Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Οι προκλήσεις στο Αιγαίο, οι τουρκικές εκλογές, οι «Πασάδες» και η κυριαρχία των ισλαμιστών


Του Δημήτρη Μπεκιάρη
Στην ένταση την οποία έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και στο μιλιταριστικό κατεστημένο της Άγκυρας ενόψει τον εκλογών στην Τουρκία, αποδίδουν διπλωματικές πηγές την αύξηση της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας έναντι της Ελλάδας.
Μία σειρά από γεγονότα και προκλητικές ενέργειες σε βάρος της Ελλάδας, είτε στο Αιγαίο, είτε στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Ωστόσο άλλοι κύκλοι επισημαίνουν ότι οι τουρκικές προκλήσεις έναντι της Ελλάδας ή ακόμη και τα σενάρια για «θερμό καλοκαίρι» το οποίο έρχεται, εντάσσονται στην συγκροτημένη από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, στρατηγική που έχει ως αντικειμενικό σκοπό την σταθεροποίηση των τουρκικών συμφερόντων στο Αιγαίο.
Προκλήσεις
Τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά οι παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου και του FIR Αθηνών από τουρκικά μαχητικά, ενώ η Άγκυρα εντείνοντας την προκλητικότητά απάντησε άμεσα στην έκδοση της ελληνικής αγγελίας Α0907/2011, η οποία αφορά στην άσκηση Έρευνας και Διάσωσης «Ιωνάς», η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιουνίου στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Ρόδο και στο Καστελόριζο, εκδίδοντας την αγγελία Α1743/2011, σύμφωνα με την οποία κατέστησε δηλωτική προς την ελληνική πλευρά ότι η περιοχή στην οποία σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί η άσκηση «Ιωνάς» ανήκει στην δική της αρμοδιότητα.
Η Τουρκία, τώρα, σε συνέχεια της ευρείας κλίμακας αεροναυτικής άσκησης «Ντενίζ Γκορντού», ήδη διεξάγει μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις της στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Ρόδο και στο Καστελόριζο.
Επίσης τις προηγούμενες ημέρες στελέχη του Τουρκικού Δημοκρατικού Κόμματος (DP), μεταξύ των οποίων και ένας απόστρατος αξιωματικός και υποψήφιος βουλευτής στις τουρκικές εκλογές, επιχείρησαν να αποβιβαστούν στο Αγαθονήσι.
Mάλιστα το περιστατικό συνέβη μία εβδομάδα μετά την δήλωση του επικεφαλής του τουρκικού Δημοκρατικού Κόμματος Νamik Kemal Zeybek ότι τόσο το Φαρμακονήσι, όσο και το Αγαθνονήσι «βρίσκονται κάτω από καθεστώς ελληνικής κατοχής». Εκτός αυτών, όμως, την ανησυχία στην Αθήνα για την ένταση στα σύνορα με την Τουρκία, ενίσχυσε το συμβάν με τους δουλεμπόρους στον Έβρο, οι οποίοι άνοιξαν πυρ εναντίον τεσσάρων Ελλήνων συνοριοφυλάκων, αλλά και δύο γερμανών της FRONTEX.
Σύμφωνα με πληροφορίες μετά το επεισόδιο υπήρξε κινητικότητα τουρκικών, αλλά και ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με την Τουρκία. Στο πεδίο των τουρκικών προκλήσεων εντάσσεται και η επίσκεψη της συζύγου του Τούρκου πρωθυπουργού, Εμινέ Ερντογάν και του Τούρκου υπουργού Επικρατείας Εγκεμέν Μπαγίς στη Θράκη, η οποία προσέλαβε πολιτικά και προεκλογικά χαρακτηριστικά. Όλα αυτά συμβαίνουν την στιγμή που το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει με ανακοινώσεις του ότι επιθυμεί το Αιγαίο να «Η Τουρκία επιθυμεί το Αιγαίο να γίνει μία περιοχή ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας με την Ελλάδα».
Αντίδραση από το βαθύ κράτος;
Όπως όλα δείχνουν στις προσεχείς εκλογές στην Τουρκία το μετριοπαθές ισλαμικό AKP και ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Ταγίπ Ερντογάν θα είναι οι νικητές. Ωστόσο η ένταση είναι ίσως το κυρίαρχο χαρακτηριστικό αυτής της εκλογικής αναμέτρησης. Πριν από λίγες ημέρες σημειώθηκε βομβιστική επίθεση εναντίον της αυτοκινητοπομπής, η οποία συνόδευε τον Τούρκο πρωθυπουργό σε περιοδεία, στην περιοχή στην Κασταμόνη του Πόντου, σε μία περιοχή που δεν έχουν διαπιστωθεί ξανά στο παρελθόν επιθέσεις από Κούρδους αυτονομιστές.
Τώρα οι αρχές ασφαλείας της Τουρκίας εντόπισαν σε γέφυρα, η οποία βρίσκεται εντός της διαδρομής την οποία θα ακολουθούσε ο Ταγίπ Ερντογάν, ανάμεσα στις περιοχές Νουζαϊμπίν και Τσιζρέ στην επαρχία Σιρνάκ, στα σύνορα με το Ιράκ, 36 κιλά εκρηκτικά. Λίγο πριν από τις εκλογές, επίσης, οι έρευνες των τουρκικών αρχών γύρω από την υπόθεση του παρακρατικού δικτύου «Εργκένεγκον» συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, ενώ στα στοιχεία, τα οποία συνεχώς εμπλουτίζουν την συγκεκριμένη υπόθεση, προστέθηκε και εκείνο της δολοφονικής απόπειρας δολοφονίας εναντίον του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, η οποία τελικά δεν πραγματοποιήθηκε, και η οποία αποδίδεται στην παρακρατική δραστηριότητα του κεμαλικού κατεστημένου.
Η δράση του παρακρατικού δικτύου «Εργκένεγκον» και το σχέδιο της απόπειρας δολοφονίας εναντίον του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου συνδέθηκαν από τις δικαστικές αρχές της Τουρκίας στη βάση «πραγματικών» και «νομικών» λόγων.
Μάλιστα πολύ πρόσφατα ο φιλοκυβερνητικός Τύπος κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση στην Τουρκία ότι σχηματίζει «ενιαίο εκλογικό μέτωπο με την Εργκένεγκον».
Το βαθύ κεμαλικό κράτος μπορεί να είναι αποδυναμωμένο και η Τουρκία μετά την νίκη του Ταγίπ Ερντογάν στο δημοψήφισμα για την Συνταγματική Αναθεώρηση να βιώνει την δική της μεταπολίτευση, αλλά σύμφωνα με μία άποψη, η οποία κερδίζει έδαφος σε διπλωματικούς κύκλους, οι μιλιταριστές της Άγκυρας καθιστούν όλο και πιο δηλωτική την παρουσία τους σε έναν χώρο, ο οποίος είναι «προνομιακός» για αυτούς, είτε προκαλώντας κρίσεις, είτε θερμά επεισόδια, είτε προβοκάτσιες και αυτός δεν είναι άλλος από το Αιγαίο. Το ερώτημα είναι: Πόσο θα αντέξει το «βαθύ κράτος» στην Τουρκία και οι «ξεδοντιασμένοι» «Πασάδες της Άγκυρας» την πολιτική κυριαρχία των μετριοπαθών ισλαμιστών.
Ο Νamik Kemal Zeybek, γνήσιος εκπρόσωπος του Κεμαλικού Κατεστημένου και η εφημερίδα «Hurriet» δεν έθεσαν τυχαία ζήτημα ελληνικότητας για το Αγαθονήσι. Ταυτόχρονα ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η ευρείας κλίμακας στρατιωτική άσκηση, ανάμεσα στη Ρόδο και στο Καστελόριζο, η οποία συνιστά ευθεία απόπειρα αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας σε μία θαλάσσια περιοχή η οποία αποτελεί «σημείο κλειδί» για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης., η οποία, όμως, όπως αναφέρουν πολύ καλά πληροφορημένες πηγές είχε την πλήρη έγκριση, τόσο του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, όσο και του υπουργού Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Αχμέτ Νταβούτογλου.
Σταθεροποίηση συμφερόντων
Μπορεί πριν από λίγες ημέρες ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Δημήτρης Δρούτσας να επιχείρησε με άκρως δηλωτικό τρόπο την υποβάθμιση, τουλάχιστον, της αξίας μίας ενδεχόμενης πρωτοβουλίας από την πλευρά της Αθήνας να προχωρήσει στον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, αλλά η Άγκυρα, ακόμη και για λόγους που, εκτός από την σταθεροποίηση και την νομιμοποίηση των συμφερόντων της, αφορούν στους εσωτερικούς πολιτικούς ανταγωνισμούς, εντείνει τις προκλήσεις της στο Καστελόριζο επιχειρώντας να εμφανίσει τη συγκεκριμένη περιοχή ως τμήμα της δικής της επικράτειας.
Πόσο, όμως, βοηθούν οι συνεχείς προκλήσεις στο Αιγαίο, το AKP στον προεκλογικό αγώνα, τον οποίο δίνει έστω και αν θεωρείται βέβαιο ότι θα κερδίσει τις εκλογές; Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, ο Αχμέτ Νταβούτογλου, είναι εκείνος, ο οποίος πριν από λίγο καιρό δήλωνε ότι «το Καστελόριζο ανήκει στη Μεσόγειο και όχι στο Αιγαίο». Τώρα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Σελτζούκ Ουνάλ δηλώνει ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό και για τις δύο πλευρές να μην προχωρήσουν σε μονομερείς προσπάθειες, που ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και να καταστρέψουν τη θετική ατμόσφαιρα μεταξύ τους».
Το ζήτημα για κάποιους είναι κατά πόσο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ελέγχει το εύρος και την ένταση των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο στην παρούσα συγκυρία.
Ωστόσο σύμφωνα με μία αντίληψη, η οποία είναι αρκετά ισχυρή σε διπλωματικούς κύκλους, οι τουρκικές προκλήσεις έναντι της Ελλάδας είναι απόλυτα ελεγχόμενες από την τουρκική μετριοπαθή ισλαμική κυβέρνηση. Σύμφωνα με την ίδια άποψη η τουρκική κυβέρνηση, στέλνει το μήνυμα στο εσωτερικό μέτωπο, ότι ελέγχει πλήρως την κατάσταση στο στρατό και στο Αιγαίο, προς όφελος των τουρκικών συμφερόντων, και ότι καταλαμβάνει σταθερά τον «προνομιακό χώρο» των κεμαλικών.
Σε αυτή τη βάση η Άγκυρα επιδιώκει στην σταθεροποίηση των συμφερόντων της στο Αιγαίο και αιτιολογείται η αντιμετώπιση των θεμάτων που άπτονται του Καστελόριζου «ως αμιγώς πολιτικών».
Η σταδιακή αποδυνάμωση του κεμαλικού κατεστημένου, όλα τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τους υποστηρικτές αυτής της άποψης, δεν αφήνει πολλά περιθώρια στο «βαθύ κράτος» να προχωρήσει στην υλοποίηση στρατηγικών χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και του ίδιου του πρωθυπουργού της χώρας Ταγίπ Ερντογάν. Σε κάθε περίπτωση υποστηρίζουν ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του «παιχνιδιού».

http://www.newscode.gr/
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs