Τη διάσταση απόψεων των πολιτικών αρχηγών, όσον αφορά στην αντιμετώπιση της κρίσης, επιβεβαίωσε το συμβούλιο υπό τον Κάρολο Παπούλια, με τη συμμετοχή των Γ. Παπανδρέου, Αντ. Σαμαρά, Αλέκας Παπαρήγα, Γ. Καρατζαφέρη και Αλ. Τσίπρα. Η σύσκεψη, που κράτησε τρεις και πλέον ώρες, πραγματοποιήθηκε υπό τις πιέσεις που ασκεί η τρόικα, με το ΔΝΤ να μην αποκλείει το ενδεχόμενο να «παγώσει» το πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
Ο μοναδικός εκ των αρχηγών που έκανε δηλώσεις έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ήταν ο Γ. Καρατζαφέρης. "Η καρέκλα, δυστυχώς, κάποιων πάνω από την Ελλάδα. Οψόμεθα", είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ. "Δεν κατάλαβαν οι άνθρωποι ότι αν ο Ευρυβιάδης δεν τα είχε βρει με τον Θεμιστοκλή το 480 π.Χ. ούτε αυτούς θα έγραφε η ιστορία, ούτε την ημερομηνία", ανέφερε.
Από το γραφείο της στη Βουλή, η Αλέκα Παπαρήγα μίλησε για αδιέξοδο. Ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός δεν έθεσε θέμα πρόωρων εκλογών ή κυβέρνησης προσωπικοτήτων. Ωστόσο, η γ.γ. του ΚΚΕ δεν απέκλεισε κανένα ενδεχόμενο [περισσότερα, εδώ].
Ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσε ότι ο πρωθυπουργός δεν έθεσε ζήτημα εκλογών ή συμμετοχής τεχνοκρατών στην κυβέρνηση. Εκτίμησε και εκείνος ότι όλα είναι ανοιχτά. "H συναίνεση δεν εκβιάζεται", είπε [περισσότερα, εδώ].
Προστασία των ασθενέστερων ζήτησε ο Πρόεδρος
Σύμφωνα με πληροφορίες , υποδεχόμενος τους πολιτικούς αρχηγούς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε εθνική συνεννόηση για να μπορέσει η χώρα να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά την κρίση. Υπογράμμισε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή και θα προστατεύουν τους οικονομικά ασθενέστερους.
Πηγές της Προεδρίας τόνισαν ότι: "Το κλίμα στη συνάντηση ήταν πολύ καλό και υπήρξαν σημεία σύγκλισης", ενώ πρόσθεσαν ότι δεν ετέθη θέμα εκλογών ή δημοψηφίσματος.
Ο Κάρολος Παπούλιας είχε ήδη αναφέρει στον πρωθυπουργό ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι έδωσαν ό,τι είχαν να δώσουν.
Τον πρωθυπουργό συνόδευαν κατά την είσοδό του στο Μέγαρο οι υπουργοί Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου και Εξωτερικών, Δημ. Δρούτσας, οι οποίοι αφού ενημέρωσαν τους αρχηγούς των κομμάτων αποχώρησαν λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι.
Μετά την ολοκλήρωσή της, ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχαν κατ' ιδίαν συνάντηση.
Η δήλωση Σαμαρά*:
Έχουμε προτείνει ένα διαφορετικό σχέδιο από την αποδεδειγμένα λανθασμένη κυβερνητική συνταγή. Το οποίο στηρίζεται, όχι σε περισσότερους φόρους, αλλά σε λιγότερους. Για να δουλέψει η Οικονομία. Μόνο τότε θα αρχίσουν να παράγονται έσοδα για τους πολίτες, αλλά και για το κράτος. Μόνο τότε θα υπάρξει Ανάκαμψη και Ανάπτυξη. Πρόκειται για το Ζάππειο-ΙΙ, που το παρουσιάσαμε ολοκληρωμένο και κοστολογημένο πριν τρεις εβδομάδες…
Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι είναι πρόθυμος να ενσωματώσει στο κυβερνητικό Σχέδιο μέρος από τις προτάσεις του Σχεδίου μας, χωρίς, όμως, το πιο σημαντικό, που είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών.
Επισημάναμε ότι, χωρίς μείωση των φόρων, όλο το υπόλοιπο χάνει σε αποτελεσματικότητα και δεν πετυχαίνει την Επανεκκίνηση της Οικονομίας.
Προτείναμε την πιο ισχυρή βάση για συναίνεση: τη συναίνεση για επαναδιαπράγματευση των όρων του Μνημονίου. Με έμφαση το ξαναλέω: στη μείωση των φορολογικών συντελεστών και τα υπόλοιπα μέτρα τόνωσης της οικονομίας. Σε συνδυασμό πάντα με τη μείωση της σπατάλης και τις αποκρατικοποιήσεις.
Η κυβέρνηση, δυστυχώς, δεν έχει διάθεση για συναίνεση σε επαναδιαπραγμάτευση. Άλλωστε, δεν είχε διαπραγματευθεί το Μνημόνιο ούτε στην αρχή.
Ο κ. Παπανδρέου, μας είπε ότι συζητάει το φορολογικό, μόνον… αν πειστεί η Τρόικα! Του απάντησα ότι πρέπει να συμφωνήσουμε μεταξύ μας πρώτα. Κι ύστερα να πάμε να διαπραγματευθούμε με την Τρόικα!
Δεν ήταν, λοιπόν, η δική μας διαφωνία ως τώρα που οδήγησε σε πλήρες αδιέξοδο. Και, ασφαλώς, ακόμα κι αν εμείς συμφωνούσαμε από δω και στο εξής στην ίδια αποτυχημένη συνταγή, δεν θα άλλαζε τίποτε.
Μετά από μια εβδομάδα καλλιεργούμενης στρατηγικής φόβου, ο Πρωθυπουργός ζήτησε σύνοδο πολιτικών αρχηγών, χωρίς να υπάρχει κανένα καινούργιο στοιχείο και ουσιαστικά χωρίς περιεχόμενο.
Γιατί το μόνο που αξίζει να συζητήσουμε πια είναι πως θα επαναδιαπραγματευθούμε τους όρους του Μνημονίου.
Δεν προσυπογράφουμε μια πολιτική που ισοπεδώνει την Οικονομία και διαλύει την Κοινωνία.
Δεν προσυπογράφουμε μια Πολιτική που αποκλίνει όλο και περισσότερο από τους στόχους που θέτει.
Δεν δεχόμαστε εκβιασμούς που ακυρώνουν το νόημα και το περιεχόμενο της Δημοκρατίας μας.
Τι αξία θα είχε να συμφωνούσαμε εμείς με κάτι που διαλύει την Ελληνική Οικονομία;
Διέξοδος για την Ελλάδα υπάρχει: Η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, για να
αναπνεύσει η Ελληνική Οικονομία και να βγούμε από την κρίση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.