Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Ο "ΝΕΟΦΑΣΙΣΜΟΣ" ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ Η ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ


ΜΕΤΡΑ: € 3 ΔΙΣ ΤΟ 2011, € 22 ΔΙΣ ΜΕΧΡΙ 2014 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΕΧΡΙ ΕΞΟΝΤΩΣΕΩΣ!
Μια μόλις ημέρα μετά την κερδοσκοπική υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από τηνS&P, (για περισσότερα βλέπε σχετικό ρεπορτάζ της Ίσκρα πατώντας εδώ,) η Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου  προσανατολίζεται στη λήψη επιπλέον μνημονιακών μέτρων!
Το μεσημέρι μάλιστα της Τετάρτης 30 Μάρτη, η δεύτερη από τις 3 (S&P, Fitch, Moody's) αμερικάνικες εταιρίες αδελφές των οίκων αξιολόγησης, η Fitch προέβη σε απειλές για περαιτέρω υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας.  
Η Κυβερνηση Γ. Παπανδρέου, από τη μεριά της ανέβασε το ύψος του πακέτου των πρόσθετων σε σχέση με τον Προϋπολογισμό, δημοσιονομικών μέτρων για το 2011, θα ανέλθει στα € 3 δις από τα € 1,8 δις!
Το «αρχικό» πακέτο επιπρόσθετων μέτρων ύψους € 1,8 δις είχε ως στόχο την αντιστάθμιση της βουτιάς των εσόδων από την αρχή του έτους λόγω της βαθιάς ύφεσης της οικονομίας.
Το επιπλέον, καπέλο των € 1,2 δις, μπαίνει λόγω του περαιτέρω εκτροχιασμού του ελλείμματος του 2010 πάνω από το 10% επί του ΑΕΠ. Πρόκειται για τη δεύτερη προς τα πάνω αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010, το οποίο αρχικά είχε τοποθετηθεί στο 9,1% του ΑΕΠ, για να αναθεωρηθεί εν συνεχεία στο9,6% του ΑΕΠ από την τρόικα.

Η δεύτερη αναθεώρηση του αναμένεται να το φτάσει στο 10,2% και σύμφωνα με την «ανεξάρτητη» ΕΛΛ.ΣΤΑΤ. (της οποίας επικεφαλής είναι πρώην στέλεχος του ΔΝΤ), οφείλεται σε δύο λόγους. Πρώτον,στις μεγαλύτερες του αναμενόμενου υποχρεώσεις της γενικής κυβέρνησης και δεύτερον στη «μαύρη τρύπα» των ασφαλιστικών ταμείων ύψους € 500 εκατ.
Το πλήρες πακέτο μέτρων των € 3 δις, θα πρέπει να παρουσιαστεί από τον Υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στις 3 Απριλίου στους ελεγκτές της τρόικας κατά την πρώτη τεχνική τους επίσκεψη μετά τη δημοσίευση του Μνημονίου – 4.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ασφαλείς πληροφορίες, το «πλήρες πακέτο» των € 3 δις, θα βασίζεται στηνμεταφορά της εφαρμογής μέτρων από το Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2012 – 2014, των € 22 δις, στο2011. Το συνολικό πακέτο, το οποίο θα περιλαμβάνει και τις αποκρατικοποιήσεις, θα παρουσιαστεί υπό τη μορφή νομοσχεδίου στις 15 Απριλίου,  από τον Υπουργό Οικονομικών, όπως ανακοινώθηκε μετά τη διυπουργική σύσκεψη. Τα μέτρα αυτά θα είναι:
1. Η μείωση των δικαιούχων, των κοινωνικών επιδομάτων από το 2011, μέσω της εφαρμογής εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Τα επιδόματα αυτά, είναι το επίδομα ανεργίας, το επίδομα ΟΓΑ, το πολυτεκνικό επίδομα, το επίδομα ενοικίου κλπ. Στόχος, η εξοικονόμηση € 500 εκατ.
2. Μετάταξη πολλών ειδών πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης στον υψηλό ΦΠΑ του 23% από το 13% που ισχύει σήμερα καθώς και η κατάργηση του «ειδικού ΦΠΑ» που ισχύει σε νησιωτικές περιοχές. Προφανώς αυτό θα αποτελέσει τη χαριστική βολή για δεκάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις, αλλά αυτό είναι «ψιλά γράμματα» για την Κυβέρνηση του Μνημονίου, που στοχεύει στην είσπραξη € 300 εκατ.
Τα υπόλοιπα € 400 εκατ. θα «βρεθούν» από τη διεύρυνση της «περαίωσης» σε όσους επιτηδευματίες είχαν ακίνητη περιουσία άνω των € 400.000 και άρα εξαιρέθηκαν από την περαίωση καθώς και από την διενέργεια εξονυχιστικών ελέγχων σε όσους αρνήθηκαν να ενταχτούν σε αυτήν.
Φυσικά είναι πολύ αμφίβολο πως τα μέτρα αυτά θα καταφέρουν να μειώσουν το έλλειμμα σύμφωνα με τους στόχους του 2011, ενώ θα αποτελέσουν βαρύτατο πλήγμα για ανέργους, ευπαθείς ομάδες, εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και επιχειρηματίες. Και αυτό γιατί όσο αυξάνονται τα εισπρακτικά μέτρα, τόσο βαθαίνει η ύφεση και σε τελευταία ανάλυση τόσο μειώνονται τα έσοδα σε σχέση με τις προβλέψεις!
 Η Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, αν και πανικόβλητη, προσπαθεί να εμφανίσει μια επίπλαστη εικόνακρυφών ανεκμετάλλευτων οικονομικών δυνατοτήτων. Όλα αυτά μάλιστα, όταν μέσα στο 2010, οκλάδος της οικοδομής, η άλλοτε ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, συρρικνώθηκε κατά 23,7%...
Ο μεν Γ. Παπακωνσταντίνου με συνέντευξη του στο Real Fm, έκανε λόγο για επαναγορά χρέους μέσω τιτλοποίησης εσόδων από αποκρατικοποιήσεις. «Εάν έχουμε σημαντικά ποσά από αποκρατικοποιήσεις μπορεί να κάνουμε κάποια επαναγορά χρέους», είπε χαρακτηριστικά. Ακόμα όμως και αν η Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου πιάσει τον απίθανο στόχο των € 50 δις, παρά τις λαϊκές αντιδράσεις που σίγουρα θα υπάρξουν, τότε το όφελος θα είναι πολύ μικρό καθώς το χρέος θα είναι και πάλι πολύ υψηλότερο από ότι έκλεισε το 2009 (€ 280 δις περίπου). Την ίδια στιγμή, ο δημόσιος πλούτος της χώρας θα έχει υποθηκευτεί για γενιές σε εγχώρια και ντόπια συμφέροντα.
Ο δε Ευάγγελος Βενιζέλος, προσπαθώντας να φανεί υπέρμαχος της οικοδόμησης μνημονιακής συναίνεσης, δήλωσε στο Βήμα 99,5 fm, πως «βρισκόμαστε σε πόλεμο» στον τομέα της οικονομίας. Δήλωσε πως για να ανα ανασχεθεί η ύφεση χρειάζονται «ένα άλλο δημόσιο κλίμα» και μία «άλλη εθνική ατμόσφαιρα», υπογραμμίζοντας ότι στην προσπάθεια αυτή απαιτείται η συστράτευση των πάντων,ακόμα και της αντιπολίτευσης. Δηλαδή ο Υπουργός Άμυνας, ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς, από όλους μας "να σκάσουμε και να δουλέψουμε" και να σταματήσουμε να διεκδικούμε τη ζωή και την αξιοπρέπεια μας ενάντια στις πολιτικές κυβέρνησης – τρόικας...
Την ίδια όμως στιγμή που η Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, ζητάει συναίνεση, οι λαϊκές αντιδράσεις,λαμβάνουν ολοένα και μαχητικότερα χαρακτηριστικά, όπως οι κινητοποιήσεις ενάντια στιςσυγχωνεύσεις των σχολείων, οι απεργίες στο χώρο της υγείας, οι κινητοποιήσεις των κατοίκων της Κερατέας και φυσικά οι αυθόρμητες αποδοκιμασίες των στελεχών της Κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου,όπου και αν αυτά εμφανίζονται...

Bookmark and Share

1 σχόλιο:

  1. Καταγγέλλω το Μπλογκ VETO 300 για έλλειψη στοιχειώδους ηθικής, δημοκρατίας και δεοντολογίας. Είναι ο Δούρειος Ίππος του ΠΑΣΟΚ στον χώρο της πληροφόρησης.
    Το VETO 300 είναι ένα μπλογκ, που δεν κρύβει την συμπάθειά του για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και την αντιπάθειά του για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Σε κάθε περίπτωση, για του λόγου το αληθές, δημοσιεύει άρθρα των φιλοκυβερνητικών εφημερίδων ΝΕΑ, ΒΗΜΑ και της εφημερίδας του Αλαφούζου Καθημερινής. Μέχρι εδώ τίποτα μεμπτό, πρέπει όλοι να σεβόμαστε την διακίνηση των ιδεών όσο και αν δεν συμφωνούμε με αυτές, όσο και αν τις βρίσκουμε εχθρικές για τα συμφέροντα του λαού. Το πρόβλημα αρχίζει από την στιγμή, που ενώ το μπλογκ αυτό σου δίνει την δυνατότητα να αφήσεις σχόλιο, δεν το δημοσιεύει καθόλου εφ’ όσον δεν τους βολεύει. Έχω στείλει επανειλημμένα σεμνότατα, σοβαρότατα σχόλια (χωρίς ύβρεις και χαρακτηρισμούς) με τα οποία διαφωνώ σε κάποιες κραυγαλέες αντιλαϊκές και φιλοκυβερνητικές τοποθετήσεις του και τα οποία δεν δημοσιεύονται.
    Καταγγέλλω το μπλογκ σε όλους τους φίλους της μπλογκόσφαιρας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs