Oργή και λαϊκός ξεσηκωμός στην Κύπρο κατά της κυβέρνησης Χριστόφια που έχει εγκαταλείψει την Εθνική Φρουρά στην τύχη της με αποτέλεσμα την τραγωδία της Δευτέρας, η οποία είτε ατύχημα ήταν είτε δολιοφθορά, ενέχει τεράστιες ευθύνες για την κυβέρνηση.
Μετά από διαδήλωση ξέσπασαν μεγάλα επεισόδια πριν λίγο έξω από το προεδρικό μέγαρο της Λευκωσίας, όπου κατέληξε η μεγάλη πορεία πολιτών σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη χθεσινή φονική έκρηξη στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς.
Ομάδες Κυπρίων πολιτών έριξαν πέτρες και κροτίδες προς την κατεύθυνση του προεδρικού μεγάρου και η Αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων. Ορισμένοι κατάφεραν να περάσουν από την κύρια είσοδο του προεδρικού και να φτάσουν μέχρι την πρώτη ελεγχόμενη πύλη του, αλλά η Αστυνομία τους απώθησε βίαια με μάχες σώμα με σώμα.
Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Ελευθερίας, μετά από εκδήλωση διαμαρτυρίας πλήθους πολιτών για τη τραγωδία και μνήμης στα 12 θύματα της.
Σε αυθόρμητες ομιλίες τους πολίτες εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την εγκληματική, όπως ανέφεραν, ανευθυνότητα των πολιτικών και υπηρεσιακών υπευθύνων για την τραγωδία και ζήτησαν την καταδίκη τους.
Στην εκδήλωση αναγνώστηκαν τα ονόματα των δώδεκα θυμάτων και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τους.
Οι πολίτες όλων των ηλικιών, άναψαν κεριά στη μνήμη των θυμάτων και κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως ''Καταδίκη στους ενόχους'', ''Χριστόφια παραιτήσου'', ''Ανάξιοι-Ανεύθυνοι'', ''Κράτος φονιάς των παιδιών μας''.
Εκδήλωση διαμαρτυρίας οργανώθηκε και στη Λάρνακα. Περισσότεροι από χίλιοι πολίτες πορεύθηκαν ειρηνικά από την πλατεία Ευρώπης στην πλατεία του Αγίου Λαζάρου, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της τραγωδίας. Ορισμένοι κρατούσαν μαύρο ύφασμα περίπου 200 μέτρων, στο οποίο αναγραφόταν έξι φορές "Γιατί;" Άλλοι κρατούσαν αναμμένα κεριά και πλακάτ, που έγραφαν ''Χριστόφια παραιτήσου, εσύ και οι υπουργοί σου'', ''Παραιτηθείτε (αν)αρμόδιοι υπαίτιοι δολοφόνοι''.
defencenet.gr
Την ίδια ώρα:
Απόρρητα τηλεγραφήματα του Αμερικανού πρέσβη προς το Λευκό Οίκο, καταμαρτυρούν μεν ότι η κυβέρνηση γνώριζε από την πρώτη στιγμή την επικινδυνότητα του φορτίου, από την άλλη όμως δεν προχωρούσαν σκέψεις και ενέργειες για διαχείριση του προβλήματος. Ωστοσο η κυβερνηση απορριπτει τις κατηγοριες.
Τηλεγραφήματα του Αμερικανού πρέσβη στην Κύπρο προς την Ουάσιγκτον και το Λευκό Οίκο, δίνουν μια διαφορετική εκδοχή από όσα η κυβέρνηση υποστηρίζει.
Μάλιστα, ένα από τα τηλεγραφήματα του Φρανκ Ουρμπαν-τσικ, το οποίο αναφέρεται στο σενάριο για μεταφορά του πολεμικού υλικού στη Μάλτα αφήνει εκτεθιμένο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Τα γεγονότα αφορούν στις 6 Φεβρουαρίου 2009. Στις 11.30 το πρωί ο Αμερικανός πρέσβης τηλεφώνησε στον επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου, Λεωνίδα Παντελίδη, ο οποίος την προηγούμενη ημέρα είχε υποβάλει πρόταση για μεταφορά του φορτίου, όπου και να φυλαχθεί ή να καταστραφεί. Ο Αμερικανός πρέσβης, είχε ρωτήσει τότε τον κ, Παντελίδη, εάν το σχέδιο για τη Μάλτα είχε εξεταστεί και η απάντηση που έλαβε, ήταν ότι ο επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου θα συναντάτο αργότερα με τον Πρόεδρο Χριστόφια και ανελάμβανε το πράσινο φως, τότε θα προσέγγιζε απευθείας τη Μάλτα.
Σύμφωνα πάντα με το περιεχόμενο του τηλεγραφήματος του Αμερικανού πρέσβη, ο Κύπριος διπλωμάτηςτου είχε ξεκαθαρίσει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, δεν επιθυμούσε, καθοιονδήποτε τρόπο, παρέμβαση των ΗΠΑ στη Βαλέτα. Ταυτόχρονα, τον προειδποιουσέ ότι η Κύπρος δεν ήταν σε θέση να αντέξει περισσότερη πίεση και ότι θα έπρεπε να βρει διέξοδο".
