Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Forbes: Οι χώρες που βουλιάζουν στη φτώχεια και στην διαφθορά


Επιμέλεια: Ρούλα Κοτσέτα
Σε μια άλλη εποχή, ζουν πολλοί πληθυσμοί της γης. Υπάρχουν λαοί που δεν έχουν γνωρίσει τίποτ’ άλλο εκτός από τη πραγματική φτώχεια.
Λαοί που δεν έχουν κανένα διέξοδο… Oικονομίες που βυθίζονται από την κακή διακυβέρνηση κι από τη διαφθορά.
Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών για τις φτωχότερες οικονομίες του πλανήτη, η μακρινή Μαδαγασκάρη, ένα νησί που κάποτε γνώρισε άνθηση αφού την επέλεξαν αρκετοί μετανάστες, ανάμεσά τους και Ελληνες- είναι η πρώτη χώρα στη λίστα της παγκόσμιας φτώχειας.
Συγκεκριμένα, το διάστημα 1970-2009, το ΑΕΠ στη Μαδαγασκάρη τριπλασιάστηκε. Τα στρατιωτικά πραξικοπήματα, η οικονομική κακοδιαχείριση και η σταθερή αύξηση του πληθυσμού έχει οδηγήσει τη Μαδαγασκάρη στο χάος. Σήμερα το 77% του πληθυσμού της ζει σε συνθήκες φτώχειας.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρακολουθεί την οικονομία της «όγδοης ηπείρου» όπως πολλοί την αποκαλούν λόγω της φύσης της, η οποία δυστυχώς δεν έχει σημάδια ανάκαμψης, καθώς κυριαρχεί η κακοδιαχείριση , η διαφθορά και το όνειρο της ανάπτυξης παραμένει ανεκπλήρωτο.
Στο Νο 2 βρίσκεται η Αρμενία, της οποίας η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 15% το 2009 . Με μια μέτρια πρόβλεψη ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια, αυτή η χώρα, εξαρτάται από τη Ρωσία και το Ιράν που σχεδιάζουν να την «χρησιμοποιήσουν» για το ενεργειακό εφοδιασμού τους. Θα γίνει όμως κάτι τέτοιο; Η Ρωσία έχει περικόψει τις προμήθειες των διαμαντιών προς την Αρμενία, όπου κάποτε η οικονομία της είχε ανάπτυξη λόγω της βιομηχανίας επεξεργασίας διαμαντιών.

Στο Νο3 είναι η Γουινέα, με αποθέματα βωξίτη, αλλά δύσκολη την προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων. Η «εχθρότητα της κυβέρνησης απέναντι στις επενδύσεις» , η έλλειψη υποδομών, τα δύσβατα οδικά δίκτυα έχουν επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η νέα κυβέρνηση που ανέλαβε το 2010, έχει κάπως μειώσει τους φόβους, καθώς το Αμπού Ντάμπι και η BHP Billiton σχεδιάζουν να κάνουν επένδυση 5 δισ. Δολ για κατασκευή διυλιστηρίου στη βορειοδυτική Γουινέα.
Στο Νο 4 είναι η Ουκρανία με ορυκτούς πόρους που θα μπορούσαν να την κάνουν σημαντική οικονομία στην Ευρώπη, αλλά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι δυστυχώς πολλά μονοπάτια πίσω ακόμα και από χώρες όπως η Σερβία και η Βουλγαρία. Το ΔΝΤ κάνει λόγο για κακή εταιρική διακυβέρνηση, ελλιπή επιβολή του δικαίου των συμβάσεων από τα δικαστήρια, και διαφθορά.

Στο Νο5 είναι η Τζαμάικα, που αποτελεί σχεδόν εξ ολοκλήρου ένα θύμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που της κατέστρεψε τον βασικό πόρο οικονομίας, τον τουρισμό. Το μόνο θετικό είναι το μεγαλύτερο ποσοστό φτώχειας έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό κατά τα τελευταία χρόνια, ενώ η παιδεία έχει αυξηθεί στο 88%, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα .

Στο Νο6 η Βενεζουέλα, που βασίζει όλες της τις ελπίδες στο πετρέλαιο, αλλά λόγω της κακοδιαχείρισης της κυβέρνησης δεν έχει ακόμα δει το φώς της ανάπτυξης.

Στο Νο7 η Νικαράγουα, που επίσης, υποφέρει από το κυβερνητικό καθεστώς που έχει οδηγήσει το έθνος του στον πάτο…
Τέλος, στο Νο 8 είναι το Ιράν, που αν και διαθέτει το 10% των αποθεμάτων πετρελαίου παγκοσμίως, σύμφωνα με τη Διαχείριση Πληροφοριών Ενέργειας, η κακοδιαχείριση, οι διεθνείς κυρώσεις και τα πρόσφατα γεγονότα καταστρέφουν κάθε προοπτική ανάπτυξης. Ο πόλεμος με το Ιράκ άλλωστε έχει ακόμα έντονα τα σημάδια του, την ίδια στιγμή που οι γειτονικές της χώρες, Σαουδική Αραβία και Κουβέιτ γνωρίζουν την ευημερία.

«Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Ιράνέχει κάνει κάποια υπεύθυνα βήματα, συμπεριλαμβανομένου της κατάργησης των $ 60 δισεκατομμυρίων το χρόνο σε επιδοτήσεις για τα ενεργειακά προϊόντα, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, το σιτάρι και το ψωμί.
Αλλά οι συνεχείς αυξημένες τιμές ορισμένων προϊόντων πολλές φορές και 20 φορές πιο ψηλά κάνει το ΔΝΤ να θεωρεί πως δύσκολα θα διατηρήσει το πληθωρισμό της κάτω του 14% καταλήγει το ρεπορτάζ.

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs