Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Κυριακή 3 Απριλίου 2011

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΔΡΑΣΗ: Στον Άγιο Λαυρέντιο του Πηλίου



Ξενώνας Παληό Ελαιοτριβείο

Από τον Βόλο κινούμαστε παραλιακά προς Αγριά. Μόλις 2 χλμ. μετά την Αγριά (ή 9 χλμ. από το κέντρο του Βόλου) θα προσέξουμε πινακίδα που δείχνει αριστερά προς Άγιο Λαυρέντιο. Από εδώ θα χρειαστεί να ανηφορίσουμε ανάμεσα σε ελαιόδεντρα για ακόμη 10 χλμ.

Ο Άγιος Λαυρέντιος είναι ένα από τα πιο όμορφα και καλοδιατηρημένα χωριά του Πηλίου. Ανήκει στο Δήμο Αρτέμιδος, απέχει 19 χλμ. από την πρωτεύουσα της Μαγνησίας, έχει υψόμετρο 580 μ. (στην πλατεία) και πληθυσμό περίπου 400 κατοίκους.

Η ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΛΑΥΡΕΝΤΙΟΥ

Το χωριό πήρε το όνομά του από τη βυζαντινή μονή του Αγίου Λαυρεντίου, που χτίστηκε τον 12ο αι. από Βενεδικτίνους καθολικούς μοναχούς, μετά εγκαταλείφθηκε και στη συνέχεια ανακατασκευάστηκε τον 14ο αι., οπότε και αφιερώθηκε στη μνήμη του Αρχιδιάκονου Λαυρεντίου, ο οποίος μαρτύρησε στη Ρώμη το 258 μ.Χ. διότι δεν ήθελε να απαρνηθεί την πίστη του. Γιαυτόν το λόγο η Καθολική Εκκλησία τον ανακήρυξε ως Άγιο.

Να πούμε ακόμη ότι τον Ιανουάριο του 1878 (τρία χρόνια πρωτού απελευθερωθεί η Θεσσαλία από τον οθωμανικό ζυγό) σχηματίζεται στον Άγιο Λαυρέντιο η "επαναστατική κυβέρνηση του Πηλίου" υπό τους Λεωνίδα Βούλγαρη, Ζήσιμο Μπασδέκη και Κωνσταντίνο Γαρέφη. Το χωριό γίνεται το επαναστατικό κέντρο του Πηλίου, συγκεντρώνονται 2.000 ένοπλοι Έλληνες, οι Τούρκοι όμως επιτίθενται και το κίνημα καταρρέει το Μάρτιο του 1878.

Ο δρόμος τερματίζει στο χωριό αυτό, δεν μπορείς να συνεχίσεις για άλλα χωριά, πρέπει υποχρεωτικά να κάνεις ξανά πίσω για 10 χλμ. Αφήνουμε λοιπόν το αυτοκίνητο σε μια μικρή πλατειούλα και ξεκινάμε με τα πόδια. Είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς ότι το αυτοκίνητο δεν πάει παντού μέσα στον Άγιο Λαυρέντιο. Μερικοί ξενώνες χρειάζονται περπάτημα σε παραδοσιακά ανηφορικά λιθόστρωτα και μάλιστα με τη βαλίτσα στο χέρι. Έτσι, θέλουμε δε θέλουμε, θα ανακαλύψουμε κι ένα από τα αρτιότερα και ωραιότερα δίκτυα πηλιορείτικων καλντεριμιών, ενώ γύρω η φύση οργιάζει: άφθονα νερά κυλούν από παντού (η κυριότερη ρεματιά είναι ο "Βρύχωνας") γιαυτό και εξηγείται εύκολα η πυκνή βλάστηση από πλατάνια, καστανιές, καρυδιές, μουριές, μηλιές, κισσούς, ελιές, κερασιές κλπ. Από το parking εύκολα θα ανηφορίσουμε ως την κεντρική πλατεία, με τα καφενεδάκια και τα ταβερνάκια να απλώνουν τα τραπέζια τους κάτω από δύο αιωνόβια πλατάνια. Θα πιούμε νερό από την μαρμάρινη κρήνη και θα απολαύσουμε τη μαγευτική θέα στον Παγασητικό.

ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΧΩΡΙΟ

Η ομορφιά του χωριού, με τα παραδοσιακά αρχοντόσπιτα, τα άριστα διατηρημένα καλντερίμια, την πλούσια βλάστηση, την ωραία θέα και την ησυχία δεν έχει αφήσει ασυγκίνητους, τόσο κάποιους Έλληνες (μεταξύ των οποίων πάρα πολλοί καλλιτέχνες και ειδικά μουσικοί), όσο και αρκετούς αλλοδαπούς, οι οποίοι έχουν αγοράσει σπίτι και παραθερίζουν εδώ. Κάθε χρόνο και συγκεκριμένα τον Αύγουστο, για τρεις ολόκληρες εβδομάδες, διοργανώνεται το "Μουσικό Χωριό". Πρόκειται για εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν πολλά μουσικά σεμινάρια αλλά και αρκετές συναυλίες σε πλατείες και αλάνες του χωριού. Να μην ξεχνάμε ότι εδώ έχουν γεννηθεί μεταξύ άλλων ο παραγωγικότερος ηθοποιός του ελληνικού κινηματογράφου αείμνηστος Λαυρέντης Διανέλλος, όπως επίσης και ο σύγχρονος μουσικός Λαυρέντης Μαχαιρίτσας.

Εναλλακτικά μπορούμε να επισκεφθούμε τον Άγιο Λαυρέντιο το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου, όταν διοργανώνεται στην πλατεία η "Γιορτή Κερασιού". Θα μας κεράσουν άφθονα νοστιμότατα ντόπια τραγανά κεράσια, θα πιούμε γλυκόπιοτο τσιπουράκι με συνοδεία πηλιορείτικα μεζεδάκια και θα γλεντήσουμε με παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς. Και ακριβώς αυτή η περίοδος (από τέλη Ιουνίου μέχρι τέλη Ιουλίου) είναι η ιδανικότερη εποχή για να περπατήσουμε δίπλα στο ρέμα του Βρύχωνα. Γιατί όμως τότε; Διότι στα σκιερά σημεία με πολλή υγρασία θα διακρίνουμε χαμηλά μπόλικες αρωματικέςγλυκύτατες αγριοφράουλες, στις οποίες βέβαια δε ρίχνει κανείς φυτοφάρμακα, γιαυτό και είναι πιο μικρές από τα κεράσια, όχι όπως του θερμοκηπίου που γίνονται σα ντομάτες...

Αν βαρυστομαχιάσουμε από τα κεράσια και τις φράουλες πρέπει να κάνουμε και λίγο γυμναστική, οπότε θα τηλεφωνήσουμε στον Παντελή (τηλ. 6973718928), ο οποίος θα αναλάβει να μας οδηγήσει μέσα από τους ωραιότερους δασικούς δρόμους στο πανέμορφο δάσος του Αγ. Λαυρεντίου. Και φυσικά για το σκοπό θα μας διαθέσει τα καλύτερα τετρακίνητα του Πηλίου.

ΦΑΓΗΤΟ

Κοπανιστή πηλιορείτικη στο εστιατόριο Δρυάδων Γεύσεις

Εστιατόριο Δρυάδων Γεύσεις. Τηλ. 2428096110. Σπεντζοφάι, κοπανιστή, στάμνα, μπουμπάρι πηλιορείτικο, φρικασέ, γιουβέτσι, γίδα στη λαδόκολα κλπ.

Ταβέρνα Φωλιά. Τηλ. 2428096241. Κεφτεδάκια τηγανητά, πατάτες φρέσκες, χόρτα του βουνού, γαλοτύρι, κολοκυθοκεφτέδες, ομελέτα κλπ.

Ταβέρνα Βρύχωνας. Τηλ. 2428096660. Στην κεντρική πλατεία, κάτω από τα πλατάνια. Μπριζόλα, σουβλάκι, λουκάνικο, μπιφτέκι, τηγανιά, φρυγαδέλια κλπ.

Καφενείο - Ψησταριά Λαυρεντία Αθανασίου. Τηλ. 2428096242. Για τσιπουράκι με μεζέ.

Μαγειρείο Λωτός. Τηλ. 2428096243. Στην πλατεία. Σπιτικό φαγητό από την κα Φρόσω, μεταξύ άλλων αγριογούρουνο με δαμάσκηνα και μοσχαράκι με κάστανα.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Ξενώνας Παληό Ελαιοτριβείο

Ξενώνας Παληό Ελαιοτριβείο. Πέτρινο παλιό ελαιοτριβείο που μετατράπηκε σε πολυτελή ξενώνα. Δημιουργήθηκαν 7 σουίτες με υπνοδωμάτιο, σαλόνι, κεντρική θέρμανση, TV, ψυγείο, internet και μπάνιο με υδρομασάζ. Τα 2 από τα 7 δωμάτια έχουν και τζάκι. Στο site τους γράφει ότι "δεν ενθαρρύνονται κρατήσεις με παιδάκια κάτω των 14 χρονών" (απαράδεκτο) και ότι "η ελάχιστη παραμονή είναι 2 μέρες και για επίσημες γιορτές και αργίες 4 μέρες" (κι αυτά απαράδεκτα).

Αρχοντικό Ζαρίφη 1716. Αναπαλαιώθηκε και μετατράπηκε σε ξενώνα. Διαθέτει δύο μονόχωρα δωμάτια, ένα δίχωρο και δύο τρίχωρες σουίτες, όλα με τζάκι, TV και υδρομασάζ, ενώ οι σουίτες έχουν επί πλέον και internet και mini bar και home cinema. Δείτε και εδώ.

Ξενοδοχείο Δρυάδες. Ανήκει στον κο Δημήτρη Μαχαιρά. Παραδοσιακό αρχοντικό του 1860 που διαθέτει 4 δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι και TV. Υπάρχει και νεόδμητο κτίριο που διαθέτει 14 δωμάτια (δίκλινα, τρίκλινα και σουίτες) με αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV και mini bar. Τα περισσότερα έχουν και τζάκι ενώ υπάρχουν και 2 δωμάτια με υδρομασάζ. Λειτουργεί καφέ μπαρ και το εστιατόριο Δρυάδων Γεύσεις. Δείτε και εδώ αλλά και εδώ.

Ξενοδοχείο Κένταυρος. Κι αυτό του κου Μαχαιρά. Διαθέτει 19 δωμάτια (δίκλινα, τρίκλινα και δίχωρα τετράκλινα), όλα με κεντρική θέρμανση και TV. Λειτουργεί καφέ μπαρ και το εστιατόριο Δρυάδων Γεύσεις.

Ξενώνας Σαράφης. Στο ψηλότερο σημείο του χωριού. Έχει 2 δίκλινα και 3 τρίκλινα, όλα με κεντρική θέρμανση, TV και ψυγείο, ενώ υπάρχουν και 2 δωμάτια με τζάκι. Η κα Ασπασία παρασκευάζει σπιτικά γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, τουρσιά, τραχανά και λικέρ, τα οποία διαθέτει στους επισκέπτες του ξενώνα.

Στούντιο Λαυρεντία. Διαμερισματάκια με θέρμανση, κουζινούλα, μπάνιο και ωραία βεράντα που σκιάζεται από κληματαριά και προσφέρει θέα στη θάλασσα.

Ξενώνας Φωλιά. Πάνω από την ομώνυμη ταβέρνα. Δωμάτια δίκλινα και τρίκλινα με κεντρική θέρμανση, TV, A/C, κουζίνα και βεράντα με θέα στη θάλασσα.


Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs