Οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων έχουν πάρει την πάνω βόλτα και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί και να υποχωρήσουν. Η ραγδαία άνοδος τους αποδίδεται στα συνεχή και καθημερινά σενάρια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τα οποία και δεν υποχωρούν παρά τις διαψεύσεις από την κυβέρνηση και την Κομισόν.
Το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, εκτινάχτηκε πάνω από τις 1.300 μονάδες βάσης. Στις 15:18 (ώρα Ελλάδος), το πριμ που ζητούσαν οι επενδυτές για διακράτηση των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών bunds διευρυνόταν στις 1.328,8 μονάδες βάσης.
Νωρίτερα οι αποδόσεις των ομολόγων μικρής διάρκειας κατέγραφαν τη μεγαλύτερη άνοδο. Η απόδοση του διετούς ομολόγου σημείωνε άνοδο 30 μονάδων βάσης στο 25,17% και του πενταετούς αύξηση κατά 53 μονάδες βάσης στο 22,47%. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου αυξανόταν κατά 29 μονάδες βάσης στο 15,86%. Πρόκειται για ιστορικό υψηλό από την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ.
"Οι αποδόσεις ομολόγων μικρής διάρκειας βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση", σχολίασε trader στο Reuters. "Δεν υπάρχουν ενδείξεις για αγορά ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζες, έτσι δεν υπάρχει κάτι που να σταματήσει αυτή την κίνηση".
Το CDS του 5ετούς ελληνικού ομολόγου διευρύνονταν κατά 37 μονάδες βάσης στις 1.375 μ.β.
Το spread των 2ετών ελληνικών τίτλων αυξήθηκε κατά 43 μονάδες βάσης και έφθασε το 24,69%, μετά τη δημοσίευση άρθρου του κ. Μοχάμεντ Ελ - Εριάν, Διευθύνοντος Συμβούλου του μεγάλου επενδυτικού ταμείου Pimco, στη γερμανική εφημερίδα Χάντελσμπλατ (Handelsblatt), το οποίο αναφερόταν στον κίνδυνο μίας "χαμένης δεκαετίας" για την Ελλάδα.
Στο άρθρο αναφέρεται ότι "η Λατινική Αμερική υπέφερε από μία 'χαμένη δεκαετία' όσον αφορά την ανάπτυξη, την απασχόληση και τις επενδύσεις" και ότι "η Ελλάδα αντιμετωπίζει σήμερα τον ίδιο κίνδυνο", καθώς "είναι πολύ μακριά" από τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και δεν έχει έρθει καθόλου πιο κοντά στην επιστροφή της στις αγορές.
Σε σχόλιο του πρακτορείου Reuters (IFR - Comment) αναφέρεται η προειδοποίηση από το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Γκονζάλες - Παράμο ότι η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας μπορεί να έχει πιο καταστρεπτικές συνέπειες από τη χρεοκοπία της αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008, αλλά σημειώνεται ότι το πρόβλημα είναι ότι η προειδοποίηση αυτή αγνοείται από τους πολιτικούς. Η πεποίθηση σε πολιτικούς κύκλους της ΕΕ, σημειώνεται στο σχόλιο, είναι ότι η Ευρωζώνη μπορεί να αντέξει μία αναδιάρθρωση χρέους, εφόσον η ΕΚΤ προτίθεται να αυξήσει τα επιτόκια της.
http://www.newscode.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.