Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Mήνυμα Tρισέ για «πολιτική αυτοκτονία» της Ευρωζώνης, αν...

 
ZEZA ZHKOY


Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, κλιμάκωσε την αντιπαράθεση για το δεύτερο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας, μεταθέτοντας την ευθύνη αποκλειστικά στις κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης. Σε περίπτωση που η απόφαση των κυβερνήσεων οδηγήσει σε μερική ή ολική στάση πληρωμών, «πρέπει οι κυβερνήσεις να φροντίσουν ώστε να τεθούν στη διάθεση του συστήματος του ευρώ διασφαλίσεις, τις οποίες θα μπορεί να αποδεχτεί» επισημαίνει ο κ. Τρισέ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Financial Times Deutschland. Το σύστημα του ευρώ συναποτελούν η ΕΚΤ και οι 17 κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης.
Η δραματική προειδοποίηση στα όρια πολιτικού «εκβιασμού» προς το Βερολίνο, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σε κάθε λύση που θα παραπέμπει σε «χρεοκοπία» ή «επιλεκτική χρεοκοπία», κρύβει την αγωνία του για τις συνέπειες στις «διαλυμένες» τράπεζες. «Εμείς δεν αποφασίζουμε... αλλά προειδοποιούμε ότι δεν θα ανεχθούμε σχέδιο που δεν θα είναι αμιγώς εθελοντικό (δεν πρέπει να μην έχει κανένα στοιχείο εξαναγκασμού). Καλούμε να αποφευχθεί συμφωνία που υποκρύπτει το ενδεχόμενο “πιστωτικού επεισοδίου” ή “επιλεκτικής χρεοκοπίας”», δήλωσε ο κ. Τρισέ. Το θρίλερ συνεχίζεται, με την ΕΚΤ να αντεπιτίθεται πλέον με εκβιαστικές προειδοποιήσεις προς όλες τις πλευρές. Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ επισήμανε ότι η Τράπεζα δεν σκοπεύει να συμμετάσχει σε μια τέτοια κίνηση, μετακυλίοντας τους τίτλους χρέους που κατέχει η ίδια. Πρότεινε αντίθετα να κινητοποιηθούν κεφάλαια μέσω ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα.
Με την παρέμβασή του αυτή ο κ. Τρισέ απαντά στα σενάρια λύσεων που προκρίνουν «κούρεμα» του χρέους της Ελλάδας, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μερική ή ολική στάση πληρωμών, γράφει Financial Times Deutschland. Για την περίπτωση αυτή η ΕΚΤ ανήγγειλε ότι δεν θα αποδέχεται ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για να διασφαλίζει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών. Αυτό θα είχε ως συνέπεια την κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. «Οι κυβερνήσεις φέρουν γι’ αυτό την ευθύνη», τόνισε ο κ. Τρισέ στη συνέντευξή του. «Οι κυβερνήσεις έχουν προειδοποιηθεί απερίφραστα και με όλα τα μέσα. Το έχω δηλώσει δημόσια. Στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων εξήγησα πολλάκις με λεπτομέρειες, ότι σε περίπτωση στάσης πληρωμών μιας χώρας δεν μπορούμε να αποδεχόμαστε πλέον τα κρατικά ομόλογα ως κανονικούς τίτλους εγγύησης. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει, στην περίπτωση αυτή, να παρέμβουν και να το διορθώσουν. Αυτό είναι το καθήκον τους», είπε ο κ. Τρισέ. Αποσαφήνισε δε, ότι στο ζήτημα αυτό η ΕΚΤ δεν πρόκειται να κάνει κανένα συμβιβασμό. «Για μας δεν είναι αποδεκτό να ριψοκινδυνεύσουμε τον ρόλο μας ως άγκυρα σταθερότητας και εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη και την Ευρώπη», τόνισε ο κ. Τρισέ. «Εάν μια χώρα περιέλθει σε στάση πληρωμών, δεν μπορούμε να δεχτούμε τους κρατικούς της τίτλους ως ενέχυρο, διότι σύμφωνα με την άποψη του Συμβουλίου της ΕΚΤ περιστέλλεται η ικανότητά μας να λειτουργούμε ως άγκυρα εμπιστοσύνης και σταθερότητας», διευκρίνισε ο κ. Τρισέ.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ απέρριψε και την ιδέα της θέσπισης ευρωομολόγων για την αντιμετώπιση της κρίσης. Το Συμβούλιο της ΕΚΤ εξέτασε διάφορες προτάσεις θέσπισης ευρωομολόγων, «προς το παρόν δεν τις συμμερίζεται», είπε ο κ. Τρισέ.
Πρόσθεσε δε, ότι «τώρα προέχει να αξιοποιήσουμε άριστα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας: Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και ένα ποιοτικό άλμα στην επιτήρηση της οικονομικής πολιτικής των χωρών της Ευρωζώνης. Επιπρόσθετα, πρέπει τα προγράμματα προσαρμογής για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία να υλοποιηθούν αποφασιστικά. Επίσης ο μηχανισμός σταθερότητας EFSF πρέπει να αξιοποιηθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή ελαστικότητα και αποτελεσματικότητα».
Παρά τις δυσκολίες που παρουσιάζει η σημερινή κατάσταση, ο κ. Τρισέ δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον της Ε.Ε. Οπως είπε, «βεβαίως και μπορούν οι Ευρωπαίοι να διαχειριστούν αυτή την κατάσταση». Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ πήρε σαφείς αποστάσεις από την κριτική που ασκείται στην καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ ότι εξαιτίας καθυστερήσεων είναι συνυπεύθυνη για την κλιμάκωση της παρούσας κρίσης. Ερωτηθείς αν συμμερίζεται αυτή την εκτίμηση, ο κ. Τρισέ είπε: «Επ’ ουδενί. Θεωρώ μία τέτοια συζήτηση στη σημερινή κατάσταση παντελώς λανθασμένη».


http://www.kathimerini.gr/ Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs