Δεν ξέραμε αν έπρεπε να γελάσουμε ή να κλάψουμε πικρά, διαβάζοντας τη λίστα με τους μεγαλύτερους οφειλέτες του Δημοσίου. Και αυτό γιατί, από τη συντριπτική πλειονότητα των ανείσπρακτων απαιτήσεων που φτάνουν τα 42 δισ. ευρώ, το ελληνικό δημόσιο είναι αμφίβολο αν θα εισπράξει τελικά έστω και ένα ευρώ…
Η συγκεκριμένη λίστα:
· Στους παλιούς δημοσιογράφους θύμισε τα νιάτα τους, καθώς περιλαμβάνονται εταιρίες που έκλεισαν ακόμη και κατά τη δεκαετία του ’80!
· Στους μετόχους της Σοφοκλέους θύμισε τις… ταπετσαρίες που έχουν κάνει στους τοίχους τους, από τις μετοχές που «έφυγαν νύχτα» από το χρηματιστήριο.
· Στους ανθρώπους της ασφαλιστικής αγοράς ξανάφερε στη μνήμη όσες εταιρίες έβαλαν λουκέτο εδώ και πολλά χρόνια.
· Και στους οπαδούς του αθλητισμού θύμισε τα μαύρα χάλια στα οικονομικά των ομάδων τους…
Το ερώτημα, ωστόσο, που μένει να απαντηθεί είναι τι γίνεται με τους διοικούντες τις εταιρίες αυτές, καθώς για τους οφειλέτες του ελληνικού δημοσίου υπάρχουν και άλλου είδους ευθύνες, διόλου «ανώνυμες», αυτές που έχουν έναντι του Δημοσίου οι διοικητικοί σύμβουλοι μιας ανώνυμης εταιρίας.
Ουκ αν λάβοις…
Τα δισ. ευρώ των οφειλετών δεν πρόκειται να εισπραχθούν ποτέ. Πρόκειται, σε πολύ μεγάλο βαθμό, για οφειλές είτε κρατικών εταιριών (ΟΣΕ με 1 δισ.), είτε πτωχευμένων ή υπό εκκαθάριση επιχειρήσεων, είτε των επαγγελματιών εκδοτών… πλαστών τιμολογίων, στους οποίους επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα (γιγαντιαία, αλλά στην πράξη ανείσπρακτα) πρόστιμα.
Κοινώς, οι περισσότερες από τις εταιρίες αυτές μόνο σε… λίστες του υπουργείου βρίσκονται, γι’ αυτό και με τη δημοσίευσή τους θυμηθήκαμε πάλαι ποτέ κραταιές επωνυμίες, όπως Πειραϊκή Πατραϊκή, Αιγαίον, Συγκρότημα Σκαλιστήρη, ΧΡΩΠΕΙ κ.λπ.
Στον κατάλογο φιγουράρουν ακόμη μπόλικοι αγροτικοί συνεταιρισμοί, ασφαλιστικές εταιρίες που έχουν τεθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης, ποδοσφαιρικές ομάδες κ.ά. Ειλικρινά, δεν γνωρίζουμε τη σκοπιμότητα της δημοσιοποίησής του.
Το μόνο που αποδεικνύει είναι ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και οι υπηρεσίες του είτε δεν ξέρουν τι τους γίνεται (είναι πολύ πιθανό), είτε μας δουλεύουν ομαδικώς (αυτό ισχύει οπωσδήποτε).
Δυστυχώς, η λαϊκίστικη προσέγγιση του ίδιου θέματος, από τον ΓΑΠ ως αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συνεχίζεται και σήμερα που η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, καθώς το εθνικό πρόβλημα (ή σπορ) της φοροδιαφυγής αντιμετωπίζεται καθαρά επικοινωνιακά με… χαρτοπόλεμο δήθεν δισεκατομμυρίων.
Μία ανάγνωση στη λίστα του υπουργείου το καθιστά ολοφάνερο:
· ΟΣΕ: Δηλαδή το ελληνικό δημόσιο χρωστά στον εαυτό του 1,23 δισ. ευρώ.
· Φωτοκυπριακή ΕΠΕ(!): Εκδότης πλαστών τιμολογίων; Χρωστάει «μόλις»… 551,6 εκατ. ευρώ
· Αγιομαυρίτης: Φωτογραφικά (εκκαθάριση): Κολοσσιαίο χρέος… 419,39 εκατ. ευρώ.
