Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση από τη Μεταπολίτευση: Λαοθάλασσα «πλημμύρισε» το Σύνταγμα - Aκόμα περισσότεροι αναμένονται στην ψήφιση του "Μεσοπρόθεσμου"


«Μ’ αεροπλάνα και βαπόρια και με τους φίλους τους παλιούς…» όπως τραγουδούσε η αείμνηστη Σωτηρία Μπέλλου, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στην πλατεία Συντάγματος, ανταποκρινόμενοι στο πανευρωπαϊκό κάλεσμα των Αγανακτισμένων. Ήταν η ογκωδέστερη ειρηνική διαμαρτυρία από την εποχή της Μεταπολίτευσης, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι, στην καθιερωμένη πια συνέλευση, μπροστά ακριβώς από το κτίριο του Κοινοβουλίου, συμμετείχαν περισσότερα από 7.000 άτομα, σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ. Η συγκλονιστική αυτή εικόνα, μάλιστα, πέρναγε μέσω Skype σε γιγαντοοθόνη που είχε στηθεί στην Πουέρτα ντελ Σολ της Μαδρίτης, εκεί όπου οι Ισπανοί Αγανακτισμένοι (Indignados) είχαν το δικό τους καθιερωμένο «ραντεβού».
Περί τις 10 το βράδυ, οι δρόμοι στις περιοχές γύρω από το Σύνταγμα ήταν απροσπέλαστοι και οι διαδηλωτές έφταναν μέχρι το Κολωνάκι, την Πατησίων, την Κλαυθμώνος, κατακλύζοντας, φυσικά, την Αμαλίας και τη Φιλελλήνων. «Ελλάς, Ελλάς» ήταν το σύνθημα που δονούσε την ατμόσφαιρα, ενώ χιλιάδες λέιζερ αντανακλούσαν το φως τους στο κτίριο του Κοινοβουλίου. Το συγκεντρωμένο πλήθος ενώθηκε σε μια φωνή διαμαρτυρίας ενάντια στα μέτρα λιτότητας που προβλέπει το Μνημόνιο, ενώ σημαίες κυρίως ελληνικές, αλλά και πορτογαλικές, ισπανικές, ιρλανδικές, της Αιγύπτου, της Τυνησίας και της Υεμένης κυμάτιζαν στα χέρια των Αγανακτισμένων έξω από το ερμητικά κλειστό κτίριο της Βουλής.
«Είμαι χρεωμένος 40.000 ευρώ. Γιατί;» έγραφε το κρεμασμένο στο στήθος πανό ενός πιτσιρικά, που συνοδευόταν από τους γονείς του στην ειρηνική συγκέντρωση της πλατείας Συντάγματος. Η ελληνική σημαία ήταν δεμένη στο αναπηρικό καροτσάκι ενός άλλου, Αγανακτισμένου πολίτη. «Είμαι ανάπηρος στα πόδια, όχι στο μυαλό» έλεγε ο ίδιος χαρακτηριστικά.
Το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη περιβαλλόταν για πρώτη φορά από προστατευτικά κιγκλιδώματα και οι δρόμοι πέριξ της πλατείας είχαν κλείσει, ενώ εντονότερη από ποτέ ήταν και η αστυνομική παρουσία.
Με αμείωτο πάθος, ανεμίζοντας ελληνικές σημαίες, σφυρίζοντας και φωνάζοντας συνθήματα, όπως: «Δεν υπάρχουν αρχηγοί, είμαστε όλοι μαζί», χιλιάδες Αγανακτισμένοι σκόπευαν να παραμείνουν όλο το βράδυ μπροστά από το Κοινοβούλιο και στην κατάμεστη πλατεία Συντάγματος, παρατείνοντας έτσι και σε χρόνο την ογκωδέστατη ειρηνική διαμαρτυρία. «Ευρωπαίοι ξυπνήσαμε. Εσείς;» έγραφε ένα από τα πανό που είχαν αναρτήσει οι διαδηλωτές. Χαρακτηριστικό της ολονύχτιας διαμαρτυρίας ήταν η δυναμική παρουσία της νεολαίας, η οποία δηλώνει άκρως απογοητευμένη από το υπάρχον πολιτικό σύστημα τόσο σε εγχώριο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Διαδηλώσεις, άλλες μεγαλύτερες και άλλες μικρότερες, όλες όμως με παλμό και πάθος, σημειώθηκαν και σε πολλές άλλες ελληνικές πόλεις. Ξεχώρισε, φυσικά, αυτή της Θεσσαλονίκης, ενώ εκατοντάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους σε Τρίπολη, Καλαμάτα, Κόρινθο, Άργος, Πάτρα, Λαμία και Ηράκλειο.

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs