Μπορεί να μη γίναμε Δανία του Νότου, αλλά έχουμε πολλές ελπίδες να γίνουμε… Νορβηγία. Αν πιστέψουμε τα λεγόμενα του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, μπορούμε να λύσουμε το συνταξιοδοτικό και το ασφαλιστικό πρόβλημα της Ελλάδας με τη δημιουργία ενός ταμείου το οποίο θα συγκεντρώσει κεφάλαια από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια. “Θεωρώ ότι το Νορβηγικό παράδειγμα όπου με σοφία και υπευθυνότητα τα χρήματα που συγκέντρωσε το Δημόσιο δεν πήγαν για καταναλωτικές δαπάνες αλλά επενδύθηκαν σε όλο τον κόσμο σε υγιείς και ηθικά σωστές επενδυτικές πρωτοβουλίες καθώς και σε κρατικά ομόλογα ανεπτυγμένων χωρών, αποτελεί παράδειγμα για μίμηση από τη χώρα μας”, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Μανιάτης.
Με λίγα λόγια μπορούμε να φτιάξουμε ένα συνταξιοδοτικό ταμείο στα πρότυπα του νορβηγικού το οποίο θα μαζεύει λεφτά από μερίσματα και φόρους των πετρελαϊκών εταιρειών που θα αναλάβουν να αξιοποιήσουν τον ορυκτό πλούτο της χώρας σε Ιόνιο και Αιγαίο.
Όπως καταλαβαίνετε, δεν έχουν το θεό τους στην κυβέρνηση.
- Κατ’ αρχάς ονειρεύονται τη δημιουργία ταμείου που θα μας πληρώνει στο μέλλον τις συντάξεις μαζεύοντας λεφτά από τα πετρέλαια. Η κυβέρνηση ακόμη δεν το είδε…. Γιάννη (όχι Μανιάτη) το ονόμασε. Πριν καλά – καλά βγει πλοίο στο Αιγαίο η Ελλάδα του ΠΑΣΟΚ έγινε Σαουδική Αραβία. Λες και τρώμε κουτόχορτο και ξαφνικά θα κάνουμε υπομονή μόλις βγει το πρώτο πετρέλαιο και φορολογήσουμε τις εταιρείες, θα μας αυξήσουν τις συντάξεις. Είναι τόσο αστείο που ακόμη κι όταν το γράφει κάποιος βάζει τα γέλια.
- Από την άλλη, ας πούμε ότι η Ελλάδα έχει μεγάλα κοιτάσματα και με κατάλληλο σχέδιο κάποτε θα μπορούσαμε να βγάλουμε τρελά λεφτά και να σωθεί η οικονομία. Αν είναι έτσι, τότε οι δηλώσεις του υφυπουργού “δένουν” με όλα όσα ακούγονται τους τελευταίους μήνες περί συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου με τους Τούρκους. Φαίνεται δηλαδή ότι η κυβέρνηση έχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο που το τηρεί ευλαβικά. Θα κάνει διαγωνισμούς, θα φέρει ξένες εταιρείες που θα κάνουν την εκμετάλλευσης κι όλα αυτά μαζί με τους γειτόνους, έτσι για να έχουμε και πιο “σφιχτή” συνεργασία. Άραγε μήπως γι’ αυτό δεν τολμά τόσο καιρό να μιλήσει για την περίφημη ΑΟΖ η κυβέρνηση και απλά κερδίζει χρόνο;
Αν υπάρχει ένα τέτοιο σενάριο για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο ώστε να βρει η Ελλάδα χρήματα για να σωθεί από τη μόνιμη χρεοκοπία, αυτό συνιστά μείζον θέμα για όλους. Αν δηλαδή η κυβέρνηση έχει κρυφή ατζέντα και σκέφτεται πώς θα βγάλει το πετρέλαιο μαζί με τους Τούρκους για να ανασάνει οικονομικά η χώρα τότε κάποιος πρέπει να μας το πει.
Όμως, το Μνημόνιο, η χώρα στο γύψο, η ενδοτική εξωτερική πολιτική και τώρα όλα αυτά για τα πετρέλαια, “κουμπώνουν” δημιουργώντας ένα σχέδιο που φαίνεται να υπάρχει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.