Πάση θυσία θέλουν να αποφύγουν μία πτώχευση α λά «Lehman Brothers» σε ευρωπαϊκό έδαφος και να διαφυλάξουν την οικονομική σταθερότητα του ευρώ και την εύθραυστη, ακόμα, οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη. Ομως, η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει χάσει την εμπιστοσύνη των δανειστών της. Η διεθνής αξιοπιστία της χώρας έχει διασυρθεί. Στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες είναι ανύπαρκτη. Και συνεχίζουν να ζητούν εκβιαστικά την πολιτική συναίνεση -που τη βάφτισαν εθνική συναίνεση- στην Ελλάδα. Προφανώς, ούτε η «νέα» κυβέρνηση τους πείθει.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπέι, μετά τη χθεσινή συνάντησή του, που διήρκεσε εβδομήντα λεπτά, με τον Ελληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου δήλωσε πως «το πακέτο των μέτρων που συμφωνήθηκε από την κυβέρνηση και την τρόικα για τη δημοσιονομική προσαρμογή, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να υποστηριχθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της περιβόητης 5ης δόσης στα μέσα Ιουλίου». «Εργαζόμαστε για μια μεσοπρόθεσμη στρατηγική, περιλαμβανομένης της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, στο πνεύμα των όσων συμφωνήθηκαν στο Eurogroup», συμπλήρωσε ο κ. Βαν Ρομπέι και κατέληξε: «Δεδομένης της διάρκειας, του μεγέθους και της φύσης των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, η εθνική συναίνεση είναι προϋπόθεση για την επιτυχία».
Είχε προηγηθεί το ανακοινωθέν των χωρών-μελών της Ευρωζώνης -δηλαδή του Eurogroup- στο οποίο συμμετείχε ο κ. Βενιζέλος. «Λαμβάνοντας υπόψη τη διάρκεια, το εύρος και τη φύση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, η εθνική ενότητα είναι προαπαιτούμενο για την επιτυχία», υπογραμμίζεται στο ανακοινωθέν. Μάλιστα, για πρώτη φορά οι υπουργοί Oικονομικών της Ευρωζώνης κάλεσαν όλα τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα να υποστηρίξουν τους βασικούς στόχους του Προγράμματος και τα καθοριστικά μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί η αυστηρή και ταχεία εφαρμογή του. Προφανώς, δεν τους αρκούσαν οι πολιτικές διαβεβαιώσεις του Ελληνα υπουργού.
Και αποφασίστηκε νέα έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup στις 3 Ιουλίου, με στόχο την οριστικοποίηση του νέου πακέτου οικονομικής βοήθειας -δηλαδή του Μνημονίου Νο 2- προς την Ελλάδα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ σε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών. Βεβαίως, υπό την προϋπόθεση ότι μέχρι εκείνη την ημερομηνία, το ελληνικό Κοινοβούλιο θα έχει υιοθετήσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ακόμα ότι μέχρι τις 3 Ιουλίου θα αποφασιστούν οι βασικές γραμμές του νέου πακέτου στήριξης για την Ελλάδα και μέχρι τα μέσα του 2013 θα τεθεί σε ισχύ ο ESM, δηλαδή ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης για την Ευρωζώνη, έπειτα από τη συμφωνία για τη λειτουργία του μηχανισμού στην οποία κατέληξαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί τη Δευτέρα.
«Συμφωνήσαμε για τη συνθήκη μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωζώνης που ιδρύει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, συμπληρώνοντας πως η συμφωνία αυτή αποδεικνύει την αποφασιστικότητα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να διαφυλάξουν τη σταθερότητα της Ευρωζώνης. Ο ESM θα αντικαταστήσει ουσιαστικά τον προσωρινό μηχανισμό διάσωσης ESFS και, αν και πρόκειται για μηχανισμό της Ζώνης του Ευρώ, προβλέπεται και συμμετοχή χωρών εκτός της Ευρωζώνης στον νέο μηχανισμό, όπως διευκρίνισε ο Γιουνκέρ.
Η δομή του ESM, ο οποίος θα «μπει στο παιχνίδι» την εποχή που οι διασωθείσες Ιρλανδία και Πορτογαλία θα πρέπει να επιστρέψουν στις αγορές για να αντλήσουν χρηματοδότηση, συμφωνήθηκε με ορισμένες αλλαγές από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Η σημαντικότερη από αυτές είναι πως ο ESM δεν θα έχει πλέον καθεστώς «προτιμώμενου πιστωτή» για χώρες που έχουν ήδη δεχθεί στήριξη: Αυτό σημαίνει πως τα τυχόν δάνεια που θα χορηγεί δεν αποπληρώνονται κατά προτεραιότητα, πριν δηλαδή από τους ιδιώτες πιστωτές. Η ρήτρα «προτιμώμενου πιστωτή» για τον ESM είχε δεχθεί επικρίσεις, καθώς ορισμένοι υποστήριζαν ότι θα αποθάρρυνε τους επενδυτές από αγορά ομολόγων χωρών που βγαίνουν από προγράμματα στήριξης, υπό τον φόβο ότι θα ήταν οι τελευταίοι που θα εισέπρατταν τα χρήματά τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.