· Δυναμομηχανική ΑΕΒΕ: 342,9 εκατ.
· WIN Ι Ηλιακής Ενέργειας: Εκδότης πλαστών τιμολογίων; Μόλις 341,48 εκατ. ευρώ κι αυτή.
· Δημοτική Επιχείρηση Άνω Λιοσίων: 341,1 εκατ.
· Φωτογραφικά Υλικά ΕΠΕ: Εκδότης πλαστών τιμολογίων; Με το ευτελές ποσό των… 328,7 εκατ.
· Πειραϊκή Πετρελαϊκή: Λαθρεμπόριο ίσως; Άλλα 319,28 εκατ.
· Φάμπρικ Χάουζ, Μονοπρόσωπη ΕΠΕ. Μόνο… 260 εκατ.
· ΣΥΝΕΛ (Συνεταιριστική Ετ. Λιπασμάτων): Κατασκεύασμα της πρώτης τετραετίας του ΠΑΣΟΚ για να ξεπεραστεί το πρόβλημα της επιδότησης στις τιμές λιπασμάτων. Δεν υφίσταται εταιρία. 178,04 εκατ.
· Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών: Το Δημόσιο χρωστά στον… εαυτό του άλλα 163,6 εκατ.
· Παλαιά Τράπεζα Κρήτης(!): Σε εκκαθάριση. Μήπως περιμένουν να πληρώσει ο Κοσκωτάς; 158,15 εκατ.
· Ολυμπιακή Αεροπορία Υπηρεσίες: Μέτοχος το Δημόσιο. 152 εκατ.
· Νεώριο Ναυπηγεία Σύρου: Σε εκκαθάριση από το 1994, καμία σχέση με την εισηγμένη. 146,5 εκατ.
· ΚΥΔΕΠ: Συνεταιριστική εταιρία μέσω της οποίας δίνονταν οι «παράνομες» επιδοτήσεις σε καλλιεργητές δημητριακών. Δεν υφίσταται από τη δεκαετία του ’90. 136,3 εκατ.
· ΓΡΑΜΜΗ Α.Ε.: Αλήστου μνήμης εταιρία επίσης του Κοσκωτά, σε εκκαθάριση. Χρωστάει 78 εκατ. ευρώ.
· Αιγαίον Α.Ε.: Η πρώην κραταιά κλωστοϋφαντουργία της οικογένειας Καρέλλα. Γνωστή ανά το πανελλήνιο για τη διαφημιστική καμπάνια της ηθοποιού Μαριάννας Τόλη. Δεν υφίσταται από τη δεκαετία του ’90. Χρωστάει 75,79 εκατ.
· ΟΑΕ: Ο περίφημος οργανισμός για τις προβληματικές, που κόστισε στον φορολογούμενο πάνω από 1 τρισ. δραχμές. Μοναδικός μέτοχος το… Δημόσιο, που περιμένει να εισπράξει 70,4 εκατ.
· Αρτίστι Ιταλιάνι: Έχει πάψει να λειτουργεί. 63 εκατ.
· Δημοτική Επιχ. Ανάπτυξης Άνω Λιοσίων: 45,8 εκατ.
· Αχτσάμ ΟυμΧαγκ Μιρτζά: Εισαγωγές – εξαγωγές(!). Αν τον βρουν στο Πακιστάν, ή γενικώς στη Μέση Ανατολή, μπορεί να του ζητήσουν 40,7 εκατ.
· Ελληνικά Σιδηροκράματα: Πρώην κρατική εταιρία, θυγατρικής της ΕΤΒΑ, η ακίνητη περιουσία της οποίας μεταβιβάστηκε. 32,8 εκατ.
· Ντέξιον Ελλάς: Πού τη θυμήθηκαν; 29,3 εκατ.
· Αφοί Μιμίκου κοτόπουλα: Η επιχείρηση της Νέας Αρτάκης Χαλκίδας μεταβιβάστηκε. 22,6 εκατ.
· Μινιόν: Το πρώην πολυκατάστημα που εντάχθηκε στις προβληματικές και πλέον δεν υφίσταται. 22,32 εκατ.
· Χρωπεί: Πρώην προβληματική ενταγμένη στον ΟΑΕ. 22,03 εκατ.
· ΘΡΑΚΗ: Βιομηχανία κρέατος. 21,2 εκατ.
· Πειραϊκή Πατραϊκή: Ο πρώην κολοσσός της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας που εντάχθηκε στις προβληματικές. Ευτυχώς που υπάρχει το υπουργείο και τη… θυμηθήκαμε. 20,6 εκατ.
· ΜΒΝ Επιχειρήσεων (Συγκρότημα Σκαλιστήρη): Εντάχθηκε στις προβληματικές. Δεν υφίσταται. 20,3 εκατ.
· Ακρον Ίλιον Κρυστάλ: 19,9 εκατ.
· Μεταλλεία Βωξίτου Ελευσίνας: Εταιρία του πρώην Συγκροτήματος Σκαλιστήρη. Δεν υφίσταται. 19,3 εκατ.
· Βιολιγνίτ: Πτωχευμένη εταιρία του Κ. Βαρβούτη. 18,9 εκατ.
· Ναυπηγεία Ελευσίνος: Σε εκκαθάριση, καμία σχέση με τη θυγατρική της εισηγμένης. 18,7 εκατ.
· ΚΗΜ Σπύρος Δαμίγος: Εργοστάσιο ηλεκτροκινητήρων στη Θεσσαλονίκη, που δεν λειτουργεί κοντά… 30 χρόνια. 11,8 εκατ.
· ΒΟΚΤΑΣ: Παραγωγή κρέατος κοτόπουλου με εργοστάσιο στα Οινόφυτα. Δεν υφίσταται ως εταιρία. 11,2 εκατ.
· Χ και Β. Φυρογένης: Το άλλοτε καμάρι της βιομηχανίας ηλιακών θερμοσιφώνων και κλιματιστικών. Δεν υφίσταται. 11,19 εκατ.
· Εκδόσεις Ακρόπολις: 5,6 εκατ.
· Εβρόιλ. Ετ. Πετρελαιοειδών της Αλεξανδρούπολης: Έχει πάψει να υφίσταται πάνω από μία 15ετία. 5,1 εκατ.
· Μακεδονικοί Λευκόλιθοι: Εταιρία του πρώην συγκροτήματος Σκαλιστήρη. 4,88 εκατ.
Στη σέντρα
Ποδοσφαιρικές ομάδες και ομάδες μπάσκετ έχουν την τιμητική τους. Με δεδομένο μάλιστα ότι η ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών συνιστά απαγορευτικό στοιχείο για την έκδοση φορολογικής ενημερότητας, είναι απορίας άξιο πώς εκδίδουν εισιτήρια ή κάνουν μετεγγραφές χωρίς ενημερότητα.
Πέραν της ΑΕΚ, που αποτελεί τον μεγαλύτερο οφειλέτη της κατηγορίας «ομάδες», στη λίστα περιλαμβάνονται ακόμα ο Πανιώνιος Ποδοσφαιρική Α.Ε. (21,8 εκατ. ευρώ), ο Αθηναϊκός (15,9 εκατ. ευρώ), η ΑΕΛ Λάρισας (6,7 εκατ. ευρώ), η ΚΑΕ Πανιώνιος (12,2 εκατ. ευρώ), η Καβάλα ΠΑΕ ΑΟΚ (10 εκατ. ευρώ), η Προοδευτική (5,4 εκατ. ευρώ), ο Εθνικός Ολυμπιακός Βόλου (4,7 εκατ. ευρώ), η Νήαρ Ηστ ΚΑΕ (3,3 εκατ. ευρώ), ο Εδεσσαϊκός, η Καλαμάτα και ο Ακράτητος με οφειλές άνω των 2 εκατ. ευρώ η κάθε μία, ο Εθνικός (1,8 εκατ. ευρώ) και η ΤΑΚ Άρης (1,5 εκατ. ευρώ).
Τα «σαπάκια» της Σοφοκλέους
Informatics: Εταιρία πληροφορικής, στην οποία ανακατεύτηκε και ο πασίγνωστος Θωμάς Λαναράς. Της είχε επιβληθεί και πρόστιμο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αλλά… τέτοια ώρα, τέτοια λόγια. Οι εταιρίες του Θωμά Λαναρά είχαν ανακατευτεί και στη Sex Form, αγοράζοντας ποσοστό της βιομηχανίας εσωρούχων. «Λουκέτο» και στη Sex Form, που συγκαταλέγεται (και αυτή) στη λίστα.
Despec Hellas: Εταιρία στην οποία συμμετείχε η επίσης εισηγμένη Πουλιάδης. Η δεύτερη βγήκε από το ταμπλό εδώ και πολλά χρόνια, ενώ η πρώτη έδωσε τη θέση της στην Intersonic, που και αυτή συγκαταλέγεται στη λίστα με τους οφειλέτες του Δημοσίου (και αυτή έφυγε από το ταμπλό του Χ.Α.). Η Πουλιάδης συμμετείχε και στην Ipirotiki Software του αείμνηστου Μ. Μανιώτη, που έχει πλέον βάλει λουκέτο και συγκαταλέγεται στην ίδια λίστα.
Το λουκέτο στα πολυκαταστήματα Αφοί Διαμαντή μπήκε στα μέσα της δεκαετίας του 1990, αλλά η εταιρία βρίσκεται ακόμη στη λίστα.
Η Δάριγκ ήταν από τις μετοχές που πρωταγωνίστησαν κατά την περίοδο της χρηματιστηριακής φούσκας, όπως και η Stabilton του κ. Ζούλοβιτς. Έσβησαν και οι δύο από το πρώτο μισό της περασμένης δεκαετίας.
Χρηματιστηριακός «αστέρας» της δεκαετίας του 1990 ο Δημήτρης Οικονομίδης. Στη λίστα δεν βρίσκεται μόνο η ναυαρχίδα του ομίλου ECON Βιομηχανίες, αλλά και η τότε θυγατρική της Χυτήρια Ηπείρου, που ενδιάμεσα πέρασε σε άλλη εισηγμένη, πριν ξαναπουληθεί.
Την τιμητική τους στη λίστα έχουν οι πάλαι ποτέ εισηγμένες εταιρίες του κατασκευαστικού κλάδου:Έμπεδος, ΔΙΕΚΑΤ, Μπαλάφας, ΕΡΓΑΣ, Θεμελιοδομή, καθώς και οι υπάρχουσες στο ταμπλό Προοδευτική και Αττικάτ.
Δύο από τα μεγάλα σκάνδαλα του Χ.Α. είναι η Δυναμική Ζωής και η εταιρία επενδύσεων χαρτοφυλακίου Domus. Καλά καταλάβατε. Στη λίστα και οι δύο.
Ευρεία σειρά παρατηρήσεων για την Ατέρμων του Φ. Βρυώνη από τον ορκωτό ελεγκτή και αρνητική καθαρή θέση. Η Ατέρμων φέρεται να οφείλει στο ελληνικό δημόσιο 35,7 εκατ. ευρώ.
Η Προμότα μπορεί να βγήκε από το Χ.Α. εδώ και πάνω από πέντε χρόνια, ωστόσο το ελληνικό δημόσιο εξακολουθεί να έχει απαιτήσεις από αυτήν.
Η Βαφοτεχνική το 2000 είχε προχωρήσει -με τη συνδρομή πελατών χρηματιστηριακής εταιρίας- σε αύξηση κεφαλαίου με ιδιωτική τοποθέτηση προκειμένου να ακολουθήσει η ένταξη στο Χ.Α. και να γίνουν όλοι πλούσιοι. Η εταιρία δεν πέρασε ποτέ το κατώφλι της Σοφοκλέους και οι επενδυτές ακόμη κλαίνε τα λεφτά τους. Στη λίστα…
Εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι ζητούν από τον εκκαθαριστή της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και της Ασπίς Πρόνοια Ζημιών να πάρουν τα λεφτά τους. Οι δύο εταιρίες χρωστούν πάνω από 70 εκατ. ευρώ στο ελληνικό δημόσιο.
Η Atlantic, με τα σούπερ μάρκετ, χρωστάει στη… μισή Ελλάδα, οφείλει βεβαίως και στο ελληνικό δημόσιο.
Και τα… ευτράπελα
· Καφετέρια στη Φωκίωνος Νέγρη φέρεται να οφείλει 35 εκατ. ευρώ!
· Στους οφειλέτες με 4,2 εκατ. ευρώ και ΕΛΔΕ που είχε κλείσει πριν από το σκάσιμο της χρηματιστηριακής φούσκας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
euro2day.gr μέσω http://www.inprecor.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.