Φαινομενική είναι η ηρεμία που επέφερε ο ανασχηματισμός στην κυβέρνηση, καθώς το καζάνι συνεχίζει να βράζει και απλώς οι διεργασίες και οι εκρήξεις πήραν παράταση.
Η κοινωνία άλλωστε μένει αδιάφορη απέναντι στις τεχνητές ανάσες που προσπαθεί να εξασφαλίσει ο κ. Παπανδρέου για να κερδίσει χρόνο. Οι «Αγανακτισμένοι» ξαναβρέθηκαν κατά χιλιάδες χθες στο Σύνταγμα να διαδηλώνουν κατά του Μεσοπρόθεσμου, ενώ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Κάπα Research, το 47,5% των πολιτών (δηλαδή σχεδόν ένας στους δύο) ζητεί την καταψήφισή του και την άμεση προσφυγή στις κάλπες.
Με το εσωκομματικό ξαναμοίρασμα της τράπουλας και την εκχώρηση μεγάλου μεριδίου της εξουσίας στον κ. Βενιζέλο, ο κ. Παπανδρέου το μόνο που επί της ουσίας πέτυχε -όπως σημειώνουν εύστοχα έμπειρα στελέχη- είναι να κάνει τις... καλοκαιρινές διακοπές του πριν έρθει η στιγμή της ολοκληρωτικής κατάρρευσής του. Ακόμη και η προαναγγελία δημοψηφίσματος για το φθινόπωρο θεωρείται μια προσπάθεια αντιπερισπασμού για να αποφύγει τις εκλογές, που φαίνεται να «έρχονται» πάντως με μεγάλη ταχύτητα.
Γι' αυτό, και παρά όσα λέγονται, ο κ. Παπανδρέου με τον ανασχηματισμό θέλησε στην πραγματικότητα να προστατεύσει τους «κηπουρούς» του από τα χειρότερα. Εστειλε στην ασφάλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Δ. Δρούτσα, στη σιγουριά του υπουργείου Περιβάλλοντος με τα φιλέτα της Ενέργειας στις αρμοδιότητές του τον Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ, μπορεί από πλευράς πρωτοκόλλου να υποβάθμισε τον Γ. Ραγκούση, του έδωσε όμως την ισχύ που παρέχουν οι αρμοδιότητες επί των δημοσίων έργων στο υπουργείο Υποδομών.
Από την άλλη πλευρά, η αναρρίχηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στη θέση του αντιπροέδρου δημιουργεί ισορροπίες τρόμου στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Η εξέλιξη αυτή προκαλεί την καχυποψία των «παπανδρεϊκών», που βλέπουν στο πρόσωπο τού εκ φύσεως «επεκτατικού» κ. Βενιζέλου τη φιλοδοξία εδραίωσής του σε κράτος και κόμμα, εν όψει μάλιστα της «επόμενης ημέρας» στο ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα δημιουργεί όμως εκνευρισμό και στην πτέρυγα όσων «βενιζελικών» δεν φέρθηκαν τυχοδιωκτικά -όπως καταλογίζουν σε νέους υπουργούς που έκαναν «κωλοτούμπες»- και έμειναν εκτός κυβέρνησης, νιώθοντας προδομένοι τόσο από τον κ. Παπανδρέου όσο και από τον νέο αντιπρόεδρο.
Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος, άλλωστε, δέχεται έντονα πυρά από (πρώην) πολιτικούς του φίλους ότι πρόσφερε σωσίβιο στον κ. Παπανδρέου σκεπτόμενος μόνο τον εαυτό του. Η απάντηση των υποστηρικτών του είναι ότι έτσι όπως διαμορφώθηκαν τα πράγματα δεν είχε άλλη επιλογή εκτός από την πλήρη ρήξη, σε συνθήκες εθνικής κρίσης, με τον κ. Παπανδρέου.
Σε ρυθμούς προετοιμασίας της «επόμενης ημέρας» μπαίνουν τώρα πάντως και τα άλλα κορυφαία στελέχη (Χρυσοχοΐδης, Διαμαντοπούλου, κ.ά.) που δεν θέλουν να δουν πάλι τον κ. Βενιζέλο να τους υποσκελίζει. Τα ίδια στελέχη θεωρούν άλλωστε ότι «ξεχρέωσαν» στον κ. Παπανδρέου με τη στήριξη που του προσέφεραν στην κρίση της περασμένης εβδομάδας. Εχει σημασία επίσης η αναβάθμιση σε πρώτο τη τάξει υπουργό του Δημ. Ρέππα, ο οποίος ενισχύεται εν όψει της μάχης για τη διαδοχή και θεωρείται ότι μπορεί να αποτελέσει τον νέο «εσωκομματικό αντίπαλο» του κ. Βενιζέλου.
Φοίβος Κλαυδιανός
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.