Ο Ούρμπαν-τσικ, συμφώνησε μεν, αλλά επανέλαβε την προσφορά των ΗΠΑ να βοηθήσουν με την καταστροφή των υλικών, τόσο διπλωματικά, όσο και τεχνικά. Ο Αμερικανός, ισχυρίζεται ότι ως συνήθως ο Λεωνίδας Παντελίδης, αντέδρασε, του υποσχέθηκε όμως ότι θα τον ενημέρωνε μετά τη συζήτηση που θα είχε για το θέμα με τον Πρόεδρο Χριστόφια.
Στο έγγραφο αναφέρεται ότι ο Αμερικανός πρέσβης τηλεφώνησε το απόγευμα της ίδιας μέρας, στις 3.45 μμ συγκεκριμμένα, στον κ. Παντελίδη, ο οποίος του εγγυήθηκε ότι το πλοίο θα παρέμενε εντός των χωρικών υδάτων της Κύπρου, ωστόσο δεν του είπε οτιδήποτε για τη διευθέτηση με τη Μάλτα, ούτε για τη θέση του Προεδρου Χριστόφια.
Ο Αμερικανός πρέσβης όμως δεν άφησε το πράγμα ως εκεί αντίθετα είχε επικοινωνία και με άλλους πρέσβεις. Πρωταρχικός, στόχος των Αμερικανών και των Ευρωπαίων όπως προκύπτουν από τα τηλεγραφήματα στο Λευκό Οίκο, ήταν τα πυρομαχικά να μην επανεξαχθούν στο Ιράν.
Μετά την πρώτη συνομιλία που είχε με τον κ. Παντελίδη ο Ουρμπαν-τσικ, τηλεφώνησε στο Βρετανό Ύπατο Αρμοστή Πίτερ Μίλετ. Ο Μίλετ, του είπε ότι οι Κύπριοι δεν είχαν εγείρει την επιλογή της Μάλτας σε προηγουμενες συνομιλίες, αλλά υπέδειξε ο Βρετανός ότι θα άξιζε τον κόπο η διερέυνηση της επιλογής.
Όσον αφορά τη θέση της Γαλλίας, σύμφωνα πάντα με την αμερικανική εκδοχή, την ίδια μέρα ο Αμερικανός πρέσβης συναντήθηκε με το Γάλλο Πρέσβη. Ο Νικολά Γκαλί, αναφέρθηκε στις πιέσεις που δεχόταν η Κυπριακή Δημοκρατία από την ΕΕ. Ισχυρίστηκε, όμως, ότι είχε προτείνει να γίνει κοινό διάβημα των Γάλλων, των Γερμανών και της τσεχικής, τότε, προεδρίας προς τη Λευκωσία. Ο Αμερικανός πρέσβης του συνέστησε το διάβημα να απευθύνεται προσωπικά στο Πρόεδρο Χριστόφια.
Ενδιαφέρουσα είναι και η στιχομυθία μεταξύ του Αμερικανού και του Γάλλου πρέσβη. Ο Αμερικανός είπε ότι η Ουάσιγκτον θα πρόσφερε ότι κρινόταν αναγκαίο για να διασφαλίσει ότι το φορτίο δεν θα έφτανε ποτέ στη Συρία. Και η απάντηση του Γάλλου πρέσβη ήταν ότι η αμερικανική προσφορά, αφαιρεί το κυπριακό επιχείρημα ότι η Λευκωσία δεν έχει την τεχνική υποδομή για να χειριστεί το φορτίο.
Πώς απαντά η κυβέρνηση
Η κυβέρνηση απορρίπτει τις κατηγορίες οτι δέχθηκε προτάσεις απο ξενες χωρες για παραλαβή και περαιτέρω διαχείριση του φονικού φορτιου και τις αγνόησε. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπέδειξε οτι θεση της κυβερνησης ηταν παντοτε η μεταφορα του υλικού σε άλλη χώρα, σε συνεννόηση με το ΣΑ
Μαλιστα, ανέφερε ότι η κυβέρνηση εισηγήθηκε σε δύο περιπτώσεις τη μεταφορά των εμπορευματοκιβωτίων εκτός Κύπρου, όπως στην περίπτωση για να παραληφθεί απο την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στο Λιβανού (UNIFIL) κάτι που απορρίφθηκε από τα ΗΕ. Η Λευκωσία υπέβαλε αίτημα τότε για μεταφορά του φονικού φορτίου στη Μάλτα χωρίς όμως να λάβει καμία απάντηση από το Σ.Α.
Η Γερμανία σύμφωνα με τον εκπρόσωπο ήταν η μόνη χώρα που υπέβαλε συγκεκριμένη πρόταση στην κυβέρνηση για διαχείριση του υλικού, οπότε η Λευκωσία ζήτησε τη σύμφωνη γνώμη του ΣΑ, χωρίς όμως και πάλι να λάβει καμία απάντηση. Η Λευκωσία φαίνεται να βολιδοσκοπήθηκε και από τη γαλλική κυβέρνηση η οποία ωστόσο δεν υπέβαλε συγκεκριμένη πρόταση.
Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε και τις κατηγορίες ότι ο πρόεδρος γνώριζε για την επικινδυνότητα του φορτίου, τονίζοντας ότι το προεδρικό δεν ήταν ενήμερο για τον τρόπο που εξελίχθηκε το θέμα και σε καμία περίπτωση ο πρόεδρος έδωσε εντολή για μεταφορά του φορτίου στο συγκεκριμένο χώρο.
SigmaLive
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.