Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Αν αγαπούσαν την Ελλάδα....




Χρήστου Δημήτρης

Η ανάπτυξη δεν είναι εύκολο ζήτημα. Είναι δύσκολο, ειδικά αν δεν έχεις ιδέα τι ζητάς, πώς γίνεται αυτό και κυρίως ποιοι θα το κάνουν.
Ο φακίρης της οικονομικής πολιτικής Ευάγγελος Βενιζέλος, μας ενημέρωσε, ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα αρχίσει το 2012. Πότε το 2012, δεν μας είπε, αλλά οι πολιτικοί πάντα για να κρατούν πισινή και εννοούν προς το τέλος του χρόνου. Παρέλειψε βεβαίως να σχολιάσει την παραδοχή Γιούνγκερ, πως η Ελλάδα είναι πλέον μια χώρα με περιορισμένη ανεξαρτησία, εξαιρουμένου μόνον του τομέα της δημοσίας τάξεως. Εκεί, έχει όση ανεξαρτησία γουστάρει και μπορεί να ξοδεύει και χημικά αξίας 250.000 ευρώ σε μία ημέρα όπως έκανε την Τετάρτη στο Σύνταγμα.
ΑΣ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ όμως στο θέμα μας που είναι η ανάπτυξη που προφητεύει ο κ. Βενιζέλος. Πώς, ποιοι, με τι χρήματα, ποιες συνεργασίες και υποστηρίξεις θα μπουν στην αναπτυξιακή διαδικασία; Θέλετε απάντηση; Ελάχιστοι! Μα δεν βλέπεις αγαπητέ μου που βελτιώνονται οι εξαγωγικές μας επιδόσεις; Εσείς που το βλέπετε ή μάλλον το ακούτε τι καταλαβαίνετε; Να σας το εξηγήσω. Η βελτίωση αυτή, αφορά, πρώτον την στροφή των επιχειρήσεων που είχαν εξαγωγική δραστηριότητα σε ενίσχυση των πωλήσεων προς το εξωτερικό, ως ανάγκη να επιβιώσουν μιας και η εσωτερική αγορά έχει νεκρωθεί. Παράλληλα, κυρίως στη χημική βιομηχανία, αναπτύχθηκαν οι φασόν δουλειές με παραγγελίες ξένων επιχειρήσεων, καθώς είχαμε μεγάλη συρρίκνωση του κόστους εργασίας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για εξαγωγικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, ώστε να μπορείς να στηρίζεις αισιόδοξες προβλέψεις. Για να μην πολυλογούμε, ελάχιστη αξία έχουν όλα αυτά, καθώς δεν συνιστούν οικονομία με δυναμική προοπτική.
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ σε παλαιάς τεχνολογίας χημικές βιομηχανίες που διώχνουν οι ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως είχαν κάνει σε πρώτη φάση με την Ισπανία πριν από 25 χρόνια, σήμερα, απλά επιβεβαιώνει την κατάταξή σου ως οικονομία τρίτης κατηγορίας. Για να γίνει θεαματική μεταμόρφωση της ελληνικής οικονομίας προς τις εξαγωγές και τα εισερχόμενα για τουρισμό κεφάλαια, θα απαιτηθεί ένα πανίσχυρος σε αξία και ικανότητες δημόσιος τομέας, όπου θα μπορέσει να πολλαπλασιάσει την αξία όλων των αγροτικών μας προϊόντων να βρει εμπορικά δίκτυα και αγορές, να πουλήσει ονομασία προέλευσης και την στάμπα της μεσογειακής διατροφής. Να πουλήσει παιδεία και πολιτισμό. Ποιος θα τα κάνει όλα αυτά, τώρα που διαλύουν το σύμπαν στον δημόσιο τομέα;
ΔΥΣΤΥΧΩΣ δεν υπάρχουν πλέον δυναμικοί ανεξάρτητοι εγχώριοι επιχειρηματίες ικανοί να σηκώσουν το βάρος αφού η εσωτερική αγορά κατακτήθηκε σχεδόν ολοσχερώς από τις μεγάλες ξένες φίρμες λιανικής που πατρονάρουν κυρίως τα εισαγόμενα προϊόντα. Πιστεύουν για παράδειγμα ο κ. Μάνος και ο κ. Αλέκος Παπαδόπουλος, πως περιορίζοντας το κράτος θα ανθίσουν δράσεις της ιδιωτικής πρωτοβουλίας που θα καλύψουν τα κενά με καλύτερες και πολύ φτηνότερες υπηρεσίες. Ας μη βάλουν στοίχημα πως αυτό θα συμβεί. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα αυτού του τόπου ως παραδείσιο κομμάτι της Ε.Ε. δεν μπορούν να τα αναδείξουν εύκολα οι ξένοι χωρίς τη σοβαρή επιστασία και έλεγχο του δημοσίου τομέα επί τη βάση αρχών και σχεδίων. Τα άφησαν ελεύθερα και οι Ισπανοί και κατέστρεψαν όλη τη μεσογειακή ακτή με τερατώδεις κατασκευές μπετόν.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ αυτό Ελλάδα, μια χώρα με τεράστιο ιστορικό απόθεμα και φύση κομψοτέχνημα, όπου τουλάχιστον δεν την έχουμε καταστρέψει με πάνω από 1.000.000 αυθαίρετες κατοικίες που οσονούπω νομιμοποιούνται. Για να μπεις στο Αιγαίο μου έλεγε πριν 20 χρόνια ένας Γάλλος στέλεχος της Κομισιόν, πρέπει κανονικά να πληρώνεις εισιτήριο. Ποιοι το καταλαβαίνουν και κυρίως ποιοι το υλοποιούν; Η ανάπτυξη δεν είναι εύκολο ζήτημα. Είναι δύσκολο, ειδικά αν δεν έχεις ιδέα τι ζητάς, πώς γίνεται αυτό και κυρίως ποιοι θα το κάνουν. Και επειδή κανείς δεν είχε, ούτε έχει διάθεση να σχεδιάσει το μέλλον του τόπου, με μεράκι και αγάπη προς την πατρίδα μας, αυτοί που θα έρθουν, όποτε το αποφασίσουν, δεν είμαι καθόλου βέβαιος πως θα σεβαστούν τον τόπο μας και τα μεγάλα πλεονεκτήματα που κρύβει. Ο Παπανδρέου ήθελε να μας κάνει Δανία του Νότου, ανέθεσε στον Παμπούκη να μας κάνει Κατάρ και στον Αθεμπίγιο να μας μετατρέψει σε Σιγκαπούρη. Έλεος!

d.xristou@avgi.gr

http://www.avgi.gr/ Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs