Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους με 3 άξονες τον Ιούλιο με σχέδιο για μνημόνιο Β ύψους 40-50 δισ έναντι εγγυήσεων - Ορατός ακόμη ο κίνδυνος για τις τράπεζες και τους μεγαλομετόχους


   Σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους με 3 άξονες τον Ιούλιο με σχέδιο για μνημόνιο Β ύψους 40-50 δισ έναντι εγγυήσεων -  Ορατός ακόμη ο κίνδυνος για τις τράπεζες και τους μεγαλομετόχους
Η διαδικασία αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και ενδεχομένως νέου μνημονίου ξεκίνησε. Στις 16 Μαΐου θα εξετασθούν όλες οι παράμετροι και θα διαπιστωθεί αν υπάρχει προοπτική να υιοθετηθεί μια τέτοια λύση.
Το θρίλερ της προηγούμενης Παρασκευής στην κρίσιμη συνάντηση 5 υπουργών οικονομικών φαίνεται ότι μπαίνουν τα θεμέλια για να υπάρξει αναδιάρθρωση χρέους και ίσως νέο μνημόνιο 50 δις ευρώ. Όμως για να υπάρξει νέο μνημόνιο η ΕΕ θα ζητήσει πολλαπλά ανταλλάγματα όπως σημαίνει νέες εγγυήσεις και collateral τα οποία θα είναι διατεθειμένη η Ελλάδα να δώσει;
Μέσα στον Ιούλιο αναφέρουν ορισμένες πηγές ότι μπορεί να εξετασθεί το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους μέσω επιμήκυνσης σε πρώτη φάση του νέου χρέους των 110 δις ευρώ και σε εύθετη φάση των 344 δις ευρώ με επιτόκιο 3,5%.
Με βάση ορισμένες πληροφορίες τον Ιούλιο θα τεθεί το θέμα της αναδιάρθρωσης αλλά θα περιλαμβάνει 3 βασικούς άξονες.
1)Θα περιλαμβάνει τμηματικά και επιμήκυνση και haircut
2)Η Ευρώπη θα διαδραματίσει ρόλο υποστηρικτικό στην Ελλάδα εγγυώμενη την αναδιάρθρωση
3)Το Ταμείο θα ενεργοποιηθεί ώστε η Ελλάδα να δανεισθεί όχι από τις αγορές αλλά από τον μηχανισμό  της Ευρώπης με απώτερο στόχο την συγκέντρωση του χρέους της χώρας από τα διάσπαρτα χαρτοφυλάκια σε διμερές επίπεδο μεταξύ της Ελλάδος και της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Ανοικτό και το ενδεχόμενο νέου μνημονίου Β με βάση το οποίο η ΕΕ και το ΔΝΤ θα χορηγήσουν επιπλέον 40-50  δις ευρώ στην Ελλάδα.
Αν το σχέδιο επιβεβαιωθεί όπως αναφέρουν πηγές από το Λονδίνο είναι πολύ πιθανό ο Ιούλιος να είναι ο καταλυτικός μήνας για την Ελλάδα και την αναδιάρθρωση του χρέους.
Όσον αφορά τους σχεδιασμούς φαίνεται ότι επιμήκυνση και haircut πάνε πακέτο.
Όπερ σημαίνει ότι θα υπάρξει χρονική μετάθεση ομολόγων που κατέχουν οι ομολογιούχοι οι οποίοι εκ των προτέρων θα ξέρουν ότι θα χάσουν μέρος του κεφαλαίου τους.
Η Ευρώπη θα στηρίξει το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους καθώς θα βρεθεί μια φόρμουλα ώστε να εγγυηθεί η Ευρώπη το χρέος.
Όσον αφορά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής σταθερότητας είναι προφανές ότι θα αποτελέσει τον μεγάλο δανειστή της χώρας καθώς η Ελλάδα είναι σχεδόν αδύνατο να βγει στις αγορές το 2012.

Τι θα σημάνουν όλα αυτά για τις τράπεζες;

Υπάρχει ορατός κίνδυνος το τραπεζικό σύστημα να υποστεί όχι ανήκεστο βλάβη αλλά να υποστεί σημαντική κεφαλαιακή απώλεια.
Οι ελληνικές τράπεζες με 56 δις ευρώ ελληνικά ομόλογα έχουν μεγάλη έκθεση στον ελληνικό κίνδυνο.
Αν υπάρξει και haircut στο σχέδιο αναδιάρθρωσης τότε είναι πιθανό οι τράπεζες να χάσουν μέρος των κεφαλαίων τους.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Ελλάδος προετοιμάζεται και προετοιμάζεται ζητώντας ανεπίσημα από την Τρόικα να εξετάσει το ενδεχόμενο αν χρειαστεί επιπλέον κεφάλαια να του παρασχεθούν.
Ορισμένοι μιλούν για αύξηση των κεφαλαίων του Ταμείου από 10 στα 15 με 18 δις ευρώ.
Όμως αν η κατάσταση παρεκτραπεί είναι πιθανό οι ελληνικές τράπεζες λόγω των μεγάλων κεφαλαιακών ζημιών να υποχρεωθούν να προχωρήσουν σε νέες κεφαλαιακές ενισχύσεις.
Αν δεν καταφέρουν να ενισχυθούν κεφαλαιακά τότε θα υποχρεωθούν να καταφύγουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δηλαδή να κρατικοποιηθούν.
Οι απώλειες με όρους χρηματιστηριακούς θα είναι συντριπτικές και υπάρχει κίνδυνος να χάσουν την περιουσία τους οι μεγαλομέτοχοι.
Ο κίνδυνος αυτός δεν είναι υποθετικός αλλά ρεαλιστικός.
Με βάση τραπεζικά στελέχη αν οι μεγαλομέτοχοι διαπιστώσουν ότι το σύστημα οδηγείται σε αδιέξοδο θα λάβουν πρωτοβουλίες ωστόσο ζητούμενο είναι να μην είναι αργά όταν αυτές παρθούν καθώς για να αποδώσουν χρειάζονται χρόνο.
Η Ελλάδα, οι τράπεζες και η κοινωνία πλησιάζουν το σημείο μηδέν πλησιάζουν στο σημείο που είτε η Ελλάδα θα γυρίσει σελίδα και θα έχει διασωθεί ή θα χρεοκοπήσει.
Οι πιθανότητες είναι 50 % με 50% και προφανώς όλοι από εδώ και πέρα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs