Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Δάνειο 71 δισ. ευρώ, rollover και επιτόκιο 3,5% συμφώνησαν Μέρκελ - Σαρκοζί

Δάνειο 71 δισ. ευρώ, rollover και επιτόκιο 3,5% συμφώνησαν Μέρκελ - Σαρκοζί
 "Ναι" και από Τρισέ. Στις 14:00 μμ η Σύνοδος Κορυφής (ώρα Ελλάδος). Αργότερα οι λεπτομέρειες, λέει ο Γιούνκερ. 
Στα 71 δισ. ευρώ αναμένεται να ανέλθει το νέο δάνειο της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι Financial Times ως προς το σχέδιο που συμφώνησαν η Γερμανίδα καγκελάριος, κυρία Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος, κ. Νικολά Σαρκοζί για τη διάσωση της Ελλάδας στη μαραθώνια σύσκεψή τους στο Βερολίνο, στην οποία σημειωτέον συμμετείχε εκτάκτως και ο επικεφαλής της ΕΚΤ, κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Oι Financial Times επισημαίνουν ότι στο πακέτο θα προβλέπονται έσοδα έως και 50 δισ. ευρώ από την επιβολή τραπεζικού φόρου, ωστόσο πηγές από την ΕΕ διαψεύδουν τη σχετική πληροφορία. Όπως αναφέρουν, ο τραπεζικός φόρος δεν θα αποτελεί μέρος της συμφωνίας για το δεύτερο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας. «Μπορείτε να υποθέσετε ότι δεν θα υπάρξει τραπεζικός φόρος», δήλωσε πηγή στο Reuters, προσθέτοντας ότι με τη θέση αυτή συμφωνεί και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ. Αλλη πηγή που επίσης συμμετείχε στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις για τη σημερινή σύνοδο κορυφής δήλωσε ότι απορρίφθηκε η πρόταση για τραπεζικό φόρο.

Παράλληλα, θα υπάρξει roll over των ελληνικών ομολόγων που λήγουν μέσα στην επόμενη 8ετία, με την μετακύλιση να παρατείνεται μέχρι και τα 30 έτη, ενώ οι πληροφορίες των FT κάνουν λόγο και για επαναγορά του ελληνικού χρέους κατά 20% μάλλον από τον EFSF. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, θα υπάρξει και μείωση του επιτοκίου στο 3,5%.

Σημειώνεται ότι η Γερμανία εμμένει στη θέση της για την εμπλοκή των πιστωτών στη νέα οικονομική βοήθεια προς τη χώρα, πρόταση για την οποία ο κ. Τρισέ έχει προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση που οδηγήσει σε «πιστωτικό γεγονός», θα σταματήσει την άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες, ενώ και οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης Fiτch και S&P έχουν προειδοποιήσει ότι η μετακύλιση του ελληνικού χρέους θα θεωρηθεί ως "ελεγχόμενη χρεοκοπία".  Ωστόσο, οι νεότερες πληροφορίες θέλουν και τον επικεφαλής της ΕΚΤ να συμφωνεί στη συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο ελληνικό δάνειο και να δίνει το "πράσινο φως" στο γαλλογερμανικό σχέδιο.

"Οφείλουμε οπωσδήποτε να βρούμε μία λύση για να σταματήσουμε την διεθνή κερδοσκοπία και να σταθεροποιήσουμε τη ζώνη του ευρώ...Εάν διαλυθεί θα είναι καταστροφή", είχε προειδοποιήσει από τη Μαδρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ.

Στο μεταξύ, ότι οι λεπτομέρειες για τη συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών ως προς το δάνειο της Ελλάδας θα γίνουν γνωστές μέσα στην ημέρα, διευκρίνισε ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. "Χρειαζόμαστε μία συνολική λύση για την Ελλάδα", τόνισε ο ίδιος.

Σημειώνεται ότι, 'επειτα από εβδομάδες αναταραχής, οι αγορές περιμένουν σήμερα συγκεκριμένα αποτελέσματα. Στην αντίθετη περίπτωση θα στραφούν εναντίον χωρών που θεωρούνται ευάλωτες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και το Βέλγιο.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρίσκεται η απόφαση για το δεύτερο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα που θα αποτρέψει μία χρεοκοπία.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο πρωθυπουργός, κ. Γιώργος Παπανδρέου είχε συνάντηση, χθες, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές ο πρωθυπουργός εξέθεσε τις ελληνικές θέσεις στον πρόεδρο της Επιτροπής, υπογραμμίζοντας την ιδιαίτερη σημασία που έχει για την Ελλάδα η βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους, η ρευστότητα των τραπεζών και η σταδιακή μείωση του άχθους για τους πολίτες.

Σημειώνεται αυτή την ώρα, ο πρωθυπουργός συναντάται με τη Γερμανίδα καγκελάριο, κυρία Άγγελα Μέρκελ. 



http://www.reporter.gr/
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs