους τους στην ευρωζώνη, και ότι οι χώρες αυτές προτίθενται να κάνουν βήματα για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του χρέους και της ανάπτυξης και να αυξήσουν την παραγωγικότητα, τότε θα φαινόταν μια μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα».
Επισήμανε, τέλος, ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται με ευρωπαϊκά κράτη για να καταρτιστούν τα πακέτα των μεταρρυθμίσεων για τις πιο ευάλωτες οικονομίες, ωστόσο υπογράμμισε ότι είναι οι μεγάλες χώρες της ΕΕ που θα πρέπει να αποφασίσουν πώς θα αντιμετωπίσουν την κρίση.
Στο Ecofin της Παρασκευής ο Γκάιτνερ
Εν τω μεταξύ, στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin), η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Βρότσλαβ της Πολωνίας την προσεχή Παρασκευή, θα συμμετάσχει ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ.
Όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, ο Γκάιτνερ θα μεταβεί στη συνάντηση κατόπιν πρόσκλησης της πολωνικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ θα συζητήσει με τους Ευρωπαίους ομολόγους του τις προσπάθειες για την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης.
Η συμμετοχή του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών στη σύνοδο του Βρότσλαβ αποτελεί σημαντικό γεγονός, αφού ο Τίμοθι Γκάιτνερ έχει προκληθεί επανειλημμένα σε συσκέψεις του Ecofin κατά το παρελθόν, αλλά είναι η πρώτη φορά που συμμετέχει.
Η χρονική συγκυρία, υπό την οποία θα λάβει χώρα η συμμετοχή του στο Ecofin, ερμηνεύεται ωστόσο ως ένα ακόμη δείγμα ανησυχίας των ΗΠΑ για τα αντανακλαστικά που επιδεικνύει η Ευρώπη αναφορικά με την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs