«Το μεγάλο ξεπούλημα – οι ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας προκαλούν δυσκολίες», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της Frankfurter Allgemeine Zeitung (του Μίχαελ Μάρτενς) για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων στα πλαίσια του μνημονίου.
Το ρεπορτάζ αναφέρεται στην κρατική περιουσία και τις ΔΕΚΟ και σημειώνει: «Ενδέχεται να μπορεί η Αθήνα να βγει μόνη της από τον κυκεώνα του χρέους.Είναι σωστό ότι η δημόσια περιουσία πρέπει να πουληθεί. Όσον αφορά όμως τα τελευταία στοιχεία για την αξία της περιουσίας πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί κυρίως στους αριθμούς που αφορούν τα ακίνητα. Ακόμη και αν έχουν όντως αξία 300 δισεκατομμυρίων, αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου μπορεί να πουλήσει έστω και ένα μικρό μέρος από αυτά τα ακίνητα.»
Ο αρθρογράφος εξηγεί ότι η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) που διαχειρίζεται επισήμως τα ακίνητα του ελληνικού δημοσίου δεν ήταν μέχρι πρότινος εις θέσιν να δηλώσει επακριβώς ποια είναι η αξία τους και τώρα αναμένεται να το πράξει τον επόμενο μήνα.
Ταυτόχρονα στο ρεπορτάζ αμφισβητείται «εάν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου υπ’ αυτές τις συνθήκες μπορεί να τηρήσει την δήλωση που έκανε στις αρχές του χρόνου για να ηρεμήσει τα πνεύματα ότι ‘θα απαγορεύσει την πώληση των ακινήτων του δημοσίου δια νόμου’.
Εξάλλου ο Παπανδρέου και οι υπουργοί του δεν κάνουν ανοιχτά λόγο για πώληση ακινήτων του δημοσίου. Η ελληνική κυβέρνηση προτιμά το μοντέλο της αξιοποίησής τους και κυρίως εκείνο της μακροχρόνιας μίσθωσής τους, με συμβόλαια διάρκειας μέχρι 99 χρόνια. Έτσι στοχεύει να έχει έσοδα μέχρι το 2013 γύρω στα 15 δισεκατομμύρια ευρώ.»
«Ο υπ. Οικονομικών Παπακωνσταντίνου δεν αποκλείει πωλήσεις, αλλά με περιορισμούς, δεν πρόκειται να υπάρξουν ‘ιδιωτικοποιήσεις – εξπρές’. Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει ένα ‘ξεπούλημα’.»
Τέλος το ρεπορτάζ απαριθμεί ακόμη μία φορά τις δυσκολίες της ελληνικής κυβέρνησης για ιδιωτικοποιήσεις π.χ. της ΔΕΗ, όπου τα συνδικάτα απειλούν να βυθίσουν στο σκοτάδι τη χώρα.
dw-world.de
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.