Πριν καλά - καλά στεγνώσει το μελάνι της σφραγίδας στο Μεσοπρόθεσμο, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας έσπευσε να δώσει την αληθή ερμηνεία των ψηφισμένων. Προέχουν οι ιδιωτικοποιήσεις, είπε, θέτοντας ως μέτρο επιτυχίας του Μεσοπρόθεσμου την ταχύτητα εκποίησης της δημόσιας περιουσίας.
Πριν από λίγες μέρες, ο ίδιος Γερμανός υπουργός καπάρωνε τον τομέα της Ενέργειας με τη φράση "έχετε ήλιο και μπορείτε να μας τον εξάγετε". Δεν εννοούσε ότι η δημόσια ΔΕΗ θα επένδυε σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας και να εξάγει. Εννοούσε τις γερμανικές επενδύσεις, την εξαγορά της χρυσοτόκου ΔΕΗ έναντι... των δανείων του δημόσιου χρέους.
Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο ότι από το κείμενο του νομοσχεδίου για το Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας που κατατέθηκε στη Βουλή απαλείφθηκε τελικώς η διάταξη σύμφωνα με την οποία η Βουλή θα μπορούσε να αποφασίζει για τις ιδιωτικοποιήσεις. Θα μπορούσε... Όχι υποχρεωτικά. Αλλά κι αυτό δεν ήταν αποδεκτό, φαίνεται. Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται μόνον από το Ταμείο, με την κυριαρχική παρουσία των επιτρόπων της τρόικας. Η κυβέρνηση αποφεύγει τη Βουλή, φοβούμενη ότι δεν θα επιβάλλονται εσαεί οι εκβιασμοί της.
Ούτε είναι τυχαίο ότι η τρόικα πιέζει να εκδοθούν μέσα στον Ιούλιο οι υπουργικές αποφάσεις για τη συγκρότηση του Ταμείου ώστε μέσα στο καλοκαίρι να χτυπήσει το σφυρί της εκποίησης του δημόσιου πλούτου, αρχής γενομένης από τα υπόλοιπα του ΟΤΕ και την πώληση μονάδων της ΔΕΗ.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ, όταν προ καιρού είχε πάει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, είχε αναφέρει ότι όπου ιδιωτικοποιήθηκαν δημόσιοι φορείς ενέργειας εξακοντίστηκαν τα τιμολόγια. Γιατί να αποτελέσει εξαίρεση η Ελλάδα;
Τα όσα έσπευσε να δηλώσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξηγούν τη φράση του Γιούνκερ, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα πρέπει να συνηθίσει ότι είναι χώρα με μειωμένη κυριαρχία.
http://www.avgi.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.