Εκθεση ειδικών, που θα καταδείξει εάν το ελληνικό χρέος είναι διαχειρίσιμο, περιμένει τον Ιούνιο η γερμανική κυβέρνηση. Από τα αποτελέσματα της έκθεσης θα εξαρτηθεί, όπως επισημαίνεται, το τι θα πρέπει να γίνει για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.
Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας: «Η όποια αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας πριν από το 2013 θα μπορούσε να γίνει μόνο σε εθελοντική βάση». |
«Περιμένω μία λεπτομερή ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας» είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας, Die Welt - αποσπάσματα της οποίας είδαν χθες το φως της δημοσιότητας.
«Εάν η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του χρέους, θα πρέπει να γίνει κάτι» συμπλήρωσε. Ερωτηθείς τι είναι αυτό, που πρέπει να γίνει, σημείωσε: «Τότε θα πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα». Κληθείς τέλος να σχολιάσει τα σενάρια, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τους αδύναμους κρίκους της Ευρωζώνης, είπε ότι η όποια αναδιάρθρωση του χρέους πριν από το 2013 θα μπορούσε να γίνει μόνο σε εθελοντική βάση.
Σημειώνεται ότι στο προσκήνιο παραμένουν τα σενάρια για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, παρά τις επίμονες διαψεύσεις από την ελληνική κυβέρνηση, τις Βρυξέλλες και τοΔιεθνές Νομισματικό Ταμείο Διεθνείς επενδυτικοί οίκοι και οικονομολόγοι, επισημαίνουν στην πλειονότητά τους ότι κάποιου είδους αναδιάρθρωση είναι επιβεβλημένη. Διαφωνούν ωστόσο ως προς το πότε αυτή θα έλθει, εάν θα περιλαμβάνει «κούρεμα» ή πόσο υψηλό αυτό θα είναι.
Τη σκυτάλη της σεναριολογίας έλαβε χθες ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's. Σε συνέντευξή του στη γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit, ο Mόριτς Κρέμερ, επικεφαλής του τομέα ανάλυσης του χρέους ευρωπαϊκών χωρών στο S&P, ανέφερε ότι η προοπτική μιας γενικής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους συγκεντρώνει μία στις τρεις πιθανότητες.
Σημείωσε δε ότι για να είναι αποτελεσματική η αναδιάρθρωση αυτή, οι πιστωτές θα πρέπει να δεχθούν «κούρεμα» της αξίας των ομολόγων τους σε ποσοστό 50% έως 70%. Κατά τον κ. Κρέμερ το πιο πιθανό σενάριο είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση να εξετάσει αρχικά την πιθανότητα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής και της μείωσης των επιτοκίων. Ωστόσο, όπως επεσήμανε, κάτι τέτοιο δεν θα ήταν σε καμία περίπτωση αρκετό, καθώς το τελικό αποτέλεσμα θα ήταν να μειωθεί το χρέος στο 130% του ΑΕΠ από περίπου 160% του ΑΕΠ.
Γιώργος Παπακωνσταντίνου, υπουργός Οικονομικών: «Κλειδί για την επιτυχία του προγράμματος προσαρμογής είναι και η καλύτερη διαχείριση του κόστους δανεισμού της χώρας». |
Σύμφωνα με ξεχωριστό δημοσίευμα της εφημερίδας Die Zeit, την ίδια ώρα, ομάδα ειδικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης εκτιμά ότι η Ελλάδα θα πρέπει να απαλλαγεί από το 40% έως 50% του χρέους της, ώστε να καταφέρει να επιστρέψει σε βιώσιμο μονοπάτι. Στο δημοσίευμα που επικαλείται πηγές της Ε.Ε., επισημαίνεται ότι δεν έχει ληφθεί προς το παρόν καμία απόφαση, αλλά το πιθανότερο είναι να επιδιωχθεί μία «λιγότερο δραστική» λύση από αυτήν που προτείνουν οι ειδικοί, όπως για παράδειγμα μία εθελούσια επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του συνολικού χρέους.
Εθελούσια αναδιάρθρωση του χρέους σε δύο χρόνια από τώρα «βλέπει» εν τω μεταξύ και ο Λι Μπουχάιτ της νομικής εταιρείας Cleary Gottlieb Steen & Hamilton, ο oποίος ήταν εκ των συμβούλων της Ουρουγάης στην επιτυχή αναδιάρθρωση του χρέους της το 2003. Σύμφωνα με το Reuters ο κ. Μπουχάιτ εκτιμά ότι εάν μία αναδιάρθρωση ερχόταν πριν από τον Ιούνιο του 2013 -και δη χωρίς προηγούμενο διακανονισμό με τους ομολογιούχους- θα είχε σοβαρότατες επιπτώσεις σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.
Το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης απέρριψε, πάντως, για ακόμη μία φορά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Τα προγράμματα διάσωσης έχουν χτιστεί, έχοντας ως δεδομένο ότι δεν θα γίνει αναδιάρθρωση» τόνισε σε δημοσιογράφους ο Χοσέ Βινάλς, διευθυντής του Νομισματικού Τμήματος του ΔΝΤ
Πιθανά εμπόδια
Οι Γερμανοί βουλευτές, σύμφωνα με έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του Reuters, θα επιδιώξουν να διατηρήσουν το δικαίωμα να καταψηφίσουν την όποια πρόσθετη συμβολή της χώρας στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης, που θα τεθεί σε ισχύ από το 2013.
Ο μηχανισμός θα έχει ταμιακά αποθέματα ύψους 80 δισ. ευρώ και η Γερμανία έχει συμφωνήσει να συμβάλει με 21,7 δισ. ευρώ. Θα στηρίζεται όμως παράλληλα από εγγυήσεις συνολικού ύψους 620 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι τα κράτη-μέλη ενδέχεται να κληθούν να αυξήσουν τη συμβολή τους. Οι Γερμανοί βουλευτές ζητούν η απόφαση για την όποια πρόσθετη συμβολή να περνάει για έγκριση από τη Βουλή και όχι να λαμβάνεται αυτόματα.
Επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς το β' εξάμηνο
Την πεποίθησή του ότι θα επιστρέψουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μέσα στο β' εξάμηνο του 2011 και ότι δεν θα χρειαστεί η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους τόνισε στην ομιλία του, στο συνέδριο Asset Μanagement και Private Banking, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Ο υπουργός, αναφερόμενος στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής για την περίοδο 2012-2015, το οποίο προβλέπει παρεμβάσεις ύψους 23 δισ. ευρώ, τόνισε ότι η υλοποίησή του δεν μπορεί να γίνει χωρίς περιορισμό του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο, περιορισμό των ελλειμμάτων στις ΔΕΚΟ και τις κοινωνικές παροχές. Την ίδια στιγμή ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ούτε οριζόντιες αυξήσεις σε φορολογικούς συντελεστές.
Αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι βρισκόμαστε στη μέση μιας βαθιάς ύφεσης. Το τελευταίο τρίμηνο του 2010 ήταν το χειρότερο και εκτίμησε ότι το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του 2011 η ανάπτυξη θα προχωρήσει με θετικούς ρυθμούς.
Μάλιστα φάνηκε αισιόδοξος ότι θα καταφέρουμε μέχρι το τέλος του έτους να έχουμε μηδενικό πρωτογενές έλλειμμα. Παράλληλα σημείωσε ότι κλειδί για την επιτυχία του προγράμματος προσαρμογής είναι και η καλύτερη διαχείριση του κόστους δανεισμού της χώρας, παράμετρο την οποία ενισχύει η επιμήκυνση και η μείωση του επιτοκίου.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, σε πάνελ με τη συμμετοχή των κ.κ. Παύλου Μυλώνα, γενικού διευθυντή της Εθνικής Τράπεζας Γκίκα Χαρδούβελη, οικονομικού συμβούλου ομίλου Eurobank [EFGr.AT] και Μιχάλη Μασουράκη, επικεφαλής οικονομικών αναλύσεων τηςAlpha Bank [ACBr.AT] , διαπιστώθηκε η κοινή αισιοδοξία ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει σημαντικά βήματα το τελευταίο διάστημα παίρνοντας γενναίες αποφάσεις και πως η αναδιάρθρωση λογικά μπορεί να αποφευχθεί εφόσον ακολουθήσουμε πιστά το πρόγραμμα προσαρμογής.
Συμφώνησαν επίσης ότι το 2012 θα περάσουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, έτος για το οποίο εκτιμάται και πως οι τράπεζες θα καταφέρουν να παίξουν το ρόλο τους ως χρηματοδότες της πραγματικής οικονομίας.
Αίτημα για οργανισμό ασφάλισης ομολόγων
Η Allianz η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Γερμανίας, καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες να προβούν στη σύσταση ενός οργανισμού ασφάλισης κρατικών ομολόγων, ώστε να διευκολυνθεί η επιστροφή των υπερχρεωμένων χωρών στις αγορές.
Ο οικονομικός διευθυντής της Allianz, Πάουλ Αχλάιτνερ. |
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, η Allianz θεωρεί ότι με την κίνηση αυτή θα μειωθεί το κόστος δανεισμού για τις χώρες και θα διευκολυνθεί ο υπολογισμός του κινδύνου για τους επενδυτές κρατικών τίτλων.
Ειδικότερα, η πρόταση της Allianz αναφέρει ότι σε περίπτωση χρεοκοπίας η ζημιά για τις τράπεζες και τους άλλους επενδυτές κρατικών ομολόγων θα περιορίζεται στο 10% της επένδυσής τους.
Ο οικονομικός διευθυντής του γερμανικού ασφαλιστικού κολοσσού, Πάουλ Αχλάιτνερ, σημείωσε σε συνέντευξή του ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν μέρος των κεφαλαίων του μηχανισμού στήριξης για να συστήσουν τον ασφαλιστικό οργανισμό.
Οι χώρες που θα προχωρούν στην έκδοση ομολόγων, θα πρέπει να πληρώνουν ένα ασφάλιστρο στον οργανισμό, το οποίο θα βασίζεται στην αξιολόγηση του πιστωτικού κινδύνου τους.
ΝΑΤΑΣΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ - nstas@naftemporiki.gr
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΚΚΑΣ - gsakkas@naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.