Του Γιάννη Αγγέλη
Η διαμάχη στο Βερολίνο και μέσα στην συμμαχική κυβέρνηση της κας Μέρκελ για το τί θα πρέπει να γίνει με την Ελλάδα, έχει πάρει «φωτιά».
Η μοναδική βεβαιότητα που υπάρχει μέχρι στιγμής είναι ότι η πλειοψηφούσα και ισχυρότερη προς το παρόν άποψη αποκλείει κάθε ενδεχόμενο εξέλιξης που θα μπορούσε να προκαλέσει φαινόμενο ντόμινο στην Ευρωζώνη και να συμπαρασύρει οικονομίες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία.
Ειδικά τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα με την Γαλλία έχουν υποχρεώσει ορισμένους στην κυβέρνηση, τόσο από τους φιλελεύθερους όσο και τους χριστιανοδημοκράτες που ήθελαν μια καθαρά επιθετική στάση (“εξοστρακισμό”) απέναντι στην Ελλάδα, να αναδιπλώνονται και να γίνονται περισσότερο προσεκτικοί.
Η γαλλική κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες έχει ζητήσει την “κατανόηση” των Γερμανών για να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή πίεση που δέχονται οι γαλλικές τράπεζες. Και οι Γερμανοί φαίνονται έτοιμοι να το κάνουν, καθώς τα περιβόητα αμερικάνικα money market funds έχουν μειώσει τελευταία τις θέσεις τους στην Γαλλία κατά 40% και από την Ευρωζώνη κατά 30% συνολικά προκαλώντας αποεπενδυτικό σόκ.
Οι Γερμανοί όσο και αν φαίνεται παράδοξο έχουν αρχίσει να ανησυχούν από την πρωτοφανή πτώση του κόστους δανεισμού του γερμανικού κράτους (1,75%) και την δραματική αύξηση της ψαλίδας στο εσωτερικό της ευρωζώνης.
Με άλλα λόγια το “χτύπημα” των αγορών στην Γαλλία έχει υποχρεώσει μια μερίδα πολιτικών στην Γερμανία που πιέζουν για τον εξοστρακισμό της Αθήνας από την Ευρωζώνη να το... ξανασκέπτεται, καθώς μια τέτοια διαδικασία αν γίνει με ανεξέλεγκτο τρόπο απειλεί πλέον συνολικά την ύπαρξη της Ευρωζώνης.
Παρ΄ όλα αυτά πάντως οι αναζητήσεις στον λαβύρινθο του νομικού συστήματος της Ε.Ε. για το πως θα μπορούσαν να απαλλαγούν από την Ελλάδα συνεχίζονται, αλλά σκοντάφτουν πάντα στο μακρόχρονο χαρακτήρα αυτών των διαδικασιών, ενώ η απαίτηση της αντιμετώπισης του προβλήματος είναι άμεση.
Στην γερμανική Κυβέρνηση έχει ανεπίσημα επιβεβαιωθεί ότι ετοιμάζονται κάποια σχέδια για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων (plan Β κλπ.), αλλά αυτά έχουν “εθνικό χαρακτήρα” και αφορούν μόνο ενδεχόμενα οικονομικής άμυνας της χώρας σε περίπτωση αποδιοργάνωσης της Ευρωζώνης.
Παραμένει όμως πλειοψηφούσα και ισχυρή η θέση τόσο στην κυβέρνηση και την Bundestag όσο και στο γερμανικό τραπεζικό σύστημα, ότι μια αποδιοργάνωση του ευρώ θα ήταν καταστροφική για την Γερμανία και με αυτό το κριτήριο αντιμετωπίζονται οι εναλλακτικές “λύσεις” για την Ελλάδα και τις άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης που κινδυνεύουν.
Ωριμάζει πάντως η αντίληψη ότι η διαδικασία “ελεγχόμενου χρεοστασίου” για τις χώρες που δεν είναι “φερέγγυες” - κάτι που προβλέπεται στον μόνιμο Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) που θα τεθεί σε ισχύ το 2013 - “θα ήταν χρήσιμη τώρα αν μπορούσε να επισπευσθεί”...
Στην αντίληψη αυτή συγκλίνουν οι απόψεις που προβάλουν από το κόμμα των φιλελευθέρων (FDP) αλλά και μερίδα των χριστιανοδημοκρατών.
Όλα όμως θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην Γαλλία και την Ιταλία την αμέσως επόμενη περίοδο, καθώς οι μεν γαλλικές τράπεζες δεν καταφέρνουν να βγάλουν από πάνω τους την “ρετσινιά” της αγοράς ότι είναι υπερ-εκτεθειμένες σε προβληματικά κρατικά ομόλογα, ενώ τα κρατικά ομόλογα της Ιταλίας παρά τις κουβέντες με τους Κινέζους δεν έχουν καταφέρει να εμποδίσουν τα spreads να ξεπερνούν σταθερά τις 3 μονάδες και να πλησιάζουν επικίνδυνα τις 4 μονάδες (3,88%)...
Πηγή:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.