Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Για το ΔΝΤ και την ΕΕ μόνο τα δηµοσιονοµικά είναι κατακριτέα


Φωτο:activepropaganda.blogspot.com

Εξ όνυχος…
… τον λέοντα. ∆εν είναι τυχαίο που το ιδανικότερο περιβάλλον για τη δράση του ∆ιεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου ήταν πάντα οι δικτατορίες. Κυρίως στη Λατινική Αµερική, αυτές οι δικτατορίες αποτέλεσαν τα θερµοκήπια της λιτότητας του ∆ΝΤ. Οι εκπτώσεις λοιπόν από τη δηµοκρατία στις χώρες που επισκέπτεται σήµερα το ∆ΝΤ ήταν αναµενόµενες. Το δηµοκρατικό τελετουργικό µπορεί να τηρείται απαρέγκλιτα, αλλά χωρίς την ουσία της δηµοκρατίας. Σε σηµείο που ο µεταβατικός πρωθυπουργός της Πορτογαλίας να δεσµεύει σήµερα τον λαό του στο διηνεκές, µολονότι έχουνπροκηρυχθεί εκλογές για νέα κυβέρνηση σε έναν µήνα.
Τα δικτατορικά…
… καθεστώτα υπήρξανοι προτιµώµενοι συνεργάτες του ∆ΝΤ, έγραφε ο Κρίστιαν Μόρισον στο βιβλίο του «Η πολιτική εφαρµοσιµότητα της προσαρµογής».Και για να το αποδείξει, έφερνε ένα απλό παράδειγµα: στη δηµοκρατική Αργεντινή του 1987, οι λαϊκές διαµαρτυρίες κατά του ∆ΝΤ ήταν τριπλάσιες από όσες ήταν στη δικτατορική Αργεντινή του 1981. Το ∆ΝΤ δεν δίστασε ποτέ να στηρίξει δικτατορίες, όποτε έβρισκε ευκαιρία.
Στην Εκθεση για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη (1994) ο ΟΗΕ έγραφε: «Φαίνεται να προτιµούν τα στρατιωτικά καθεστώτα, κάνοντας την ψυχρή σκέψη πως αυτά τα καθεστώτα εξασφαλίζουν την πολιτική σταθερότητα. Οταν ήρθη ο στρατιωτικός νόµος στο Μπανγκλαντές και τις Φιλιππίνες, περιορίστηκαν τα δάνεια προς αυτέςτις χώρες». Οσο κυβερνούσε τη Χιλή ηδηµοκρατικά εκλεγµένη κυβέρνηση του Αλιέντε (1970-1973), το ∆ΝΤδεν χορήγησε κανένα δάνειο στη χώρα. Μόλις έκανε το στρατιωτικό πραξικόπηµα ο Πινοσέτ, έγινε ξανά «αξιόχρεη». Τα ίδια και στη Βραζιλία. Η δηµοκρατικά εκλεγµένη κυβέρνηση του Ζοάο Γκουλάρτ ανατράπηκε από τονστρατό το 1964.
Αµέσως µετά επαναλήφθηκαν οι χορηγήσεις δανείων από το ∆ΝΤ, που είχαν ανασταλεί τρία χρόνια νωρίτερα. Οι διεθνείς χρηµατοπιστωτικοί θεσµοί υιοθέτησαν την άποψη ότι η στρατιωτική χούντα εφάρµοζε σωστά οικονοµικά µέτρα. Παρ’ όλα αυτά, η οικονοµία της χώρας συρρικνώθηκε 7% το 1965και χιλιάδες επιχειρήσεις πτώχευσαν. Το στρατιωτικό καθεστώς υπέβαλε τον λαό σε σκληρή καταστολή, απαγόρευσε τιςαπεργίες, µείωσε δραστικά τους πραγµατικούς µισθούς,κατήργησε την άµεση ψηφοφορία, διέλυσε τα εργατικά συνδικάτα και εφάρµοσε συστηµατικά βασανιστήρια για να καταπνίξει κάθε αντίδραση.
Η ειρωνεία…
… είναι, έγραφε ο Γκάρι Γιανγκ στην εφηµερίδα «Γκάρντιαν», πως «οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πέσει σήµερα στην ανάγκη του ∆ΝΤ είχαν δει κάποτε την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση σαν ένα µέσον για να σταθεροποιήσουν τη δηµοκρατία». Οµως, από τη στιγµή που µία χώρα θα δεθεί µε τα δεσµά του χρέους, αυτή η δηµοκρατία δεν είναι πια δεδοµένη.
Για να «σώσουν»…
… την Πορτογαλία, το ∆ΝΤ και η Ε.Ε. αρκέστηκαν στη συµφωνία των δύο µεγαλύτερων κοµµάτων της χώρας, µολονότι κανένα από αυτά δεν κυβερνά πια, κανείς δεν γνωρίζει αν µετά τις εκλογές θα παραµείνουν τα µεγαλύτερα και ενώ οιδηµοσκοπήσεις δίνουν στηνενωµένη αριστερή αντιπολίτευση ποσοστά άνω του20%. Για το ∆ΝΤ και την Ε.Ε., τα δηµοκρατικά ελλείµµατα είναι ανεκτά. Μόνο τα δηµοσιονοµικά είναι κατακριτέα.
 ΡΟΥΣΣΟΣ ΒΡΑΝΑΣ
 Τα Νέα μέσω http://www.inprecor.gr/
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs