Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

«Πόσο τελικά αργεί η στιγμή που οι Ελληνες πολίτες θα απαιτήσουν την πτώχευση της Ελλάδας;»



Η ελληνική κυβέρνηση είναι εντυπωσιακά … ανίκανη να βρει στήριξη για τα νεά, ακόμη πιο αυστηρά μέτρα που έχουν στόχο να ικανοποιήσουν το αρχικό σχέδιο της διάσωσης της από την ΕΕ και το ΔΝΤ, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, υπογραμμίζοντας πως ο θυμός των Ελλήνων πολιτών αυξάνεται καθώς βλέπουν την οικονομική κατάσταση της χώρας τους να επιδεινώνεται και την κυβέρνηση να αναγκάζεται να είναι πλέον είναι αντιμέτωπη με την μοναδική επιλογή της πώλησης των κρατικών assets, εάν θέλει να εκταμιεύσει την 5η δόση του δανείου.
Η ασυμφωνία ανάμεσα στους αξιωματούχους της Ευρώπης γύρω από το ποιό πρέπει να είναι το επόμενο βήμα για το ελληνικό ζήτημα, δείχνουν πως θα υπάρξει μεγάλη πολιτική αδράνεια και τελικά η αγορά θα σπρώξει την περιοχή στο δεύτερο κύμα της κρίσης, όμως αρκετοί αναλυτές τονίζουν πως ίσως και οι Ελληνες θα είναι αυτοί που τελικά θα απαιτήσουν την … πτώχευση της χώρας τους!
Σύμφωνα με τον CEO της Amplitude Capital, Karsten Schroeder, το πακέτο διάσωσης ήταν λάθος ευθύς εξαρχής. Ειλικρινά, σημειωένι, το πακέτο της ΕΕ και του ΔΝΤ ήταν ένα πακέτο διάσωσης για εκείνες τις τράπεζες που είχαν έκθεση στο ελληνικό χρέος και όχι για την ίδια την Ελλάδα.
Αλλοι αναλυτές πιστεύουν πως τα νέα μέτρα που επιβάλλονται στην Ελλάδα για να μπορέσει να τα βγάλει πέρα, σε ότι αφορά την χρηματοδότηση, το 2012, θα βοηθήσουν ελάχιστα στην ουσία του ελληνικού προβλήματος.
Οπως τονίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Sarasin, Jan Amrit Poser, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, ακόμη και προχωρήσει στην ώρα του, δεν θα είναι αρκετό για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας.
Με τους Ελληνες αξιωματούχους να το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό, ο Poser πιστεύει πως η δύναμη της ΕΕ και του ΔΝΤ να επιβάλλει νέα μέτρα στην Αθήνα, μειώνεται σημαντικά. Οπως επισημαίνει, το Eurogroup αντιμετωπίζει ένα σκληρό δίλλημα. Δεν έχει τη δύναμη να απειλήσει την Ελλάδα γιατί εάν δεν της δώσει τη χρηματοδότηση που έχει συμφωνηθεί, θα υπάρξουν τραγικές συνέπειες για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Οπως τονίζει, εάν κάποιος χρωστάει στην τράπεζα 100 ευρώ, είναι δικό του πρόβλημα, αλλά εάν ομως χρωστάει 1 εκατ. ευρώ, τότε είναι πρόβλημα της τράπεζας. Και κάποια στιγμή η όλη αυτή κατάσταση θα «ξυπνήσει» τον ελληνικό λαό και τους Ελληνες πολιτικούς.
Οπως τονίζει ο Schroeder, η Ελλάδα και οι άλλες προβληματικές χώρες, όπως η Πορτογαλία, πρέπει να κοιτάξουν την επιλογή του default. Τα μέτρα λιτότητας σε συνδυασμό με το επίπεδο του χρέους αυτών των χωρών δεν είναι βιώσιμα. Χωρίς default δεν θα υπάρξει ποτέ ανάκαμψη σε αυτές τις χώρες.
Η απάντησή του ίδιου στην ελληνική κρίση είναι η εκπαίδευση και η επένδυση στην ανάπτυξη, αλλά και η έξοδος από το ευρώ. Οπως τονίζει, ως ύστατη λύση, η έξοδος από την Ευρωζώνη δεν μπορεί να αποκλεισθεί ως επιλογή.
Αντίθετα, σύμφωνα με τον Poser, η έξοδος από το ευρώ δεν αποτελεί επιλογή για την Ελλάδα και ο ίδιος δείχνει προς την οδό του re-profiling. Οπως σημειώνει νομικά προς το παρόν δεν μπορεί να υπάρξει έξοδος χώρας από την Ευρωζώνη και τεχνικά είναι εξαιρετικά δύσκολο κι έτσι δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή, και για οικονομικούς αλλά και πολτικούς λόγους.
Το re-profiling δεν μειώνει την ονομαστική αξία του ομολόγου, αλλά βοηθά στην καθυστέρηση της αποπληρωμής του. Ετσι οι ιδιώτες πιστωτές θα διατηρήσουν την έκθεση τους στην Ελλάδα κι έτσι θα μειωθούν οι πιέσεις στη χώρα και θα πάρει μία σημαντική ανάσα χρόνου για να αποπληρώσει τις απαιτήσεις της. Φυσικά, όπως σημειώνει, η Ευρωζώνη θα ελπίσει πως αυτή η επιλογή θα ηρεμήσει την κρίση.
Ομως, για τους Ελληνες που πληρώνουν το κόστος της λιτότητας δεν είναι λύση: η οικονομική ανάπτυξη είναι αρκετά αδύναμη και το κόστος αποπληρωμής του χρέους της χώρας είναι απίστευτα υψηλό. Οπως επισημαίνει ο Schroeder, κάποιοι υποστηρίζουν ότι τα default μπορεί να δημιουργήσουν αστάθεια στο χρηματοοικονομικό σύστημα, αλλά ποιός γνωρίζει εάν αυτό τελικά δεν αποτελεί τίποτε άλλο από μία χειραγωγημένη άποψη κάποιων ιδρυμάτων που έχουν «συμφέροντα».Αργά η γρήγορα, όπως προσθέτει, ίσως και η Ελλάδα να αναρωτηθεί το ίδιο.

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs