ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!
ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΕΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ ΘΑ ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΤΡΟΪΚΑΝΟ ΠΑΚΕΤΟ!
Χωρίς ουσιαστικές αποφάσεις έληξε άλλη μιασυνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, εν μέσω μάλιστα τόσο τηςεπαπειλούμενης εισαγωγής της Ιταλίας στη μέγγενη της τροϊκανής επιτήρησης όσο και τουναυαγίου του "γαλλικού σχεδίου" για το ελληνικό χρέος.
Η συνεδρίαση έληξε τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Τρίτης, και για πρώτη φορά έπεσαν με σοβαρούς όρους στο τραπέζι προτάσεις, οι οποίες απορρίπτονταν μέχρι τώρα μετά βδελυμίας από τουςευρωγραφειοκράτες. Παρόλα αυτά ακόμα και αυτές οι προτάσεις, δεν αποτελούν τίποτα άλλο παρά- "ημίμετρα" και μπαλώματα, απέναντι στα προβλήματα επιβίωσης της Ευρωζώνης.
Πρώτιστη ανησυχία των ευρωγραφειοκρατών, ήταν να διασφαλιστεί πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν θα χάσουν ούτε ένα ευρώ από την όλη διαδικασία. Έτσι κατόπιν απαίτησης του Προέδρου της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, φαίνεται να απομακρύνεται το ενδεχόμενο άμεσης συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών, κάτι το οποίο θα συνεπάγεται την υποβάθμιση της Ελλάδας σε καθεστώς επιλεκτικής χρεωκοπίας. Σε αυτό το θέμα οι χώρες της Ευρωζώνης, εμφανίστηκαν διχασμένες.
Έτσι αναζητήθηκαν άλλες εναλλακτικές, οι οποίες μάλιστα, μπορεί να βγάλουν ακόμα και κέρδη για τις τράπεζες!
ΕΠΑΝΑΓΟΡΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ...
Αναλυτικά, η σκέψη της διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων του προσωρινού (μέχρι το 2013) Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), συμπεριλαμβάνεται στο κείμενο αποφάσεων του Eurogroup. Ουσιαστικά έτσι, ανοίγει η δυνατότητα σε δεύτερο χρόνο αν αποφασιστεί η δυνατότητα του EFSF να αγοράζει ελληνικά, και όχι μόνο, κρατικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά.
Την ιδέα της επαναγοράς ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά είχαν υποστηρίξει νωρίτερα φέτος, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ και ο Φινλανδός επίτροπος Όλι Ρεν. Η συζήτηση κατέληξε σε αδιέξοδο, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις της Γερμανίας και της Ολλανδίας, αλλά κατά τη συνάντηση της Δευτέρας οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών συμφώνησαν να ανοίξει ξανά.
Με τον τρόπο αυτό, όπως άλλωστε τονίζει το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) σε ανεπίσημη πρότασή του προς το Eurogroup, θα μπορεί να υπάρξει έμμεσο κούρεμα του ελληνικού χρέους, με τέτοιο τρόπο ώστε οι τράπεζες να βγουν κερδισμένες. Για παράδειγμα, το ομολόγο λήξεως 19/06/2020 διαπραγματεύεται στο 55% περίπου της ονομαστικής του αξίας. Εάν ο EFSF ή η Ελλάδα μέσω του EFSF αγοράζει 10ετή ομόλογα αξίας 100 εκατ. ευρώ, οι τράπεζες θα μπορούν να τα πουλήσουν "συναινετικά" στο 70% ή στο 75% της αξίας τους, δηλαδή με κέρδος!
'Ετσι για κάθε ένα ευρώ δημοσίου χρέους, που θα επαναγοράζεται μέσω του EFSF, θα έχουμε μείωση του χρέους κατά 25 λεπτά. Με απλά λόγια αν επαναγοραστεί το σύνολο του δημοσίου χρέους, τότε αυτό, θα μειωθεί κατά 25%, όταν μόνο τόση θα είναι η εκτιμώμενη αύξησή του, σε ευρώ στο τέλος του 2011 σε σχέση με το τέλος του 2008! Μια "τρύπα" στο νερό, δηλαδή, που δεν πρόκειται να δώσει καμία ουσιαστική ανάσα στην Ελλάδα, ή σε όποια άλλη χώρα μπει στη σχετική διαδικασία, καθυστερώνταςέτσι απλά τη βέβαιη κατάρρευση της Ευρωζώνης. Υπενθυμίζουμε, πως έγκριτοι, κάθε άλλο παρά αριστεροί οικονομολόγοι, όπως ο Μπόφινγκερ, υποστηρίζουν πως το χρέος της Ελλάδας πρέπει νακουρευτεί κατά 50%!
Συγκεκριμένες αποφάσεις θα ληφθούν, σε δεύτερο χρόνο με τον Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε να δηλώνει πως "μπορούμε να περιμένουμε μέχρι το Σεπτέμβριο". Οι σχετικές προτάσεις θα κατατεθούν «σύντομα», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης από την ομάδα εργασίας του Eurogroup.
ΛΟΙΠΕΣ ΑΣΠΙΡΙΝΕΣ: ΜΕΙΩΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ - ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ
Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, αποφασίστηκε η μείωση των επιτοκίων, των τροϊκανών δανείων για Ελλάδα,Ιρλανδία και Πορτογαλία, χωρίς όμως να οριστεί συγκεκριμένο αριθμητικό μέγεθος. Ελλάδα και Πορτογαλία πληρώνουν επιτόκιο 2% πάνω απ' αυτό που δανείζεται ο EFSF στις αγορές και μέχρι και αναλυτές της κυρίαρχης οικονομικής σκέψης τονίζουν ότι αυτή η διαφορά θα πρέπει να εκμηδενιστεί ή έστω να περιοριστεί, καθώς είναι παράλογο να δανείζεις τον "πνιγμένο" έχοντας κέρδος!
Τέλος, σε ότι αφορά την Ελλάδα, αποφασίστηκε πως το δεύτερο τροϊκανό πακέτο θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής εξασφαλίζοντας έτσι ένα ανάλογα πιο μακροχρόνιο μνημόνιο. Μάλιστα, η Φινλανδία και η Σλοβακία, απαίτησαν να ζητηθούν εμπράγματες εξασφαλίσεις από την μεριά της Ελλάδας, κάτι το οποίο αφήνεται ανοιχτό στο κείμενο του Eurorgoup!
http://www.iskra.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.