Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά στην κρίσιμη τηλεδιάσκεψη Παπανδρέου με Μέρκελ-Σαρκοζί - Θέμα ημερών θεωρείται η ανακοίνωση της αναδιάρθρωσης - Αναλυτικό ρεπορτάζ για την κρίσιμη ημέρα


Ο πρωθυπουργός με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί

To default είναι σίγουρο. Το θέμα είναι να είναι orderly (ελεγχόμενο) και όχι disorderly ( άτακτο). Ολοι οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι θέμα ημερών λοιπόν η (αναγκαία) ανακοίνωση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους
Θα ήταν τουλάχιστον ανεύθυνο να μην έχει αρχίσει τόσο η Ελλάδα όσο και η ΕΕ να σχεδιάζουν την ελεγχόμενη αναδιάρθρωση – ή ελεγχόμενη χρεοκοπία – της χώρας, με σημαντικά haircuts στον ιδιωτικό τομέα και μείωση του επιπέδου του ελληνικού χρέους, μέχρι τα τέλη του 2011 με αρχές 2012, επισημαίνουν οι ειδικοί, υπογραμμίζοντας έτσι πως η χρεοκοπία της χώρας μας είναι δεδομένη – το θέμα είναι να μην είναι «άτακτη».
Οπως και να ‘χει, το ταμπού γύρω από τη λέξη «χρεοκοπία», έσπασε ήδη από τα μέσα του φετινού καλοκαιριού, όταν ο όρος selective default «συνόδεψε» την Ελλάδα. Πλέον, τόσο οι αγορές όσο και οι περισσότεροι ειδικοί, θεωρούν πια δεδομένο ότι η χώρας μας θα οδηγηθεί αργά ή γρήγορα στα σκαλοπάτια του default και το μείζον θέμα πια είναι να αποφευχθεί το disorderly default, αφού ο αντίκτυπος στην υπόλοιπη Ευρώπη και ειδικά στα τραπεζικά συστήματα θα είναι καταστροφικός.
Σύμφωνα με τον Erik Βritton, διευθντή της Fathom AM, οι κινήσεις των ανώτατων αξιωματούχων, όπως η Αngela Μerkel και ο Τim Geithner, δείχνουν πλέον μία αυξανόμενη πιθανότητα να υπάρξει ελληνικό default. Oπως επισημαίνει, η Ελλάδα θα πρέπει να έχει ήδη αρχίσει να προετοιμάζεται για την αναδιάρθρωση του χρέους της, ή αλλιώς την ελεγχόμενη χρεοκοπία, και μάλιστα στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Οπως σημειώνει ο κ. Peter Tchir, ιδρυτής του hedge fund TF Market Advisors, όλοι λίγο-πολύ αποτιμούν ήδη το default της Ελλάδας στο επόμενο διάστημα και σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό θα αποτελέσει ένα ιδιαίτερα σκληρό γεγονός για την Ευρωζώνη. Αυτό που είναι περισσότερο από ξεκάθαρο πλέον για την Ελλάδα είναι ότι το σχέδιο λιτότητας δεν δούλεψε.
Σύμφωνα και με την επικεφαλής στρατηγικής επιτοκίων της Credit Suisse, κα Helen Haworth, στα ελληνικά spreads καθρεφτίζεται μια τεράστια «υπεραξία αβεβαιότητας» και είναι σχεδόν αναπόφευκτο το default της χώρας, αργά ή γρήγορα.
Σύμφωνα με τον κ. Peter Thal Larsen, οικονομικό αναλυτή του Breakingviews, η Ελλάδα είναι ήδη εκτός στόχων και σε ότι αφορά τη μείωση του ελλείμματός της, και σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις. Αυτό από μονο του οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε ελεγχόμενη χρεοκοπία σύντομα και μέχρι τις αρχές του 2012. Μέχρι τότε ο ίδιος ελπίζει πως το EFSF θα έχει ενισχυθεί για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο αυτών των εξελίξεων.
Το οrderly default του ελληνικού χρέους είναι εξαιρετικά πιθανό μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αν όχι μέρες, και θα αποδειχθεί μία λιγότερο επίπονη διαδικασία για τις αγορές στο μακροπρόθεσμο διάστημα, όπως σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Westpac, James Shugg. Μέχρι σήμερα, υπήρχαν πάρα πολλές συζητήσεις και καμία λύση από τους χαράσσοντες πολιτική. Ετσι, είναι απλά θέμα χρόνου η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, την οποία θα ακολουθήσει η Ιρλανδία.



Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για λύση στο ελληνικό ζήτημα. Τηλεδιάσκεψη Μέρκελ-Σαρκοζί-Παπανδρέου.
Σε μία λύση βγαλμένη από αρχαίες τραγωδίες, όταν ο “από μηχανής θεός” εμφανιζόταν για να δώσει τη λύση τη στιγμή που όλα έδειχναν χαμένα, οδηγείται εκ νέου το ελληνικό φλερτ με τη χρεοκοπία...
Με τις αγορές να φοβούνται πως βρισκόμαστε προ τετελεσμένων γεγονότων, και τους Γερμανούς που δεν ήθελαν να σκέφτονται καν ένα τέτοιο ενδεχόμενο να μην το θεωρούν πια «ταμπού», την εμφάνιση του έκανε για άλλη μία φορά ο Μπαράκ Ομπάμα.
Έχοντας να αντιμετωπίσει σοβαρά εσωτερικά πολιτικά προβλήματα άλλωστε, και με την αμερικανική οικονομία να αντιστέκεται προς το παρόν στους φόβους μιας νέας ύφεσης, το μόνο που έλειπε από τον αμερικανό πρόεδρο είναι άλλη μια κατάρρευση τύπου “Lehman” με κίνδυνο μάλιστα να εξελιχθεί σε κάτι πολύ μεγαλύτερο…
Πολλώ δε μάλλον, τη στιγμή που στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή συντελούνται ριζικές ανακατατάξεις με απρόβλεπτες συνέπειες.
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιουνίου και με την Ελλάδα για άλλη μια φορά «στον τοίχο» αγορών και Ευρώπης, ο Μπάρακ Ομπάμα είχε παραθέσει δείπνο στην γερμανία καγκελάριο με σκοπό να "κάμψει" τους δισταγμούς της να συνδράμει σε ένα νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα.
Ομπάμα και Μέρκελ είχαν επίσης συνομιλήσει τηλεφωνικά δύο μέρες πριν την Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου, όταν η Γερμανίδα καγκελάριος είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει κάποιο θεαματικό αποτέλεσμα από τη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών και επέμενε ότι δεν βλέπει το λόγο πραγματοποίησης της...
Παράλληλα, σε ένα σαφές “déjà vu” σε σχέση με τα αντίστοιχα γεγονότα του Μαρτίου, όταν ο υπ.Οικ των ΗΠΑ είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη-αστραπή στο Βερολίνο για διαδοχικές συναντήσεις με τους κ.κ. Σόιμπλε, Τρισέ και Βέμπερ δίνοντας σαφές μήνυμα στήριξης της Ελλάδας, o Τίμοθι Γκάιτνερ θα πραγματοποιήσει εμφάνιση “guest star” στη σύνοδο Ecofin του Βροτσλαβ.

Τι θα ζητήσει ο Γκάιτνερ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Γκάιτνερ έχει επανειλλημένα προσκληθεί σε συσκέψεις του Ecofin, αλλά την Παρασκευή θα πραγματοποιήσει την παρθενική συμμετοχή του.
Ο υπ.Οικ των ΗΠΑ αναμένεται να ζητήσει από τη Γερμανία να υποστηρίξει την ενίσχυση του EFSF για κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, ενώ παράλληλα θα υπενθυμίσει στην Ελλάδα τις υποχρεώσεις της.
Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία αναμένεται να “τρίξει τα δόντια” σε Φινλανδία, Ολλανδία και Σλοβακία θέτοντας τις προ των ευθυνών τους ”να συνειδητοποιήσουν πόσο σημαντικό είναι να ξεπεράσουν τα εγχώρια εμπόδια για χάρη του υπόλοιπου κόσμου”.
Το μήνυμα πάντως ελήφθη σήμερα από τις αγορές, που από τις απώλειες που σημείωναν εν μέσω “σφυροκοπήματος” του τραπεζικού κλάδου, γύρισαν για να κλείσουν με έντονα θετικά πρόσημα.

Πυρετός διαβουλεύσεων στην Ευρώπη

Την ίδια ώρα συνεχίζεται ο «πυρετός» διαβουλεύσεων στην Ευρώπη. Μετα τη χθεσινή «ράδιο αρβύλα» για συνάντηση και κοινή ανακοίνωση της καγκελαρίου Μέρκελ με τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί που διαψεύστηκε λίγη ώρα μετά, ακολούθησε η είδηση τηλεδιάσκεψης του πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου με τους ηγέτες του γαλλογερμανικού άξονα.
Την πληροφορία για την τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης έδωσαν πηγές από την Αθήνα, και την επιβεβαίωσαν αργότερα γερμανικές και γαλλικές πηγές στα ξένα πρακτορεία.
Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Μπαρουάν αλλά και τον γερμανό υπ.Οικ. Β.Σόιμπλε.

Δημήτρης Κώτσος



Η  ομάδα BRICS θα αγοράσει μαζικά ομόλογα για τη διάσωση της ΕΕ

Η  ομάδα «BRICS» (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότιος Αφρική) συμφώνησαν να συνδράμουν στην αντιμετώπιση της κρίσης στην  Ευρωζώνη, αγοράζοντας μαζικά ομόλογα.
Η σχετική απόφαση πιθανώς να ανακοινωθεί στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των πέντε χωρών στις 22 Σεπτεμβρίου στην Ουάσινγκτον, σύμφωνα με την βραζιλιανική Valor Economico.
H Κεντρική Τράπεζα της Βραζιλίας δεν σχολίασε το δημοσίευμα για τη «μαζική αγορά» ομολόγων, αλλά η Βραζιλία επιβεβαίωσε πως στις συζητήσεις της BRICS εξετάζονται τρόποι συνδρομής στην Ευρωζώνη.
Η ομάδα BRICS «πρόκειται να έχει διαβουλεύσεις, για το πώς μπορεί να διοργανωθεί η βοήθεια προς την ΕΕ, ώστε να μπορέσει να βγει από την τωρινή κατάσταση» δήλωσε ο Βραζιλιάνος υπουργός Οικονομικών Γκουΐντο Μαντέγκα. 


Τι θα ζητήσουν οι γαλλογερμανοί από Ελλάδα

της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου


Κρίσιμη η σημερινή τηλεδιάσκεψη Μέρκελ – Σαρκοζί – Παπανδρέου καθώς ο γαλλογερμανικός άξονας θα απαιτήσει συγκεκριμένες κινήσεις από την ελληνική πλευρά προκειμένου να επιτρέψει την εκταμίευση της 6ης δόσης.

Το τελευταίο 24ωρο, οι διεργασίες μεταξύ Βερολίνου – Παρισιού ήταν έντονες. Οι δυο πλευρές είχαν αποφασίσει να προχωρήσουν σε κοινή ανακοίνωση προκειμένου να σταματήσουν την ακατάσχετη φημολογία περί ελληνικής χρεοκοπίας, η οποία εν πολλοίς εκπορεύονταν και από τις δυο χώρες με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών.

Το ανακοινωθέν ανέλαβε να συντάξει το γραφείο του Νικολά Σαρκοζί το βράδυ της Δευτέρας, μετά την συνομιλία του με την Άγγελα Μέρκελ. Προοριζόταν να κυκλοφορήσει αργά σήμερα το απόγευμα και σίγουρα μετά την συνάντηση της Γερμανίδας καγκελάριου με τον Φιλανδό πρωθυπουργό κ. Κατάινεν.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες ο Γάλλος πρωθυπουργός Φ. Φιγιόν, σε πρόγευμα εργασίας με βουλευτές του κόμματος του, ανέφερε στους συνομιλητές του ότι επίκειται ανακοινωθέν («τίποτα το εντυπωσιακό», είπε). Το αποτέλεσμα, πάντως ήταν να διαρρεύσει το όλο θέμα.

Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι το ανακοινωθέν μεταξύ άλλων ανέφερε:
- Οτι Γαλλία και Γερμανία θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να θωρακίσουν τις τράπεζες τους. 
- Οτι θα παρθούν όλες οι απαραίτητες αποφάσεις που θα διασφαλίσουν την σταθερότητα του ευρώ. 

- Ζητούσε από την Ελλάδα να υλοποιήσει άμεσα τις δεσμεύσεις της. 
- Επαναλάμβανε την δέσμευση των δυο χωρών για την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου για τον προσωρινό μηχανισμό EFSF (βασική προϋπόθεση για να λάβει η Ελλάδα την νέα βοήθεια).

- Εκανε έκκληση να πράξουν αναλόγως και οι υπόλοιπες χώρες.

Υπενθυμίζεται ότι η Σλοβακία έχει δηλώσει ότι δεν θα επικυρώσει την απόφαση πριν το Δεκέμβριο. Για να τεθεί σε ισχύ ο νέος ρόλος του EFSF, όμως, πρέπει να υπάρξει επικύρωση από όλα τα κοινοβούλια της ευρωζώνης ή να βρεθεί άλλη λύση.

Γάλλοι διπλωμάτες ανέφεραν σε δημοσιογράφους διεθνών πρακτορείων ότι το ανακοινωθέν - όπως ήταν γραμμένο- δεν είχε ακόμα λάβει την έγκριση από την Καγκελαρία. 

Σε κάθε περίπτωση, η διαρροή, άλλαξε τα σχέδια και έτσι αναμένεται να υπάρξει κοινή δήλωση μετά την τηλεδιάσκεψη Παπανδρέου-Μέρκελ - Σαρκοζί.

Η ατζέντα 
Οι ίδιοι διπλωμάτες ανέφεραν ότι στην τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα «θα συζητηθεί η κρίση του χρέους στην Ελλάδα και θα ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση να δεσμευθεί για επιπρόσθετες προσπάθειες προκειμένου να πετύχει τους στόχους του ελλείμματος φέτος».

Ανάλογα με την στάση του κ. Παπανδρέου και τις εξηγήσεις που θα δώσει, το ανακοινωθέν ή οι διαρροές θα είναι σκληρές ή ηπιότερες.

Πάντως χθες βράδυ, συντονισμένα, οι κύριοι Μπαρόζο, Ρομπέι, Τρισέ, Μέρκελ και Σόιμπλε, συνέδεσαν την απόφαση για τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να εκταμιευθεί η επόμενη δόση του υπάρχοντος δανείου.

Μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διαχώριζαν τις δύο εκκρεμότητες. 

Επιμένει η Φιλανδία για τις εγγυήσεις 
Η σημερινή συνάντηση της κ. Μέρκελ με τον κ. Κατάινεν δεν έβγαλε σαφές αποτέλεσμα καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η Φιλανδία επιμένει να μην συμμετάσχει στο νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, εάν δεν λάβει κάποιας μορφής εγγυήσεις.
 

Η κ. Μέρκελ δεσμεύθηκε να καταθέσει συμβιβαστική πρόταση, όπως έχει ήδη δεσμευθεί ότι θα κάνει η Κομισιόν και ο πρόεδρος του eurogroup Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ.

Η πρόταση που προκρίνεται (και την βλέπουν θετικά οι Φιλανδοί) είναι, οι χώρες που θα ζητήσουν επιπρόσθετες εγγυήσεις από την Αθήνα, να λαμβάνουν μικρότερους τόκους από πιθανά κέρδη του EFSF. Εκτός από την Φιλανδία, εγγυήσεις ζητούν η Αυστρία, η Ολλανδία και η Σλοβακία.

Το θέμα των εγγυήσεων, η πρόοδος στο πρόγραμμα PSI, η πορεία της ελληνικής οικονομίας και η προοπτική εκταμίευσης της επόμενης δόσης θα συζητηθούν την Παρασκευή στο Εurogroup στην πόλη Βρότσλαβ της Πολωνίας. Η συγκυρία είναι κρίσιμη καθώς είναι ορατός ο φόβος μετάστασης της κρίσης σε Ιταλία και Ισπανία.

Όπως είναι γνωστό στην Πολωνία μεταβαίνει και ο υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ, Timothy Geithner, ο οποίος ασκεί πιέσεις προς την Ευρώπη να δώσει καθαρές λύσεις στην ευρωπαϊκη κρίση χρέους και να προχωρήσει σε αύξηση των πόρων του EFSF. 



http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/657249/Article.aspx






Οι πηγές των ρεπορτάζ αναφέρονται κάτω απ' το κάθε άρθρο
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs