Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Η συνάντηση Παπανδρέου – Σημίτη στον Αστέρα Βουλιαγμένης, η Άννα και οι άλλοι...


Του Δημήτρη Μπεκιάρη
Η Κυριακή 12 Ιουνίου, ήταν μία ήσυχη ημέρα στην Αττική. Εξάλλου μεγάλο τμήμα των κατοίκων της πρωτεύουσας βρισκόταν εκτός λεκανοπεδίου, για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος ή είχε μετακινηθεί στις κοντινές παραλίες. Η ημέρα προσφερόταν για σοβαρές συναντήσεις μακριά από αδιάκριτα βλέμματα. Κάποιοι στην Αθήνα ήδη σχεδίαζαν τις επόμενες κινήσεις τους, αφού η εβδομάδα που ακολουθούσε αναμενόταν «θερμή» για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και για την πολιτική κατάσταση.
Το απόγευμα της Κυριακής, δύο άνδρες, ο ένας νυν πρωθυπουργός, ο άλλως πρώην πέρασαν το κατώφλι του «Αστέρα Βουλιαγμένης». Ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Κώστας Σημίτης έφτασαν στο γνωστό ξενοδοχείο ώστε να συζητήσουν σε ήσυχο και προστατευμένο περιβάλλον για τις εξελίξεις των επόμενων ημερών. Όπως, όλα δείχνουν , πριν από τις πολιτική κρίση της Τετάρτης και της Πέμπτης, πολλά είχαν προαποφασιστεί. Εξάλλου ο νέος υπουργός Επικρατείας της κυβέρνησης Παπανδρέου και κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος δήλωνε το πρωί της Παρασκευής στο Mega ότι γνώριζε μέρες πριν για την υπουργοποίησή του. Η δήλωση αυτή αποκαλύπτει ότι ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου είχε αποφασίσει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, τουλάχιστον για να επιτύχει προσωρινή αποσυμπίεση. Άλλωστε δεν είναι λίγοι εκείνοι, οι οποίοι αναφερόμενοι στο νέο κυβερνητικό σχήμα, η σύνθεση του οποίου ανακοινώθηκε το πρωί της Παρασκευής, ισχυρίζονται ότι αποτελεί κυβέρνηση «μεσοπρόθεσμης πνοής», υπό την έννοια ότι ο Γιώργος Παπανδρέου, με την τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλο στη θέση του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος πραγματοποιεί ήδη τοποθετήσεις για «δικαιότερη λιτότητα», κερδίζει τον απαραίτητο χρόνο.
Η συνάντηση Παπανδρέου – Σημίτη, στον «Αστέρα Βουλιαγμένης», την οποία αποκαλύπτει σήμερα το newscode.gr υπήρξε καθοριστική για τις εξελίξεις, οι οποίες ακολούθησαν. Στην παρέα το ίδιο απόγευμα και αφού οι κ.κ. Παπανδρέου και Σημίτης συζήτησαν όσα έπρεπε οι δυό τους προστέθηκαν τέσσερα ακόμη πρόσωπα «κλειδιά»: Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της καναδικής TD Bank Financial Group Edmund Clark και ένας ισχυρός οικονομικός παράγοντας από το εξωτερικό.

Το «μενού»
Οι κ.κ. Παπανδρέου και Σημίτης έφτασαν πρώτοι στον «Αστέρα Βουλιαγμένης». Ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε από τον πρώην πρωθυπουργό να πείσει τον Λουκά Παπαδήμο να δεχτεί την θέση του υπουργού Οικονομικών σε έναν επικείμενο ριζικό ανασχηματισμό, αντικειμενικός σκοπός του οποίου θα ήταν η έξοδος από την κρίση. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι ο ανασχηματισμός ήταν προαποφασισμένος και θα γινόταν πολύ σύντομα, αλλά πριν την Παρασκευή ελάχιστοι πίστευαν ότι τελικά το νέο κυβερνητικό σχήμα θα ήταν ακόμη πιο «πολιτικό» και λιγότερο "τεχνοκρατικό" από το προηγούμενο. Ο Κώστας Σημίτης είπε στον Γιώργο Παπανδρέου, ότι ο Λουκάς Παπαδήμος θα δεχόταν την πρόταση να συμμετάσχει στην κυβέρνηση μόνο σε ένα ενδεχόμενο συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ ή συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας και αυτό διότι αντιλαμβανόταν ότι πολύ δύσκολα η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε μόνη της να σηκώσει το βάρος των εξελίξεων. Τουλάχιστον μέχρι το ξέσπασμα της πολιτικής κρίσης της Τετάρτης και της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός ήταν προσανατολισμένος στο να προχωρήσει σε ανασχηματισμό με τη συμμετοχή εξωκοινοβουλευτικών προσωπικοτήτων ή άλλως «τεχνοκρατών». Αυτό ήταν το πρώτο το πλάνο.
Λίγο αργότερα, στον «Αστέρα Βουλιαγμένης» έφτασαν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου με τον Edmund Clark, ο οποίος διατηρεί πολύ καλές σχέσεις τόσο με τον πρώην «Τσάρο» της ελληνικής οικονομίας, όσο και με τον αναπληρωτή, πλέον, υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη, αλλά και ο πολύ ισχυρός ξένος οικονομικός παράγοντας. Για την ιστορία τα ονόματα των Edmund Clark και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου συμπεριλήφθηκαν στην λίστα της συνάντησης της λέσχης Bilderberg, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 9 έως στις 12 Ιουνίου του 2011 στον St. Moritz της Ελβετίας. Βέβαια τελικά το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου συμμετείχε στη συνάντηση της Bilderberg, παρά το γεγονός ότι ήταν προσκεκλημένος.
Η συζήτηση εισήλθε σε άλλο επίπεδο και στο επίκεντρο βρέθηκε το ενδεχόμενο των σφοδρών λαϊκών αντιδράσεων, αλλά και του ενδεχομένου μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ να μην ψηφίσουν το μεσοπρόθεσμο. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο Edmund Clark και ο ισχυρός οικονομικός παράγοντας, πρότειναν ως εναλλακτική λύση την πρόκληση «πολιτικής κρίσης», επισημαίνοντας ότι αν δεν περάσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και η αποκρατικοποιήσεις, τότε η Ελλάδα πραγματικά θα σοβαρό πρόβλημα. Στόχος της πολιτικής κρίσης, όπως τελικά έγινε, ήταν να συσπειρωθεί τελικά η κοινοβουλευτική ομάδα και να μην υπάρξουν τελικά ανεξαρτητοποιήσεις, παρά μόνο παραιτήσεις.
Ο ρόλος της Άννας
Τελευταία στην παρέα του «Αστέρα Βουλιαγμένης» προστέθηκε η υπουργός Παιδείας κα Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία φάνηκε να είναι διατεθειμένη να «βάλει πλάτη». «Πρέπει να προστατεύσουμε την κυβέρνηση» φέρεται να δήλωσε. Πράγματι, ο ρόλος της κας Διαμαντοπούλου στο παρασκήνιο υπήρξε εξαιρετικά σημαντικός τις ημέρες της πολιτικής κρίσης, η οποία εκδηλώθηκε την Τετάρτη, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού κου Γιώργου Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο, αλλά και την Πέμπτη εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ.
Στο πλαίσιο της πολιτικής κρίσης, η οποία εκδηλώθηκε η κα Διαμαντοπούλου ανέλαβε δράση ξεκινώντας σειρά τηλεφωνικών επαφών με υπουργούς και βουλευτές, δεδομένης και της πληροφόρησης ότι εκτός από τις παραιτήσεις Φλωρίδη και Νασιώκα, άλλοι πέντε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ήταν έτοιμοι κι εκείνοι να υποβάλλουν την παραίτησή τους. Πρόκειται για τους: Κώστα Σπηλιώπουλο, τον οποίο στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επέλεξε για τη θέση του υφυπουργού Άμυνας, για τον Μιχάλη Κατρίνη, τον Νίκο Σαλαγιάννη, τον Δημήτρη Λιντζέρη και τη Σούλα Μερεντίτη.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το μεσημέρι της Πέμπτης άρχισε να τίθεται ζήτημα «αποστασίας», ενώ κάποιοι κύκλοι επιχείρησαν να «δείξουν» ως υποκινητή της ομάδας αμφισβήτησης τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Ωστόσο μηχανισμοί εντός ΠΑΣΟΚ, αλλά συγκεκριμένα συμφέροντα τα οποία παραδοσιακά στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο διασυνδέονται με τον πρώην πρωθυπουργό τελικά συγκράτησαν με σχετικά αποτελεσματικό τρόπο την ανάπτυξη αυτής της σεναριολογίας.

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs